Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Što je CarPlay? Kako izgleda u akciji? – Video
carplay-main

Što je CarPlay? Kako izgleda u akciji? – Video

Dok se svi motaju oko iWatch i iTV glasina, Apple je skoro nečujno prije par dana na automobilskom sajmu u Ženevi otkrio novu funkciju iOS-a 7.1 čija je znamenitos mnogima prošla ispod radara. Radi se o CarPlay funkciji koja vam dozvoljava bezprijekornu integraciju iPhonea s autom. iOS aplikacije preuzimaju izgled i način korištenja auto entertainment sustava. Odličan način za produžetak rada iPhonea i za dodatak novih mogučnosti za buduće korisnike.

CarPlay vam dozvoljava, korištenje pojedinih iOS aplikacija koji be vam najviše mogle zatrebati u autu. Integracija se vrši putem kabla ili WiFi konekcije ovisno o vrsti automobila.

interakcija

Interakcija s iOS/om je moguća putem glasa odnosno Siri, putem dodira putem, touch zaslona u autu ili putem gumba na samom radiju.

Aplikacije koju so do sada pokazane su, telefon, muzika, mape, i poruke. S tim da muzika ima nekioliko opcija poput, iTunes radija, Beats Muzike, iHeartRadio, Spotify i Stitchera. Siri će vam naravno omogučiti bezdodirno pravljenje telefonskih poziva, slanje i čitanje SMS poruka, te Apple navigaciju.

carplay-music

Za sada se CarPlay može naći u Ferariju, Mercedesu i Volvu, mada će se ove godine pojaviti i na Hondi and Hyndaiu. Sljedeće godine i na dosta drugih marki auta a već se priča i o retrofitu u starija auta te i o aftermarket opcijama od strane Pioneera, za one koji ne planiraju kupiti novo auto ove ili sljedeće godine.

carplay-cars

carplay-other-cars

CarPlay  je moguć sa posljednje dvije generacija iPhonea odnosno, iPhone 5, 5C i 5S. Pogledajte ga u akciji i sami odlučite što mislite.

Volvo

 Ferrari

Mercedes