Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Novi iOS 5 Safari Browser sa Listama, Tabovima i RSS Reader-om
safari-main

Novi iOS 5 Safari Browser sa Listama, Tabovima i RSS Reader-om

Na jučerašnjoj Appleovoj WWDC 2011 konferenciji, između ostalog Steve je pokazao novu verziju Safari Browsera koja sada uključuje par novih fora te automatski “uništava” par aplikacija i online servisa koji su do sada radili OK.

Safari browser je najviše korišten mobilni browser. 64% svih mobilnih korisnika koriste Safari Browser, što je puno više od 27% koji koriste Android ili bilo koji drugi browser.

Nije ni čudo da Apple želi da ostane na vrhu browser marketa.

No što je novo u Safariju i kako će nam pomoći?

Reading List

Meni najpotrebnija opcija je “reading lists”. Veoma često se desi da surfajući na pauzi naletim na neki dobar članak za koji možda nemam vremena odmah. Zato imam par opcija. Mogu zapamtiti gdje je članak i potražiti ga kasnije. Mogu sam sebi poslati još jedan od stotine emailova koji mi stoje nepročitani u inboxu ili mogu koristiti jedan od online servisa kao Read it Later ili InstaPaper.

Ni jedna od ovih opcija nije idealna, jer se uvijek dogodi da sljedeći put kada mi se čita taj članak, ili zaboravim, ili nemam instaPaper na nekom računalu ili ne mogu naći email.

Sada mi je Lista za čitanje omogućena direktno u novoj verziji Safarija, ali, što je još bitnije, uz pomoć iCloud servisa sada imam pristup svim linkovima i cijeloj listi za čitanje na bilo kojem od svojih online uređaja uključujući računalo.

Click to Enlarge

Safari Reader

Kao što znate, većina web stranica ima dosta stvari koje vam se nekada ne gledaju, kao banneri ili razni share barovi itd. Apple se bori protiv svega toga sa novim Safari Readerom. Novi čitač odstranjuje sve “gluposti” sa web stranice, ostavljajući samo slike i text. Dakle, zbogom banneri i ostale smetnje koje moćete vidjeti na web stranicama.

Click to Enlarge

Tabovi

Na kraju, uvijek potrebni browser tabovi. Otkako je Mozila FireFox napravila mobilne tabove, svi smo brzo shvatili da su browser tabovi budućnost a ne beskrajni prozori koji zatrpavaju računalo ili mobilni uređaj. Nakon tri godine prozora i Apple je shvatio da Safari može imati tabove kao i drugi mobilni browseri koji se mogu naći na App Store-u (kao naprimjer SkyFire ili Mercury), tako da nova verzija Safarija sada ima tabove.

Kao i uvijek, javite nam što mislite o ovim novim funkcijama. Da li vam se sviđaju? Da li su dovoljne? Jeste očekivali više?

Image Credit: [Apple.com]