Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Želje i snovi – Što očekujemo u iOS-u 7
ios-7

Želje i snovi – Što očekujemo u iOS-u 7

WWDC 2013 se približava i blogosferea se zagrijava. Za razliku od prijašnjih godina, ove godine još nismo vidjeli ni jednu konferenciju od Applea što je ovu prvu polovicu godine napravilo prilično dosadnom, bar što se tiče tech novosti.

Mnogi taj izostanak gledaju kao nedostatak inspiracije bez Steve Jobsa a mnogi kao da Apple kuha nešto veliko u svojoj Kalifornijskoj laboratoriji i ja se definitivno slažem sa ovom drugom skupinom. Već se iz više izvora zna da su i Apple TV i iWatch već u tesnoj fazi i ako oba proizvoda prođu Applove teške testove siguran sam da ćemo ih vidjeti uskoro i još sam više siguran da će mnogima promjeniti način rada i života i da će u roku od nekoliko mjeseci svaka veća elektronska firma napraviti svoju verziju istog.

Steve-Jobs-Main

Gledajući neke od komenta na blogu i facebooku vidim da je mnogima prilično lako zaboraviti stvari koje je Apple doprinio svijetu tehnologije. Očekivanja su velika, i većina traži novu kategoriju uređaja koja će ih iznenaditi kao iPhone ili iPad bar jednom godišnje. Sve drugo je obilježeno kao dosadno i predvidivo.

Nažalost realnost je puno drugačija i ne samo da se dobre ideje ne rađaju svaku godinu već i kada se rode potrebno je više godina da bi se ostvarile, testirale i onda izvele u prodaju. Da ne govorimo da mnoge ideja kao npr Apple TV ne ovise samo o Apple već i desetinama drugih kompanije koje su uključene u eksikuciju projekta.

apple-tv

Naš svijet je zaluđen gadgetima a Apple stoji na vrhu tog ludila vec cijelu dekadu i odlučuje što je sljedeće. Gledajući u zadnjih deset godina mislim da nitko ne može reći da nam je netko drugi donio više inovacije u mainstream.

Mnogi će reći da Apple ne izmišlja nove stvari već koristi što je već izmišljeno a ja ću tim reći da Apple jedini pravi te inovacije korisnim te ih pakira sa drugim funkcijama i servisima kako bi bile korisne.

Naša draga jabuka, za razliku od drugih tech kompanija izbaci potpuno novu tech kategoriju koja mijenja svijet tehnologije otprilike svake 3 godine što je prilično nevjerovatno s obzirom da je trebalo 30 godina od prvog računara do prvog popularnog mp3 playera.

Apple_Products_Wide

U zadnjih deset godina smo dobili, iPad, iPhone, iPod, najveću digitalnu trgovinu glazbom i najveću digitalnu trgovinu aplikacijama. Da ne spominjemo ultra brze laptop računare poput MacBook Pro s retina zaslonom ili ultra tanki MacBook Air. Svaki od ovih uređaja i servisa je potpuno promjenio način na koji koristimo tehnologiju i konzumiramo digitalni kontent.

Da ne spominjemo da je touch interfejs na iPhoneu promjenio način na koji radimo ne samo s Apple uređajima već i sa svim drugim koji su počeli koristiti ovu tehnologiju. Ne zaboravimo potencijal Siri koja je jos u beta fazi ali koja bi mogla postati sljedeći način interakcije s računarima i mobilnim uređajima. Nakon toga nam samo još ostaje brain implant za kontrolu tehnologije.

Naravno kada imate milijun ideja a samo nekoliko stotina programera i dizajnera koji ih mogu napraviti, jako je bitno da znate što je sljedeće u nizu mogućnosti. Uz to mora se paziti da milijuni korisnika koji nisi tech gikovi popout nas znaju koristite uređaje bez ikakvih problema. Apple vidi post PC svijet gdje se ljudi ne plaše računala već vide svoje uređaje kao extenziju sebe.

apple-store-main

Međutim bez obzira na sve što je dosada urađeno, uvijek će biti prostora za poboljšanja. Tako ću vam ovdje reći o par stvari koje bi ja volio vidjeti na sljedećoj inačici najpoznatijeg i najlakšeg mobilnog operativnog sustava na svijetu.

Vrijedno je napomenuti da moje ideje dolaze iz Cydia tweakova te su već i moguće ako imate jailbreakan telefon. Međutim nadam se da će Apple kao i u iOS-u 6 uzeti bolje ideje s Cydiae i implementirati ih izravno u operativni sustav kako bi ih mogli koristiti i 80% korisnika koji nisu jailbreakani.

Aplikacije preko Aplikacija

Za one koji prate Omizio blog nije nikakvo iznenađenje da ću opet staviti Bite SMS funkcije na provo mjesto. iOS 7 treba bolji način multitaskiranja. Ne govorim o multitasking switcheru već bolje način interakcija između dvije aktivne aplikacije bez fizičkog prelaženja iz jedne u drugu.

bitesms

Primjer, Bite SMS. Zašto u stok OSu moramo izaći iz Safari browsera da bi odgovorili na poruku? Zašto moramo uraditi isto da bi komentirali na sliku na Facebooku ili promjenili pjesmu dok čitamo itd.  Siguran sam da je razlog to što je to puno lakši i manje kompliciran način za non tech korisnike. Moja prva želja je bolja komunikacija između aplikacija ala BiteSMS i Facebook Chat Heads.

Swipe Geste

Tweakovi kao Zephyr i SafariSwipez su me potpuno razmazili do tud da uopće ne želim da diram fizičke gumbe na iPhoneu. Sljedeća želja su geste koje dozvoljavaju sve operacije operativnog sustava putem swipova, gore dole, lijevo desno itd. Sve jednom rukom. Na primjer, Swipe up da otvorite app switcher, swipe up da zatvorite aktivnu aplikaciju. Swip down da zatvorite safari tab. Swipowi po raznim meniima koji bi radili različite funkcije.

safariswipez

Naravno klasične funkcije se mogu ostaviti za one kojima je lakše koristiti home gumb za navigaciju dok se ne naviknu ali su geste puno puno brže.

Postavljanje defalut aplikacija

Kao što sam već pisao ovo bi mogla biti jedna od funkcija koja će se pojaviti u iOS’u 7 što će biti odlično. U 2013 svaki korisnik bi trebao moći odabrati aplikaciju nekog tipa koja se njima sviđa kao defaultnu aplikaciju.

Slično kao što je to odrađeno na Androidu ili Cydia tweakovima poput BrowserChooser ili Browser Changer. Apple naravno želi održati potpuno isto korisničko iskustvo za sve, tako da svaki korisnik može uzeti bilo koji iOS uređaj i odmah ga moći koristiti pošto su sve opcije svugdje iste i bez potrebe za učenjem novih funkcija. I to razumijem, ali za power usere negdje duboko u postavkama bi trebala biti opcija za promjenu default aplikacija. Ako ništa bar za poštu, safari, glazbu i par ostalih Apple aplikacija.

Bolji pristup sustavskim postavkama

Ja osobno ne mogu živjeti bez NCSetting tweaka koji dozvoljava pristup postavkama izravno u centru za obavjesti Ili Switchy Tweaku koji ih dodaje u multitask switcher tako da su uvijek na dohvat ruke. Nikad neću razumjeti zašto Apple ovo još uvijek nije ubacio u OS.

ncsettings

Unaprjeđeniji multi task switcher

Appleov multi task switcher kao funkcija OS-a radi odlično. Međutim što uraditi s praznim prostorom iznad switchera? Zašto se to ne koristi za možda neke App previewe ili notifikacije ili bilo što drugo. Nešto kao Auxo ili Switchy.

auxo

Bolja komunikacija između aplikacija

Još jedna stvar koja stvarno nedostaje je bolja komunikacija između dvije aplikacije. Naprimjer slanje slika izravno iz foto albuma u Dropbox, ili slanje texta iz jedne text aplikacije u drugu itd.

Lock Screen

iPhone lock screen je ikoničan. Instantno prepoznatljiv i veom jednostavan. Možda malo previše jednostavan. Zašto gubiti taj sav prazan prostor kada se može bolje iskoristi za Widgete ili za prognozu vremena, preview emaila ili za bilo što drugo. Napraviti dodatne postavke sa on i off switchom pa tko voli jednostavnost neke izvoli.

forcast-tweak
Forecast Cydia Tweak – Prikazuje prognozu vremena na lock screenu.

Bolje Share Opcije

Momentalno možemo djeliti kontent putem emaila, sms-a, iClouda, Facebooka i Twittera. Što je sa stotinama drugih servisa? Apple mora ugradit bolje API funkcije za share menue gdje bi developeri ostalih aplikacija mogli dodati i svoje aplikacije u share liste. Na korisnicima će biti da odrede koje žele a koje ne.

share

Što reći za kraj?

Naravno ovo je samo lista jednog korisnika. Ja osobno provodim sate na iPhoneu i iPhone je jedna od stvari koji koristim puno više nego bilo što drugu. Iz tog razlog, ja kao i puno drugih korisnika želimo sve što nam je potrebno i osobno to je jedan od razloga zašto mi je svaki iUređaj jailbreakan.

Naravno razumijem da mnogi imaju druge želje te koriste svoj uređaj na drugi način. U tome je upravo i najveći problem za Apple. Kako udovoljiti svima. To je nemoguće, što znači da će uvijek netko ostati razočaran.

Gledajući u prodaju i jednostavnost iOS uređaja mislim da je Apple napravio odlične poteze do sada. Osobno mislim da kao korisnici trebamo malo spustit očekivanja i ne očekivati bateriju koja traje 7 dana ili tehnologije koje su jos 10 godina u budućnosti a kamo li novu kategoriju uređaja svake godine.

Mislim da će nam Apple dati još puno godina punih inovacija koje su korisne i potrebne za razliku od nekih drugih koji ugrađuju sve što mogu nadajući se da će nešto uspjeti. Tako je gledam upravo u tebe Samsung. No zanima me što vi mislite? Koje su vaše želje i zašto? Javite nam putem komenta.

 • Frelly

  Ma Apple je original, svi drugi su ” KOPIJE ” ;)

  • logičar

   (Y)

 • Braca

  da vas pitam,nevezano za temu ali eto ne mogu da nadjem da ste negde pisali o tome.da li na iphonu moze da se namesti ili skine neki program da bi se namestila standardna tastatura,a ne kao ova na kompjuteru?????unapred hvala!!!!

 • adis

  kad se očekuje novi ios7