Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Promjene u iOS sigurnosnim pravilima: Lozinku ćemo unositi češće nego do sada
passcode

Promjene u iOS sigurnosnim pravilima: Lozinku ćemo unositi češće nego do sada

Možda ste primjetili da u zadnje vrijeme vaš iPhone ili iPad češće traže da ih otključate pomoću lozinke iako ste ih inače otključavali Touch ID senzorom. Utješno je to da niste sami koji ste iskusili ovaj problem za koji je sada nađeno i objašnjenje.

Dakle, problem nije u vašem iUređaju nego u novim pravilima za Touch ID koja je nedavno otkrio Glenn Fleishman sa bloga MacWorld. U dokumentu koji služi kao svojevrsni sigurnosni vodič za iOS Apple je ranije tokom mjeseca dodao nekoliko novih stavki a objašnjava se i ova pojava. Po novim pravilima ako iPhone ili iPad u prethodnih šest dana nisu otključani pomoću lozinke, ili nisu u posljednjih osam sati otključani ni putem Touch ID, uređaj će za otključavanje tražiti lozinku. Dakle nakon normalnog spavanja od osam sati uređaj ćete morati otključati lozinkom i neće biti dovoljan otisak prsta.

Apple nije dodatno objasnio rezonovanje iza ove odluke ali Fleishman sumnja da pravi razlog treba tražiti u Appleovoj nedavnoj sudskoj bitci sa agencijom FBI, dakle kako bi se smanjila mogućnost neovlaštenog otključavanja bilo od strane organa reda ili kradljivaca.