Monday, 26 October, 2020
Home >>> Error >>> OPREZ – Ova šaljiva stranica može oboriti vaš iPhone, iPad i bilo koji drugi uređaj
iphone-crash

OPREZ – Ova šaljiva stranica može oboriti vaš iPhone, iPad i bilo koji drugi uređaj

Svi imamo različito poimanje šale, te ujedno i granicu do koje neka šala treba ići. Jučer su šaljivčine počele na društvenim mrežama i preko poruka dijeliti link ka “šaljivoj” stranici koja kada se otvori obori iPhone, iPad, iPod touch ili Mac uređaje, natjera ih da se restartuju ili postanu gotovo neuporabljivi.

Stranica u pitanju je CrashSafari.com a radi na taj način da pokreće skriptu koja dodaje tisuće karaktera po sekundi u adresno polje Safari preglednika te tako uzrokuje da Safari prepuni radnu memoriju uređaja koji se onda počne grijati dok se sam od sebe ponovo ne pokrene. Otvorite li link na Macu ili Windows računalima oni će postati usporeni i nemogući za rad. Srećom, ova neslana šala ne može ostaviti trajne posljedice na vašim uređajima nego vam samo može uzeti vremena i živaca, te naravno preplašiti vas ako ne znate o čemu se radi. Poslije restarta/uklanjanja Safari preglednika iz memorije uređaj će se ponovo normalno ponašati. Kako izgleda source code možete pogledati na slici ispod.

CrashSafari-webapge-001

Iako problem izgleda najgore na iUređajima i kroz Safari preglednik, pogođeni mogu biti Android uređaji (koji takođe uspore ali se ne restartuju), laptop i desktop računala na bilo kojem pregledniku kao što su Chrome ili Firefox jer se ovdje radi o univerzalnoj skripti koja može preopteretiti svaki uređaj ovisno o dostupnoj količini RAM memorije. Linkovi su obično skraćeni pa ne otkrivaju puni URL stranice pa vam preporučamo da se ovih dana pazite na što klikate jer svi možemo imati takvog šaljivdžiju za prijatelja. Očekuje se da će Apple, ali i Google, uskoro ovoj šali stati u kraj. Ne zaboravite ovaj post podijeliti sa svojim prijateljima kako bi što manje njih nasjelo.