Sunday, 19 September, 2021
Home >>> Apple >>> iPad >>> iFixit: Novi iPad ima dosta sličnosti sa prvim iPad Air modelom
iFixit-teardown-9.7-inch-iPad-2017-orientation-lock-switch-image-002

iFixit: Novi iPad ima dosta sličnosti sa prvim iPad Air modelom

Po svom ustaljenom običaju, ekipa sa stranice iFixit ne propušta priliku da na sastavne dijelove rastavi nove, relevantne gadgete ne bi li otkrili kakve tajne oni skrivaju. Nisu propustili ni novi 9,7″ iPad koji, sasvim očekivano, ni ne ostavlja puno toga nepoznatog.

U principu, novi iPad nosi dosta sličnosti sa originalnim iPad Air modelom. Očekivan dodatak je Touch ID senzor, i srećom mlađi Apple A9 čip sa 2GB RAM memorije. Utor za slušalice je preživio u novoj iPad iteraciji što će sigurno obradovati mnoge. Uklonjena je stara, fizička tipka za zaključavanje rotacije zaslona, ali za njom se neće plakati – nije je bilo ni na iPad Air modelu druge generacije i preseljena je u virtuelnoj formi u Control Center.

iFixit-teardown-9.7-inch-iPad-2017-image-002

Home gumb je ovdje i dalje mehanički, za razliku od onog koji se ugrađuje u iPhone 7. Kao što je to slučaj sa svim uređajima koji posjeduju Touch ID, gumb sa senzorom je uparen sa matičnom pločom što popravke čini prilično komplikovanim. 9,7″ zaslon je iste rezolucije kao i njegovi prethodnici – 2048 X 1536 i jednostavniji je za popravke nego što je to bio slučaj kod prve iPad Air generacije.

iFixit-teardown-9.7-inch-iPad-2017-image-001

Baterija nije zalemljena na matičnoj ploči ali velika količina ljepila koja je korištena da se učvrsti čini njeno vađenje malom noćnom morom. Sve u svemu, novi iPad dobio je ocjenu 2/10 baš kao i originalni iPad Air i 9,7″ iPad Pro.