Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Stigao iOS 10.3 koji donosi novi Apple File System
ios-10-3

Stigao iOS 10.3 koji donosi novi Apple File System

Korisnici kompatibilnih iUređaja od juče svoje ljubimce mogu nadograditi na iOS 10, treću značajniju nadogradnju desete generacije Apple operativnog sustava za mobilne uređaje.

Poboljšanja i novotarije protežu se kroz ne tako kratku listu a ubrajaju mogućnost lociranja AirPods slušalica putem Find my iPhone servisa, korištenje Siri za plaćanje, kao i potpuno novi file system (Apple File System) na kojem Apple planira graditi budućnost svih svojih platformi: OS X, iOS, tvOS i watchOS.

Optimiziran je za korištenje na flash memoriji (u koju možemo ubrojiti i SSD) i odlikuje se jakom enkripcijom, mogućnostima kloniranjem fajlova i direktorija, i mnogim drugim naprednim opcijama. Možemo reći da sa stanovišta Apple-a i korisnika koji žive isključivo u Apple ekosistemu ovo ima mnogo smisla i donijet će brojne prednosti. Za sve ostale koji žive između nekoliko ekosistema ovo bi moglo značiti razne probleme sa kompatibilnošću. Ali nećemo toliko crno, pustit ćemo vrijeme da kaže svoje.

Kompletnu listu novotarija za iOS 10.3 možete pogledati ispod. Jeste li već instalirali novi firmware na svoj iPhone ili iPad, kako vam se čini?