Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> U App Storeu je otktriven prvi trojanac!
findandcall1

U App Storeu je otktriven prvi trojanac!

Nedavno predstavljena aplikacija Find and Call je trojanski konj. Dostupna je bila kako na iOS App Storeu ali i na Google Play dućanu koji je namijenjen korisnicima Androida. Srećom, Apple i Google su u trenutku pisanja ovog teksta spornu aplikaciju već povukli. Dok ovo nije prvi slučaj za Google da se malware provukao u njihov dućan ovo je prvijenac za Apple!

Find and Call aplikacija je sa uređaja na kojim je bila instalirana cjelokupan imenik kopirala na servere tvoraca. Serveri su slali reklamne poruke svim brojevima iz imenika, skupa sa iTunes linkom za download aplikacije. Ono što je naročito bezobrazno u cijeloj priči je činjenica da su tako odaslana poruke izgledale kao da ih šalju sami korisnici. Tako drzak pokušaj što većeg širenja zaraze treba da služi za primjer i dodatno poveća našu pozornost. U ovom trenutku nije poznato da li su informacije dobivene na ovaj način korištene i u neke druge svrhe.

Još jednom na vrata kuca afera ugrožene privatnosti korisnika mobilnih uređaja. Koliko god Appleov sistem odobravanja aplikacija koje će se naći u App Storeu bio dobar ili ne ovo je trenutak kada Cupertino treba da razmotri dodatne mjere. Činjenica je da će iOS 6, kada dođe na iUređaje ove jeseni, imati dodatno postrožene sigurnosne mjere (korisnik će morati “ručno” dati pristup svim aplikacijama koje traže uvid u osobne podatke) ali ovakvo nešto se nije smjelo desiti ni sada. Popularnost iOS i Android platformi širom je otvorila vrata za razne vrste napada. Slično se desilo i sa Mac OS X za koji se do nedavno tvrdilo da je otporan na viruse. I bio je, dok ga nije počeo koristiti ogroman broj korisnika čineći ga tako atraktivnijim za ološ koji programira ovakve stvari.

Izvor: Kaspersky blog 

Izvor slike: Kaspersky