Saturday, 26 September, 2020
Home >>> Apple >>> Apple ce izbaciti Home dugme iz iPad 2 i iPhone 5 dizajna
iphone_ipad_no_home_button

Apple ce izbaciti Home dugme iz iPad 2 i iPhone 5 dizajna

Prema informaciji sa Americkog bloga BGR Apple ce izbaciti home dugme iz iPad 2 i iPhone 5 dezajna. Dugme ce biti zamjenjeno Multi-Touch gestama kao sto smo vec pokazali na iOS 4.3 beta recenziji. BGR je poznat po unutrasnjim informacijama iz Apple, takozvanim leak-ovim, koji su na pocetku samo glasine ali se na kraju uvjek ostvare.

BGR Blog:

Dobili smo ekskluzivnu informaciju od covjeka u Apple-u da je razlog za dodavanje multi-touch gesti u iOS 4.3 betu to sto Apple planira da izbaci home dugme iz iPod 2 dezajna. Umjesto home dugmeta korisnici ce koristiti multi-touch geste na ekranu. Geste ce se koristiti za otvaranje App Switcher-a i prelazu iz jedne aktivne aplikacije u drugu.

To nije sve, takodjer je receno da ce multi-touch geste doci na sljedecu verziju iPhone-a. Covjek iz Apple-a je takodjer rekao da Apple-ovi radnici vec testiraju iPod i iPhone bez home dugmeta na Apple kampusu i najvjerojatnije da ce ova promjena biti u novoj generaciji uredjaja.

Takodjer je receno da Steve Jobs nije zelio nikakvu fizicku dugmadi na iPhone-u iz samog pocetaka i Apple je radio na tome vec vise godina.

Osim toga Apple planira da izbaci popularnu OS X aplikaciju “Photo Both” na iOS uredjaje pocevsi sa iPad-om 2 koji treba da izadje u prvom tromjesecju ove godine.

Sta vi mislite o ovome? Zapocnite konverzaciju na Fejsu ili Twitter-u ili u komentima i  pridruzite se svim drugima koji nas prate preko drustvene medie.

  • Anonymous

    Ako se ovo pokaže da radi OK, da ne bude izlaženja iz aplikacije u kojoj ćeš slučajno napraviti tu gestu a da to nisi želio. Dobro je i zbog toga što se izbacuje još jedan sklop dijelova koji se potencijalno može pokvariti.

  • Mene zanima kako ce se ovo odraziti na jailbreak-anje. Sa obzirom da je home dugme potrebno za DFU mode u jailbreak-u. Mozda je to jos jedna Apple-ova fora da bude teze napraviti jailbreak :)

    • Anonymous

      Isto smo pomislili, ja baš na Facebook-u slično napisao.