Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Temelj iOSa portan na vremešnu Nokiu N900
ios_on_n900

Temelj iOSa portan na vremešnu Nokiu N900

Do sada ste sigurno čuli kako je u pripremi jailbreak za iOS 6.1.3 (6.1.4), a čovjek koji stoji iza tog projekta Winocm, jučer je predstavio još jedan projekat.

Winocm je uspio iOS portati na uređaj koji nije proizveden od strane Applea. Prije no što svi skočite sa svojih stolica morate znati da je riječ o samoj bazi iOSa – XNU kernelu koji je zavrtio na staroj Nokiai N900. Dakle, riječ je o rudimentu koji nema nikakve UI elemente ni iOSa ni OS Xa, te se u ovom trenutku ne može koristiti kao pravi OS.

Sam developer je za 9to5mac izjavio kako je nedavno uspio Darwin kernel portati na ARM arhitekturu. Darwin predstavlja osnovni i prosti operativni sustav koji čini osnovu kako Mac OS X, tako i iPhone OSa (iOSa), a njegova osnovna zadaća je povezivanje kernela sa UI elementima kojima korisnici upravljaju (npr. SpringBoard).

Još jednom je potrebno napomenuti da se ovdje radi o baznim i osnovnim stvarima koje ne smijemo pomiješati sa nečim što bi uskoro mogli instalirati na razne Nokia ili LG telefone. Ipak, Winocm je napravio značajan iskorak te naglašava kako će nastaviti rad na ovom projektu. Svi zainteresirani mogu pogledati izvorni code projekta na developerovom GitHubu.

Kako vidite budućnost ovog projekta?