Saturday, 23 November, 2019
Home >>> Apple >>> iPad >>> iPad 2: Retina zaslon, kamera, USB, domace trziste?
apple_ipad_flat_angle

iPad 2: Retina zaslon, kamera, USB, domace trziste?

Prema izvjestaju Kineskih dnevnih novina i jednog od njihovih Apple insider-a, novi Ipad koji je najavljen za prvo tromjesecje 2011 bi trebao imati 5 novih dodataka koji ce ga staviti ponovo ispred konkurencije:

  • Video Phone
  • Bice laksi nego iPad 1
  • Novi Retina zaslon
  • 3-Osni žiroskop
  • USB Prikljucak

Apple ce dotadi FaceTime na iPad sto je i logicno, posto je FaceTime sada moguc na iPhone-u 4, iPod Touch 4G i Mac racunalima a osim toga postoji toliko aplikacija kao Skype, Tango i Yahoo Messanger koje dozvoljavaju koristenje prednje kamere ako je uredjaj ima.

Kao sto smo culi prije par mjeseci Apple radi na prototipu iPad okvira koji ce bit napravljen od karbon fajbera i aluminiuma. Takodjer znamo da su vec registrovali karbon fajber body kao njihov izum. Jedini problem koji ja imam sa ovim je da karbon fiber nije dobar distributer topline tako da neznam kako ce se hladiti unutrasnje komponente.

Sto se tice novog zaslona jako je mouguce da ce iPad 2 imati bolji zaslon ali da ce biti Retina to cisto sumnjam. Iz dva razloga. Prvo Retina zaslon je jako skup da se napravi. Za iPhone 4, ovaj dio kosta 79$ sto je skoro 1/5 cijene cjelokupnog iPhone-a in narvano puno je manji. Drugi problem je da bi rezulucija ovog ekrana bila preko 2000 dpi sto znaci da bi svi porgrameri morali napraviti update na svim aplikacijama za iPad, a aplikacije za iPhone koje se momentalno mogu povecati dva puta pa da rade za iPad bi izgledale kao postanska marka na iPad-u sa tolikom rezolucijom.

3-Osni Ziroskop je moguc mada neznam bas jeli praktican na iPad-u. Takodjer ova opcija se jos jako slabo koristi i na iPhone-u tako da nevidim poentu toga.

USB prikljucak nije ni najednom Apple mobilnom uredjaju tako da ne vidim razloga da bude na iPad-u. Medjutim culi smo novosti da ce Europska Mobilna Komisija zahtjevati da do 2012 svaki novi mobilni pametni uredjaj ima micro-USB port za punjenje tako da bi Apple mogao ovo izbaciti da bude ponovo ispred svoje kompeticije, mada nevjerujem.

Ja se iskreno nadam da do pocetaka sljedece godine Hrvatski Telekom i Vip ce dodati iPad 2 u svoju ponudu.

Sta vi mislite koje od ovih funkcija ce biti na iPad-u 2. Koje bi voljeli vidjeti? Bili ga kupili?

Source: digitimes.com