Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPad >>> Apple konačno može u Kini koristiti ime iPad bez glavobolje
iPad-Proview-Apple1

Apple konačno može u Kini koristiti ime iPad bez glavobolje

Godina je 2009. i u Cupertinou se pod velom najveće tajnosti sprema tablet koji će nanovo osmisliti tu kategoriju gadgeta, ali Jobs i ekipa imaju jedan problem. Nakon iPoda i iPhonea svoju novu uzadanicu poželjeli su nazvati iPad, kako već njihova provjerena nomenklatura nalaže, ali jedna druga tvrtka ima prava da koristi takav naziv za svoje proizvode. U maniru najbolje ironije, tvrtka Proview je prije nekih desetak godina prodavala stolna all in one računala I-PAD koja su opasno nalikovala iMac liniji iz tog vremena. Preko medijatora Apple je uspio otkupiti sporna prava i činilo se kako je to kraj jedne apsolutno dosadne priče. Sve do veljače ove godine.

Službeno, Kina nikada nije odobrila da koristi naziv iPad na njihovom tržištu. Proview, već duboko u procesu bankrota i u dugovima preko glave, vidi ovo kao priliku da prije šest mjeseci u USA podnese tužbu protiv Applea. Uvjeti prilikom kupovine od prije tri godine, navodno, nisu bili posve jasni ovoj tvrtci te se dalo natuknuti da je Apple ime iPad stekao ne posve legalno. Kalifornijski sud je odbacio ovu optužbu a farsa se seli u Kinu te je svoj konačni kraj dobila tek danas.

Nagodba glasi kako je Apple dužan tvrtci Proview isplatiti 60 milijuna dolara. Odvjetnik Proviewa kaže da su se njegove klijenti nadali i cifri koja se bližila čak 400 milijuna dolara, ali su zbog pomenutih dugova ipak pristali na nagodbu. Realno, 60 milijuna je “sića” za Appleovce a potencijalna šteta, koja bi nastala u scenariju da su izgubili pravo na ime iPad u Kini, izazvala bi im glavobolje epskih proporcija. Zemlja “Velikog Firewalla” je jako važno tržište za Apple (rijetko kojoj ozbiljnoj tvrtci nije) a očekuje se da će u skorijoj budućnosti tek desiti prava ekspanzija njihovih proizvoda.

Source:

Associated Press

Image credit:

supplychain.asia

nettechblog.com