Tuesday, 20 October, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> Što je iOS 9 Low Power Mode i kako ga koristiti?
lowpowermode

Što je iOS 9 Low Power Mode i kako ga koristiti?

Među brojnim novotarijama koje nam nudi iOS 9 je i novi način rada koji produžava trajanje baterije – Low Power Mode (LPM dalje u tekstu). Kada je uključen, ovaj režim rada će korisnicima omogućiti do 3 dodatna sata baterije na jednom punjenju. Apple kaže da LPM pali “prekidače” za koje nismo ni znali da postoje i u principu optimiziraju iPhone da efikasnije troši struju a usporava procesor (do 40% čak) i gasi značajke koje nisu krucijalne (automatska preuzimanja, vizuelni efekti i slično).

Za sve početnike, ali i one iskusnije, ovdje ćemo pokazati kako se koristi LPM a imajte na umu da je ova opcija za sad dostupna samo za iPhone i da morate imati iOS 9:

 1. Pokrenite Settings aplikaciju na svom iPhoneu.
 2. Skrolajte sve do treće sekcije i tapnite na ikonu baterije.
 3. Vidjet ćete virtuelni prekidač za Low Power Mode na vrhu. Uključite ga kako bi uključili ovaj režim rada.

Low-Power-Mode

Kada je uključen LPM ikona baterije u status baru će požutiti i prikazat će vam se procenat napunjenosti baterije bez obzira da li je ranije bio uključen ili ne. Uz LPM iOS 9 koristi i druge smicalice kako bi se smanjila potrošnja. Mnoge aplikacije i neophodne tehnologije su podešene tako budu naročito efikasne kroz cijeli operativni sustav. Takođe, kada je iPhone smješten na stol sa zaslonom prema dole zaslon se neće paliti kada stigne neka notifikacija što je odlično. U iOS 9 Apple se potrudio da ažuriranja za aplikacije budu što lakša tako da iPhone može manje vremena provoditi komunicirajući sa mrežom.

Naš savjet je da LPM koristite u onim momentima kada vam je baterija u kritičnom stanju a punjača nema na vidiku. Svakodnevno korištenje pod normalnim okolnostima bi samo narušilo iskustvo korištenja iPhonea koji bi bio usporen. Jeste već probali ovaj režim rada i kako ste zadovoljni sa rezultatima?

 • Aleksandarn

  Uopšte nije usporen i smanjio je potrošnju baterije za 1/2 kod iPhonea 5S.

 • Soky

  zašto nema te opcije na ipad2?

 • Chris

  Zasto nema na mrtvi ipad air 2? Zbog toga sam najvise updateovao ios9. Najgori su!!!! Lopovi.

  • Zato što iPad već ima ogromnu bateriju i nije mu ni potreban low power mode. Mislim da je nevjerovatno s koliko starijih generacija uređaja radi iOS 9.

 • samoborac33

  mislim da ti je ta opcija najmanji problem jer i onako sa ios 9 svi apple uredaji sa 1000 bugova koje apple nece popraviti nikada.7 nije bio zavrsen a izaso 8 koji isto pun bugova docekao 9…itd.Cekamo 10