Saturday, 31 October, 2020
Home >>> Apple >>> iPad >>> iPad mini 4 – Sve što trebate znati
iPad-mini-4-main1

iPad mini 4 – Sve što trebate znati

Odlukom da večeras skupa sa novim iPhone modelima predstavi i novu iPad obitelj Apple je donio malo iznenađenje. Dok je novi iPad Pro uzeo veći dio medijskog prostora, Phil Schiller je na prezentaciji samo ovlaš pomenuo iPad mini četvrte generacije koji “ima sav hardware iz iPada Air 2.” Da vidimo što nas očekuje.

Dizajn i hardware

Očekivano, inspiracija za iPad mini četvrte generacije (vrijeme uistinu leti!) je bio elegantni iPad Air 2. Najmanji iPad sada je još tanji te u debljinu mjeri 6,1 mm umjesto 7,5 mm kao ranije. Poveznice sa iPadom Air 2 ne prestaju pa i novi mini pokreće Apple A8 čip 64 bitne arhitekture koji skupa sa grafikom nudi nevjerovatnu brzinu i fluidnost, te značajan napredak u odnosu na prošlogodišnji model. Touch ID senzor nije potpuno novi kao na novim iPhone 6s modelima ali je i dalje jako efikasan a iOS 9 će biti zadužen za još brža prepoznavanja.

Software i baterija

iPad mini 4 će se, naravno, isporučivati sa iOSom 9. Već smo upoznati da je iPad bio na umu mnogih softwareskih inženjera dok se razvijao iOS 9 pa ćemo tako imati Slide Over, Split View i druge značajke koje će ne samo poboljšati multitasking iskustvo nego i produktivnost. Kao i do sada, i novi iPad mini će moći na jednom punjenju baterije izdržati 10 sati.

Zaslon i kamera

Klasična “copy paste” procedura sa prethodnikom – 7,9″ Retina zaslon rezolucije 2048×1536 što dovodi do PPI vrijednosti od 326 i ukupnog broja od 3,1 milijun piksela. I dalje izgleda odlično i nije bilo potrebe da Apple mijenja konja koji dobija trku. Tu su i 8MP iSight stražnja kamera, kao i 1.2MP prednja FaceTime HD kamera.

Cijene i ostalo

iPad mini 4 isporučivat će se u istim bojama kao i svoj prethodnik (space gray, srebrna i zlatna) a u SAD će se moći naručiti već prekosutra po cijenama od 399$, 499$ i 599$ za WiFi modele sa 16, 64 ili 128GB memorije. Inačice sa mogućnošću 3G/4G povezivanja koštat će po 130$ više na navedene cijene.

Pročitajte detalje i ostalim novitetima sa večerašnjeg Apple eventa:

  • Igor

    Na zalost nema A8X CPU vec A8 dovoljno je otici na sajt i videti…

    • Drazen Kisic

      Site posjećen, “X” izbrisan…