Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Što sve skrivaju nove iOS 7 Kamera i Foto aplikacije?
camerafeatured

Što sve skrivaju nove iOS 7 Kamera i Foto aplikacije?

Utisci sa otvaranja WWDCa vjerojatno se neće smiriti još danima. Toliko novosti, toliko sitnih detalja. Omar i ja smo morali održati jedno kraće vijećanje da bi se dogovorili s koje strane da “napadnemo” sve ove novotarije te ćemo vam u narednim danima donositi detaljne preglede svega što je večeras predstavljeno. Za početak bi bilo pametno da proučite ovaj post sa svim iOS 7 funkcijama na jednom mjestu pa da nastavimo dalje. Jeste? Odlično!

Iskreno, Ive i ekipa promijenili su vizualni identitet iOSa u mjeri koju ni sam nisam očekivao. Sve izgleda sjajno, dorađeno a moj prvi pogled uspjele su privući temeljno pretresene aplikacije Kamera i Foto te ćemo se na ovom mjestu pozabaviti svime što će one nuditi kada iOS 7 stigne na naše iUređaje ove jeseni.

Kamera

Poput ostatka iOSa 7, i Kamera aplikacija je provučena kroz novo UI ruho sa djelimično providnim elementima. I dalje tu imamo mogućnosti fotografiranja i snimanja videa s razlikom da više nećete imati osjećaj da su to dva odvojena dijela jer su se inžinjeri i dizajneri potrudili da ova dva iskustva što više približe jedno drugom. Nema više virtuelne tipke kojom će se birati način rada kamere. Između ove dvije opcije od jeseni ćemo birati svajpanjem preko navigacijskog područja koje se nalazi na dnu zaslona. Striktno gledano, tu će se nalaziti četiri opcije: foto, video, panorama i novi (Instagramom inspirirani) kvadrat.

camera1

Najveća novina su filteri. Da, da, filteri su jako moderni sada (opet zahvaljujući Instagramu), a moći ćemo ih primjenjivati ne samo na već uslikane fotke nego i “uživo,” dok još nismo okinuli. U trenutku pisanja nije poznato da li će se filteri moći primjenjivati i na video uratke ali vjerujem  da bi mnogi pozdravili i tu opciju.

kamera

Foto

Realno, Foto aplikacija kakvu poznajemo prilično je dosadna i tu je samo da bi služila svrsi a ne i da obraduje naše oči. Počevši od same ikone pa do svega ostalog, ova aplikacija se više ne mora sakrivati.

Interesantna nova značajka naziva se Moments (tj. Momenti ili Trenuci, po slobodnom prijevodu) a njen zadatak je da vaše slike grupira po mjestu i vremenu nastanka. To bi trebalo unijeti dozu olakšanja u peglativno scrollanje po Camera Roll i pomoći vam da izbjegnete grupiranje fotki po opskurnim albumima sa mjesta koje ste posjetili u posljednje vrijeme.

photos1

U svakom slučaju, riječ je o dosjetci koja zaslužuje pohvalu. Ove “Momente” možemo shvatiti i kao neku zoom opciju jer se iz njih može izaći te pogledati prikaz svih fotki napravljenih te godine. Tako dobijate pregledan mozaik putem kojeg možete brže doći do one posebne fotke na koju želite baciti oko.

photos2

Kada pričamo o novim mogućnostima hvatanja i pregleda značajnih momenata u našim životima, nemoguće je ne spomenuti nove opcije za dijeljenje ovih sadržaja. Odjeljak namijenjen dijeljenju sadržaja je pregledan a pored neizbježnih Mail, Facebook, Twitter opcija, umjetničke (i obavezno filtrirane) fotke bureka sa jogurtom koje ćemo smazati za ručak, moći ćemo dijeliti i preko nove AirDrop funkcije o kojoj možete pročitati ovdje.

iOS 7 skriva mnoga iznenađenja te je sada prilično izvjesno da Apple nije umro onog dana kad nas je napustio Steve Jobs. Apple je u sposobnim Ive rukama i spreman za još mnoge inovacije. Raduju li vas nove foto mogućnosti iOSa 7?

Image credits: apple.com