Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iCloud >>> Novi Safari i novi iCloud Keychain – Savršena kombinacija
icloud-keychain-main

Novi Safari i novi iCloud Keychain – Savršena kombinacija

Jedan od najboljih i definitivno najkorištenijih mobilnih browsera Safari, je danas postao još puno bolji. Nakon brojnih Apple i third party testova svima je već jasno da iOS korisnici za razliku od svoje Android braće surfaju internet puno duže i češće.

Razlozi za to su brojni međutim većina se slažu s procjenom da je korisničko iskustvo u Safariju puno bolje, lakše i bez stalnog zastajkivanja. Apple koji uvjek poboljšava svoje proizvode je tako odlučio da još više unaprijedi Safari davajući mu potpuno novi izgled a i nekoliko ključnih funkcija koje se nedostajale u usporedbi s drugim modernim mobilnim browserima.

Izgled i Preformansa

Gledajući iz ovih slika, jasno je da je u Safariju promijenjen dizajn sučelja, međutim to nije sve. Safari je sada još brži i stranice se učitavaju još brže radi unaprijeđanja u JS engine-u. Tu je također minimalistički izgled te je cijelo iskustvo okrenuto full screen modu. Kao i u drugim dijelovima iOS-a 7 sada možete ići naprijed i nazad u historiji putem lijevog ili desnog swipa.

Safari

Tabovi

Tabovi su dobili novi izgled i funkcionalnost tako da sada izgledaju puno pregledniji te se lakše mogu kontrolirati jednom rukom putem gesti. Izgled i funkcije su definitivno posuđene od Googleovog Chromea te sada možete zatvoriti tab putem geste prema lijevo. Osim toga sada možete otvoriti i više od 8 tabova koji su ranije bili maksimum. Na kraju tab liste, imate pristup otovrenim stranicama na drugim iOS uređajima koji koriste iCloud i isti Apple ID.

Unified Search Address Field

Novi Safari također ima samo jedano mjesto za upisivanje adresa i za search. Sada vas taj novi unibar automatski šalje na određenu web adresu ili vam daje sugestije što bi mogla biti jedna od stvari koju tražite putem Google searcha, uz to vam pokazuje vaše omiljene web stranice.

Bookmarks i Reading Lists

shared-links

Promijenjeni su izgled bookmarka i reading listi te je dodana opcija za shared linkove koja vam daje pristup likovima postavljenim od stane vaših prijatelja sa socijalnih mreža poput Twittera i Facebooka. Na ovaj način lako možete dobiti pregled stvari koji vam frendovi čitaju.

iCloud Keychain

keychain

Jedna od meni najbitnijih opcija je novi iCloud keychain koji vam sprema i generira sve lozinke te ih pohranjuje u iCloud i sinka sa svim drugim Apple uređajima uključujući Mac računare. To znači da će vam sve lozinke sada biti spremljene na jednom mjestu te da ćete uvijek imati pristup istim, bez obzira na kojem ste uređaju. Osim toga možete koristiti keychain i za kreditne kartice i druge informacije koje morate konstantno popunjavati na internet stranicama. Sve u svemu možemo se riješiti drugih sličinih servisa i appova poput LastPassa i 1Passworda.

Sve u svemu odličan update.

Image Credit: Apple.com

  • c0ppo

    Sve lijepo i krasno, osim jedne velike pogreske u textu. Nije unaprjedjen Java engine, vec JavaScript engine. Velika, ali bas velika je razlika izmedju to dvoje.

    Ispravite to ;)