Sunday, 25 October, 2020
Home >>> Glasine >>> iPad 3 – Što sve možemo očekivati na novom iPadu 3
ipad-3

iPad 3 – Što sve možemo očekivati na novom iPadu 3

Kao i svake godine prije nego što Apple otkrije jednu od svojih novih igrački, blogosfera je puna glasina i nagađanja što će izaći na novom uređaju.

Ožujak se bliži, pa tako i glasine o novom iPadu 3. Kao i uvijek, čujemo bar jednu novu glasinu dnevno, ima ih toliko da smo odlučili da i ne pišemo o njima svaki dan, dok ne saznamo informacije iz pouzdanih izvora.

Zato je sada vrijeme za ovaj post, koji će vam objasniti što možete očekivati od novog iPad-a 3. Narvno da su sve ovo  još uvijek glasine i ništa nije potvrđeno od strane Apple. (Kao i nikada do sada)

Kada izlazi?

Ukoliko ste mislili kupiti iPad 2, onda bi vam bilo dobro da još malo pričekate, pošto prema izvješću AllThingsD, novi iPad 3 treba izaći početkom ožujka. O ovome smo već čuli i ranije iz više izvora, ali AllThingsD.com čiji je glavni urednik osobno poznavao Steve Jobsa, je do sada rijetko bio u krivu. Prema izvješću imore.com, iPad 3 izlazi 7 ožujka. iPad će navodno biti prikazan u isto vrjeme kada i novi iOS 5.1. U svakom slučaju, iPad 3, nas neće “mimoići” u roku od mjesec dana.

Zaslon

Jedna od najviše iščekivanih promjena na iPadu 3 (bar što se mene tiče) je novo najavljeni Retina zaslon, slican onome na iPhonu 4 i 4S.

Prema izvješću MacRumors bloga, koji je na neki način došao do novog iPad 3 zaslona, te ga pregledao ispod mikroskopa, iPad 3 retina zaslon će imati 4 puta veći broj piksela, te duplu rezoluciju iPada 2. Sadašnji model ima 1024×768, a iPad 3 će imati 2048×1536.

 

RAM

Da bi se pokrenuo ovaj veoma gusti zaslon, sve iOS animacije, te igre u duploj rezoluciji, svi stručnjaci smatraju da 512MB RAM memorije, koja se može naći u iPadu 2 neće biti dovoljno. Koliko memorije će točno imati iPad 3, još se uvijek ne zna. Najvjerovatnije 1GB.

CPU

Već neko vrijeme slušamo glasine o iPadovom novom A6 čipu. Neki kažu da će biti Quad Core, neki da će biti brzi Dual Core, da se očuva trajanje baterije. Najnovije slike pokazuju čip koji će se zvati A5X što nam još uvijek ništa ne govori. Jedno je sigurno, nova generacija iPada će imati brži i bolji čip od iPhona 4S, kao što je slučaj svake godine.

Kamera

iLounge je objavio da će novi iPad 3 imati HD prednju kameru, pošto, navodno prema istragama Applea, ljudi koriste iPad mnogo više za face time nego iPhone. Ja osobno, rijetko koristim FaceTime, a slikanje sa iPadom, mi stvarno izgleda smiješno. Što se mene tiče, mogu skinuti kameru u potpunosti.

Mreža

Više blogova uključujući BGR koji pomno pretražuju iOS 5.1 GM kod koji je navodno procurio na internetu kažu da se na više mjesta spominje 4G LTE mreža. WSJ je također objavio da Apple planira da izbaci 4G LTE verziju uređaja za AT&T i Verizon korisnike, pošto ova dva operatera podržavaju 4G LTE. Nama ovo nije ni bitno, pa  se neću previše zadržavati na ovom subjektu.

Siri

Naravno, sa svim ovim hardverskim pojačanjima stvarno nema razloga da Apple ne doda Siri na iPad 3. Za ovu glasinu još nema nikakvih jakih dokaza, ali ja osobno mislim da bi ovo bilo lako moguće.

Design

Vidjeli smo dosta procurenih iPad 3 slika, matične ploče, začelja, zaslona i svega ostalog. Novi iPad će izgledati veoma slično iPadu 2. Osim toga ne vidim nikakvog razloga da se išta mijenja, što se tiče izgleda. Doduše ne bi me začudilo, ako ga Apple usprkos Retina zaslonu, koji je deblji i teži napravi sam uređaj tanjim i lakšim. Prema glasinama sa AppleDaily bloga, koji navodno imaju iPad 3, uređaj će izgledati ovako.

Sve u svemu, ako se još niste pridružili revoluciji korisnika tablet uređaja, mislim da će vam iPad 3 biti odlična polzana točka. Što vi mislite o svemu tome?

 

 • decko

  Kad si napisao da bi skroz makao kameru, jesi to mislio na straznju ili na obe. Jer prednj treba ostati zbog Skypea. Puno je ugodniji na tabletu nego na stolnom…a i da ne govorimo o rezoluciji raznih web kamera. Ja jos nemam iPad, ali zelim ovu trojku…

  • DjBeNI

   Ma za straznju je mislio…malo je nezgodno slikati sa tako velikim uredajem…prednja je obavezna!! :)

 • Mblesc

  I ja mislim da ču ovu 3 “morati” nabaviti s obzirom da nisam posjedovao ipad do sad…

 • Boy

  ako ne stave GPS, cini mi se da cu i ovaj broj preskociti, a moza odem i na android….glupo je dati toliko love a ne imati GPS :)
  kamenra manje-vise, kao i rezolucija i ostale stvari…uzeo bi i dvojku koju sam imao priliku korisiti i radi odlicno, samo da ima GPS :)
  mozda nekome to i nije jako bitno, no ako moze imati ajfon, ne vidim razloga zasto nebi i ajpad…

  • DjBeNI

   3g verzija ima GPS :)