Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPad 2 će biti predstavljen 2. marta? – Update
ipad-2-release

iPad 2 će biti predstavljen 2. marta? – Update

Vijesti o nasljedniku popularnog Apple-ovog tableta danas su se počele širiti poput šumskog požara. Rano ujutro stigla je vijest o analizi određene tajvanske istraživačke kompanije koja tvrdi da će Apple zbog problema u proizvodnji prezentaciju slijedeće generacije iPad-a pomjeriti za mjesec lipanj. Nekoliko sati poslije toga ogranak Wall Street Journal-a pod nazivom All Things Digital objavio je kako će prezentacija za medije iPad-a 2 biti održana 2. ožujka. Pitanje koje se ovdje nameće samo po sebi je: “Tko je ovdje lud?”, ili jednostavnije: “Kome sada da vjerujemo?” All Things Digital govori kako njihovi, Apple-u bliski izvori, najavljuju prezentaciju za srijedu iduće sedmice a ista bi se trebala održati u Yerba Buena centru za umjetost smještenom u San Francisco-u, koji je Apple-u naročito prirastao srcu jer su tu i u prošlosti već organizovali konferencije za štampu. Kara Swisher, koja inače radi za All Things Digital, prilično je sigurna istinitost informacija koje su joj izvori naveli iako službene potvrde ovog datuma od strane Apple-a još nema. S obzirom da je karizmatični Apple-ov CEO Steve Jobs trenutno na odsustvu zbog bolesti postavilo se i pitanje ko bi se pojavio na pozornici iduće srijede da novinarima predstavi iPad 2. Kao najvjerovatniji kandidati spominju se Tim Cook ili Phill Schiller, ali ne možemo isključiti ni to da nas na pozornici dočeka i sam Steve koji je uvijek dobar za poneko iznenađenje.

S druge strane, ekipa iz 9to5 Mac.com nije se igrala nagađanja datuma za izlazak novog tableta. Ovi momci su negdje uspjeli dograbiti prototip silikonskog case-a za iPad 2 a svoj nalaz podijelili su sa širom javnosti. Osim što ova zaštitna futrola potvrđuje neke već nagađane hardware-ske karakteristike nadolazećeg iPad-a 2, ostavlja i prostora za nove misterije. Dok vrlo lako možemo pretpostaviti mjesta na kojima će se nalaziti obligatorno sleep/wake dugme i poznati Apple konektor tu su i isječci na futroli o čijoj namjeni možemo samo nagađati. Sa velikom vjerovatnoćom može se reći da će okrugli isječak u gornjem lijevom uglu oslobađati prostor za leću kamere. Pravougaoni isječak u donjem lijevom uglu je već nepoznanica kao i onaj nešto manji, okrugli, koji je smješten odmah do njega. Za prvi se nagađa da je to prostor ostavljen za veći zvučnik a za drugi da je prostor namijenjen za micro USB sjecište, što bi bilo logično s obzirom na noviju evropsku regulativu koja bi trebala unificirati način punjenja baterija elektronskih uređaja. S obzirom da slika govori više od 1000 riječi ostavljam vam da sami steknete utisak.

U ranijim postovima smo vam već prestavili koje su to moguće opcije za iPad 2 koje se tiču njegovog procesora, zaslona i drugih komponenti. Tko zna, možda već iduće srijede budemo znali više. Ako vam se sviđa naš rad preporučujem vam da kliknete “like” na našoj Facebook stranici gdje možete diskutovati o svim novostima ili nam postaviti pitanje na koje ćemo vam rado odgovoriti u skladu sa našim znanjem i mogućnostima a pratiti nas možete i na Twitter-u.

UPDATE:

Čini se da je Apple danas počeo da šalje pozivnice predstavnicima izabranih medija za događaj koji će se održati naredne srijede, dakle 2. ožujka, a na kojem će biti predstavljen iPad 2.

Image source: engadget.com, 9to5mac.com