Friday, 30 July, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> Zašto je Apple uklonio YouTube aplikaciju iz najnovije iOS 6 beta inačice?
youtube

Zašto je Apple uklonio YouTube aplikaciju iz najnovije iOS 6 beta inačice?

iOS 6 već se nalazi u beta 4 inačici. Sve dosadašnje beta varijacije nisu donosile ništa naročito novo osim što su, standardno, peglale različite bugove i nudile bolju stabilnost. Jučer je, pak, blogosferom eksplodirala prava bomba. YouTube aplikacije više nema u iOSu 6!

 Mnogi su mislili kako je na pomolu novi rat između Applea i Googlea ali službena izjava koja je stigla iz Cupertinoa sugeriše nešto drugo. U njoj se spominje kako je istekla licenca po kojoj je Apple mogao YouTube aplikaciju koristiti kao dio samog iOSa. Korisnici se upućuju na pregledanje YouTube sadržaja uz pomoć Safarija a navodi se kako i Googleovci rade na potpuno novoj aplikaciji koja će biti ponuđena na App Storeu vrlo brzo.

 Nakon početnog šoka usljed čitanja ove vijesti mnogi će se složiti kako je cijela stvar možda i najbolje rješenje na duge staze. YouTube aplikacija dio je iOSa od samog početka a najveći njen problem bio je maćehinski odnos Applea. Da, ekipa iz Cupertinoa bila je zadužena za razvoj ove aplikacije a sa cijelom strkom oko pojave Androida niko više nije bio raspoložen da direktno pomaže Googleu. Tako ova aplikacija nije dobila značajan update već nekoliko godina a prebacivanje njenog razvoja na leđa Googlea samo može biti povoljnije po korisnike koji će uživati i u nešto ćešćim nadogradnjama. Bude li ova aplikacija i upola dobra kao Chrome za iOS, ne sumnjamo da će doživjeti dobar prijem.

Featured image credit: gizmodo.com