Wednesday, 28 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> Xcode 7 dozvoljava izradu iOS aplikacija i bez developer naloga
swift

Xcode 7 dozvoljava izradu iOS aplikacija i bez developer naloga

U danima nakon svake WWDC konferencije pojavi se neka iznimno značajna vijest kojoj Appleovci nisu posvetili dovoljno pažnje. Ove godine je napravljena gotovo nevjerovatna promjena u Apple developer programu, naime, novi Xcode 7 razvojni alat dozvoljava kreiranje i testiranje aplikacija na iOS uređajima i to bez pretplate za Apple developer program!

xcode-1

Ovim potezom Apple želi da što više mladih i iskusnih developera počne koristiti njihov Swift programski jezik za izradu OS X i iOS aplikacija, a njegova nova inačica – Swift 2.0 je friško predstavljena. U Appleu su svjesni da su upravo developeri (programeri) zaslužni za činjenicu da su iPhone i iPad tako dobre platforme.

Ovo su zaista sjajne vijesti jer će sada svaki mladi programer biti u prilici da besplatno stvara i isprobava aplikacije na svom iPhoneu ili iPadu. Naravno, ovo će i otvoriti vrata za veću količinu aplikacija koja će biti stvorena za osobnu uporabu. Oni koji požele svoju aplikaciju ponuditi na App Storeu će i dalje trebati Developer Program pretplatu da bi to učinili.

xcode-2

Ako se i sami zanimate za kreiranje iOS aplikacija, pravac na Apple stranicu kako bi preuzeli neophodne alate i dokumentaciju, sretno!

  • AppleFan

    Odlična novost!