Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPad 2 – Što nam donosi iPad 2: Dual Core CPU, kamera, retina zaslon ili…?
ipad-2

iPad 2 – Što nam donosi iPad 2: Dual Core CPU, kamera, retina zaslon ili…?

Kao sto već znate, originalni iPad je napokon došao u Hrvatsku nakon godinu dana čekanja. Dok se mi igramo sa iPad-om 1, ostatak svijeta se sprema na dolazak nove generacije iPad-a koji je nazvan iPad 2.

Kao što to već biva, mjesecima prije izlaska bilo kojeg Apple uređaja na tržište, počinju glasine i nagađanja o funkcijama novog uređaja. Ništa nije drugačije ni sa iPad-om 2.

Dolazak iPada 2 se očekuje tokom prvog tromjesečja ove godine. Bar kad je u pitanju američko tržište. Za razliku od iPhone 4, o kojem su informacije procurile mjesecima prije izlaska, Apple je dobro prikrio informacije o iPad-u 2, mada to ne znači da raznoliki analitičari i Apple insideri ne raspravljaju i ne pogađaju što bi se moglo vidjeti na novom iPad-u 2.

iPad 2 bez Retina zaslona:

Analitičar Concord Securities-a, Ming-Chi Kuo, priredio je analizu iPad-a 2 u kojoj tvrdi da novi iPad 2, suprotno mnogobrojnim očekivanjima, ipak neće imati Retina zaslon koji bi uduplao broj pixela, već da će imati ekran iste rezolucije kao originalni iPad (1024×768).

Kuo navodi da je 10 inchni retina zaslon u ovom trenutku previše skup za proizvodnju da bi iPad 2 zadržao relativno nisku cijenu od 499$. Također dodaje da trenutačno ne postoji niti jedna tvornica koja bi mogla proizvesti toliko iPad retina zaslona koliko bi bilo potrebno za izlazak iPad-a 2.

Image Credit: Apple.com

Kuo kaže da će Apple ipak unaprijediti iPadov ekran na dva načina:

Prije svega, bit će smanjena debljina samog ekrana. iPad 2 zaslon će navodno biti 30%-35% tanji nego zaslon na originalnom iPad-u, što će također smanjiti težinu uređaja.

Drugo, popravit će se anti-refleksija zaslona, tako da će novi iPad biti lakše koristiti za čitanje čak i vani na suncu. To je jedan od vidljivih problema na originalnom iPad-u, naročito nakon izlaska drugih uređaja za čitanje koji imaju puno bolje anti-reflektivne zaslone.

Bolji Hardware

Svaki novi model Apple uređaja donosi i poboljšanje po pitanju hardware specifikacija.

iPad 2 bi trebao imati 1.2GHz Arm Cortex-A9 Dual Core procesor koji bi trebao podići brzinu za 30% a povećati potrošnju baterije za samo 3%-5%.

Jedan od velikih uspjeha za Apple su igrice sa App storea. Naravno, GPU grafička kartica će kod nove generacije iPada biti zamijenjena dual core SGX543 procesorom za koji se kaže da je 200%-300%  brži od grafičke kartice koja je trenutačno u iPhoneu 4.

Pored toga, da bi SGX543 pokazao svoj puni potencijal treba mu više sistemske memorije, tako da će iPad 2 imati duplo više RAM memorije (512MB) i memorija će biti brža. (umjesto 800 MHz kao na iPhoneu 4, imat će brzinu od 1,066 MHz)

Image Credit: Apple.com

iPad 2 Kamera

Priča se da će novi iPad imati dvije kamere kao iPhone 4, međutim jedna od kamera će biti posuđena sa iPod Touch modela, što znači da će prednja kamera imati 0.3 mega-pixel kao iPhone 4 a zadnja 1 mega-pixel kao iPod Touch.

Razlog za ovo nije cijena kamere već to da Apple ne smatra da će itko koristiti iPod 2 umjesto aparata za fotografiranje. Prednja kamera će se koristiti za FaceTime video/Skype/Fring pozive dok će se zadnju koristiti za video snimanje i augmented reality aplikacije.

3G i SD Kartica

Već se odavno priča da će Apple ugraditi dual baseband chip na iPad 2 koji bi omogućio 3G konekciju na GSM i CDMA mreže istovremeno. Kuo, međutim, tvrdi da će Apple zaraditi više novaca ako napravi dva modela. Jedan za GSM mreže a drugi za CDMA mreže. Također naglašava da ima sigurnu informaciju da ce GSM iPad 2 imati Infineon čip dok će CDMA verzija imati Qualcomm čip. Korištenjem dva dobavljača, Apple će se osigurati protiv nedostatka dijelova.

Naglašeno je da bi iPad 2 mogao također imati SD karticu, mada ova glasina nije potvrđena.

U svakom slučaju bilo bi začuđujuće da su ovolike pojedinosti i informacije samo izmišljene i lažne. Smatra se da Ming-Chi Kuo zna o čemu govori i da dobiva informacije direktno iz Apple-a i od raznih Apple dobavljača.

Šta vi mislite o mogućim specifikacijama iPad2? Planirate li kupiti iPad ili ćete čekati na iPad 2?

Ako već niste, pročitajte i ove članke na temu različitih funkcija koje dolaze na iPod 2 o kojima smo već pisali.

Ako vam se sviđa naša stranica, sada nas možete pratiti i na FaceBookuTwitteruYouTubeu, preko RSS Feeda ili dnevnih emailova koje šaljemo svako jutro uz kavu. Pozovite i svoje prijatelje koji imaju Apple uređaje da lajkaju našu stranicu na Facebooku.

Images Credit: Apple.com
Research Credit: AppleInsider.com

  • Stanley

    Sto je s flash videom i USB portom?