Sunday, 1 August, 2021
Home >>> Apple >>> iPad >>> iPad Air 2 – Sve što trebate znati
ipadair2-1

iPad Air 2 – Sve što trebate znati

Sada već tradicionalno, sredinom listopada, Apple nam stvara zazubice novim iPad i Mac modelima. Između ostalih noviteta sinoć smo dobili i iPad Air druge generacije. Što je sve novo?

Touch ID

Nakon godinu dana masovnog testiranja na iPhoneu 5s, te nakon što su je dobili iPhone 6 i iPhone 6 Plus, Touch ID tehnologija konačno dolazi i na iPad. Osim što ćete na iPadu Air 2 moći bez tegobe otključati zaslon tu su i druge pogodnosti koje ovaj senzor donosi: potvrda identiteta bez unošenja lozinke, integracija sa drugim aplikacijama kao što je 1Password, mobilno bankarstvo i slično. Zbog nedostatka NFC čipa Touch ID neće biti koristan na iPadu kao na iPhone 6 modelima ali je i dalje pohvalan dodatak.

ipadair2-2

Hardware

Kao što su glasine sugerirale, iPad Air 2 dobio je Apple A8X čip, unaprijeđenu varijantu SOC-a koji pogoni nove iPhone 6 modele i koji ima zadatak da se bolje nosi sa zahtjevima koje će korisnici stavljati pred tablet sa većim zaslonom. Zaslon je zadržao veličinu od 9,7″ kao i rezoluciju od 2048×1536. Njegova oštrina i uglovi gledanja fasciniraju kao i ranije te nije bilo potrebe za dodatnim povećanjem rezolucije. Zaslon je sad laminiran i refleksija je smanjena za više od 50%! iPad Air 2 izgleda istovjetno svome prethodniku od kojeg je tanji. Sa “debljinom” od 6,1mm Apple se hvali kako je ovo najtanji tablet na svijetu.

ipadair2-3

Kamera

Iako autor ovog teksta i dalje ne vidi poentu fotkanja sa 10″ tabletom, u Appleu očito ne misle tako. iPad Air 2 dobio je stražnju iSight kameru sa 8MP koja bi trebala kvalitetom pokopati prethodnike. Iako nije sposobna kao iSight kamera koja se ugrađuje u iPhone 6 modele tu je plejada funkcija kao što su burst mode, timelapse video, slow motion video, panoramske fotke od 43MP i slično. Unaprijeđena je i FaceTime HD kamera pa će selfieljubci sada imati još jedan razlog za oduševljenje.

ipadair2-4

Druge značajke

Unaprijeđena baterija omogućava drugoj iPad Air generaciji da sa jednim punjenjem “preživi” deset sati na internetu, čitanja knjiga ili pokoji nivo omiljene igre. Isporučivat će se u tri boje: space gray, srebrna i zlatna, te (poput iPhonea 6) bit će dostupan u inačicama od 16, 64 ili 128GB interne memorije. U tom redoslijedu iPad Air 2 modeli će koštati 499$, 599$ i 699$, dok će inačice koje podržavaju mobilni internet biti po 130$ skuplje od WiFi rođaka. Prodaja u SAD-u počinje 24. listopada a kada će točno doći kod nas još nije poznato.

Što kažete na novi iPad Air? Upgrade vrijedan pomena ili promašaj?

 

 • Pregovarač

  Bas,ali bas mi je zao sto nije dobio 2gb memorije i split screen,jer mislim da je to zaista potrebno tabletima, a pogotovo ipadu koju ima 9,7 inch-a.

  • root

   Kupiš galaxy note 10.1 i imaš split screen , multi tasking , telefon, usb, gps, sd , sPen 2 GB rama … sve ono na što Apple škrtari da bi ubrali što veći profit. iPad je jedino konkurentan sa već pomalo dosadnim IOS-om koji je defakto fluidniji od Androida ali samo na novijim uređajima, što se tiče samog hardwarea , osim izvikane kamere koja služi svrsi ali nije ništa spektakularna nema se čime pohvaliti, konkurencija već ugradjuje 4k kamere i zaslone. Lijep je i to je sve.

 • iTatko

  Naravno, wifi+cell nije 130 $us skuplji samo zbog LTE modema već i zbog GPS dodatka koji se standardno ugradjuje čak i na android tabletima žnj kategorije. Stara Appleova seljačka polititika. Prije neki dan sam vratio u život svoj mini kome sam slučajno shebao digitizer. Da nisam uzeo lte/gps model sa 64 gb možda bih ga zamjenio samo zbog očajne razlučivosti ali pošto sam se na nju već nekako navikao a nemam namjeru da ga usporavam sa iOs 8 , ne pada mi na pamet da kupujem novi tbl dok mi ovaj služi svrsi. A služi, čak i sa ovih jadnih 512 rama i šugavim zaslonom.