Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Što znače statusne ikone u statusnoj traci iPhonea?
iphone-status-bar-main

Što znače statusne ikone u statusnoj traci iPhonea?

Ako ste novi u svijetu iPhonea i iPada onda se možda ponekad zapitate što znače pojedine ikone u statusnoj traci na vrhu zaslona. Ovo se najčešće zna desiti kada upalite neku novu opciju koja ima statusnu ikonu.

Ovdje ćemo vam objasniti značenje svake ikone od iOS-a 7 pa na dalje.

Statusne ikone iOS-a 6 i niže su malo drugačije nego sada. Ako imate stariji uređaj, te ikone i objašnjenja možete pogledajti ovdje.

 

signal-mreze Signal mreže U dometu ste mobilne mreže i možete primati i upućivati pozive. Ako nema signala, pojavi se poruka “Nema usluge”. Što je više točkica, to je signal jači.
 zrakoplovni-mod Zrakoplovni mod Označava da je uključen zrakoplovni mod – ne možete upotrebljavati telefon, pristupiti internetu, niti upotrebljavati Bluetooth® uređaje. Značajke koje ne zahtijevaju bežičnu vezu su dostupne.
 lte LTE Pokazuje da je dostupna LTE mreža vašeg operatera i da se iPhone može spojiti na internet putem te mreže. (iPhone 5 i noviji uređaji) Ovo je najbrža internet konekcija koja postoji za vrijeme pisanja ovog članka). (Nije dostupno u svim područjima).
 4g UMTS Dostupna je 4G UMTS (GSM) ili LTE mreža vašeg operatera (ovisno o operateru) i iPhone se može spojiti na internet putem te mreže. Ovo je sporije od LTE mreže ali je još uvijek prilično brza internet konekcija. (Nije dostupno u svim područjima).
 3g UMTS / EV-DO Pokazuje da je dostupna 3G UMTS (GSM) ili EV-DO (CDMA) mreža vašeg operatera i da se iPhone može spojiti na internet putem te mreže. Ovo je prilično spora konekcija te će raditi prilično sporo s novom generacijom aplikacija.
 edge EDGE Pokazuje da je dostupna EDGE (GSM) mreža vašeg operatera i da se iPhone može spojiti na internet putem te mreže. Ovo je jedna od najsporijih internet konekcija.
 gprs GPRS Pokazuje da je dostupna GPRS (GSM) ili 1xRTT (CDMA) mreža vašeg operatera i da se iPhone može spojiti na internet putem te mreže. Ovo je najsporiji internet koji je praktički ne upotrebljiv s modernim web stranicama. Legacy mreža kreirana za textualni internet na starim telefonima.
 wi-fi-poziv WiFi poziv Pokazuje da vam je iPhone podešen za Wi-Fi pozive. Nije dostupno kod svih operatera. iPhone također prikazuje naziv operatera pored ikone.Wi-Fi pozivi vam koriste kućnu Wi-Fi mrežu za pravljenje poziva što je dobra opcija u slučaju da nemate dovoljno dometa na LTE mreži.
 wi-fi WiFi Pokazuje da je iPhone spojen na internet putem Wi-Fi mreže. Što je više stupaca, to je signal jači.
 zabrana-ometanja Zabrana ometanja Označuje uključenost opcije “Ne uznemiravaj” Upute za korištenje možete naći ovdje.
 osobni-hotspot Osobni HotSpot iPhone omogućava Osobni hotspot za drugi uređaj kao naprimjer spajanje Mac računara na iPhone modem kako bi koristili mrežu s iPhonea na Macu.
 sinkroniziranje Sinkroniziranje Pokazuje da se iPhone sinkronizira s aplikacijom iTunes. Kako sinkronizirati iPhone putem iTunesa.
mrezna-aktivnost Mrežna Aktivnost Pokazuje mrežnu aktivnost. Neke aplikacije nezavisnih proizvođača također mogu upotrebljavati ovu ikonu za označavanje aktivnog procesa.
 prosljedivanje-poziva Prosljeđivanje Poziva Pokazuje da je na iPhone uređaju podešeno proslijeđivanje poziva.
 vpn VPN Prikazuje da ste spojeni na mrežu putem VPN-a,
 15-lokot Lokot Označava da je iPhone zaključan.
 tty TTY Označava da je iPhone podešen na rad s TTY uređajem.
 zakljucavanje-portretne-orijentacije Zaključavanje portretne orijentacije Označava da je zaslon iPhone uređaja zaključan u portretnoj orijentaciji. Ovo vam pomaže kad recimo ležite i čitate i želite da orjentaija zaslona ostane na jedom mjestu.
 alarm Alarm Označava da je alarm podešen. Kako se probuditi uz glazbu ili kako podesiti da se glazba sama ugasi.
 lokacijske-usluge Lokaciske Usluge Označava da neka stavka upotrebljava lokacijske usluge.
 bluetooth Bluetooth Plava ili bijela ikona:  Bluetooth je uključen i uparen s uređajem.Siva ikona:  Bluetooth je uključen i uparen s uređajem, ali je uređaj
izvan dometa ili isključen.Bez ikone:  Bluetooth nije uparen s uređajem.
 bluetooth-baterija Blootooth Baterija Označava razinu baterije podržanog uparenog Bluetooth uređaja.
 baterija Baterija Zelena ikona označava razinu baterije ili status punjenja. Žuta ikona označava Low Battery Mode. Crvena ikona označava da je baterija ispod 10% i da je trebate napuniti.

I to vam je to. Jesmo li što zaboravili? Javite nam u komentima.