Friday, 28 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Pokušajte ovaj trik kako bi oslobodili nešto memorije na vašem iOS 10 uređaju
ios-10-storage

Pokušajte ovaj trik kako bi oslobodili nešto memorije na vašem iOS 10 uređaju

Skladišna memorija u iUređajima koji se isporučuju sa 16GB iste može često biti problem za dosta korisnika. Osim što memoriju punimo našim aplikacijama i fajlovima iOS, kao i svaki drugi operativni sustav, puni je cache fajlovima koji mogu uzeti i po nekoliko GB dragocjenog prostora.

Iako je ranije postojao u nešto drugačijoj varijanti, i danas sa iOS 10 živi jedan trik koji vam može pomoći da oslobodite nešto memorije na svom iPhoneu ili iPadu (uz uslov da cache fajlovi zauzimaju dosta). Trik se sastoji od toga da naredni put kada dobijete upozorenje da ste skoro napunili svoju memoriju zaputite se na App Store i probajte preuzeti neku aplikaciju, ili još bolje igru, koja zauzima gigabajt ili više prostora. Preporučili bi smo vam besplatnu aplikaciju/igru ili neku koju već posjedujete naravno. Nakon što preuzimanje krene zaputite se u aplikaciju postavki i ispratite stanje memorije. iOS će sam pokušati da ukloni stare i nepotrebne cache fajlove kako bi oslobodio prostora za preuzimanje te možete očekivati da sada vidite nešto više dostupne memorije.

ios-10-storage-1

Nakon toga dovoljno je prekinuti preuzimanje aplikacije/igre i to je sva nauka. Rezultati će naravno varirati od uređaja do uređaja i zavise od vašeg korištenja. Ipak, riječ je o zgodnom triku koji vrijedi upamtiti jer može dobro doći. Jeste li pokušali ovo i koliko memorije ste uspjeli osloboditi?

Story and image credits: LifeHacker

 • Vladan

  Bas prije par dana provalio taj fazon :) na 16 gb memorije mi zna tako napraviti 2gb.

  • Da baš dobra fora.

   • ivanica-dubrovnik

    iphone6, stalno mi puni memoriju ja izbrisem slike recimo 1gb, on mi
    salje poruke za par minuta da mi je memorija puna i tako stalno , a
    stvarno je puno 5 od 16gb,mozda mi vuce sa ipada….sve sam iskljucio opcije
    lp