Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> iPad >>> iPad mini Omizio recenzija – Skoro sve što želite od tableta
ipad-mini-main

iPad mini Omizio recenzija – Skoro sve što želite od tableta

Napokon smo se dočepali, po mom mišljenju jednog od najboljih tableta na tržištu i nakon par dana igranja i testiranja odlučili smo vam opisati svoje dobre i loše dojmove, u slučaju da razmišljate o kupovini tableta.

Problemi s orignalnim mini-jem

Prošle godine, kada je izašao iPad mini, svi su se složili s onim što su Android proizvođači odavno znali – a to je da u današnjem svijetu tehnologije itekako ima mjesta za manje i lakše prenosive tablete od 7-8 inča, te da ujak Steve nije bio u pravu da je 10 inch-i jedina prava dimenzija. Nakon nevjerovatnog uspjeha sa regularnim iPadom koji se još uvijek prodaje bolje nego svi ostali tableti skupa, nakon par godina odličnih rezultata Apple se odlučio da napravi manji iPad, iPad mini.

iPad mini je u veoma kratko vrijeme dostigao veliku slavu te se navodno počeo prodavati i više nego regularni iPad, neki kažu radi cjene, a neki radi manjih dimenzija koje ovisno što radite, mogu biti bolje od 10inch iPada.

Odozgo na dole: iPad mini, iPad mini s Retina zaslnom, iPad Air
Odozgo na dole: iPad mini, iPad mini s Retina zaslnom, iPad Air

Međutim za neke od nas novi tablet nije bio ono što smo očekivali. iPad mini je imao novi preljepi industriski dizajn te je u sebi naravno imao iOS sustav. Bio je jedan od najljepših, najtanjih i najlakših tableta na tržištu. Sve ono na što smo već navikli od Applea. Međutim, tu su, po mom mišljenju, prestale kvalite i počeli problemi. Prvi i najveći je što mini nije imao Retina zaslon koji je u to vrijeme bi u cirkulaciji na drugim iUređajima već tri godine.

Taj problem nije bio toliko veliki, za one koji do tada nisu imali iPad ili iPhone s retina zaslonom, ali za sve one koji jesu – ovo je bio veliki korak unatrag. Drugi problem je bio, je, da je mini dobio tad već pomalo spori A5 čip koji se našao i u manjem iPhoneu 4S te smo znali da će ovaj stariji čip imati problema s novim operativnim sustavima, što se već vidi i s iOS-om 7 a kamo li 8. Drugim riječima mini je bio manji, ljepši iPad 2, nespreman za budućnost.

Za mene, dva velika razloga iz kojih ja osobno nisam kupio mini, mada sam već odavno čekao nabavku manjeg tablet. Nemojte me pogrešno shvatiti, mini sa svojom cijenom od $329 je definitivno bio vrijedan kupovine, ako niste imali nikakv tablet, međutim ako ste već imali iPad – nije bio dovoljan za prijelaz. S obzirom da sam već imao iPad 1, 2 i 3, prošle godine sam odlučio da preskočim iPad mini te i malo dorađeni iPad 4 s lightning konektorom i malo bržim čipom te pričekam na sljedeću generaciju iPada koja je obećavala popraviti ova dva problema.

Nakon godine dana čekanja, Apple se odazvao na moje želje te nam je ove godine izbacio mini s Retina zaslonom, ali ne samo to već i puno puno više.

Izgled

Novi iPad mini se zove iPad mini s Retina zaslonom, mada kao što možete vidjeti iz moje video recenzije, na samoj kutiji samo pise iPad mini. Morate pogledati detalje na stražnjoj strani kutije da bi uopće znali što je. Čak i kad ga otvorite, izgledom i težinom iPad mini s Retina zaslonom je veoma sličan prijašnjoj generaciji, što je u ovom slučaju prednost, s obzirom da je mini prelijep i definitivno najljepši tablet na tržištu. Ono što nećete primjetiti je to da je novi mini 4.1% deblji odnosno 0.3mm te 7.5% odnosno 23g teži. (7.5 mm tanak i 331g težak). Razlog za ovo je dosta veća baterija o kojoj ćemo kasnije, ali vjerujte kad vam kažem, razlika se ne primjeti u svakodnevnom životu i što više – aluminijski mini se osjeća puno lakšim nego što izgleda. Za korisnika iPada 3, koji je prilično težak, odnosno oteža nakon sat-dva korištenja – ovo je automatski velika prednost. Veoma brzo sam primjetio da mini koristim dosta više nego iPad 3.

ipad-mini-2-thin

iPad mini, se za razliku od iPad Air-a, može uzeti u jednu ruku. Što definitno pomaže prilikom duže zabave na uređaju, s obzirom da možete promjeniti više poza. Osim toga iPad mini je, radi svoje širine, perfektan za kucanje s dvije ruke, na isti način kao i iPhone. Međutim, u horizontalnom položaju, tipkovnica je premala za tipkanje s dvije ruke kao što bi to uradili na većem tabletu ili na računalnoj tipkovnici. Ako mislite puno pisati na miniju, onda bih vam preporučio iPad air.

Zaslon

Najveći update na ovogodišnjem iPad mini-u je naravno Retina zaslon. Za razliku od prošlogodišnjeg modela s razlučivosti 1024×768, ove godine novi zaslon dolazi sa četiri puta više pixela (326 pixela po inču, kao na iPhoneu 5s) te je razlučivost 2048 x 1536 odnosno ista kao i na velikom iPad Airu. Razlika je očigledna. Sve izgleda puno oštrije te možete čitati i najsitniji text u romanima, neoptimiziranim web stranicama itd. Stvarno nešto što se mora vidjeti uživo da bi razumjeli o čemu pričam.

retina-difference
Lijevo: iPad mini – Desno: iPad mini s retina zaslonom

Međutim, nije sve ni tako rozo. Jedan od problema s zasolnom je reflektivnost. Iako je reflekcija dosta manja od većine tableta na tržištu te 33% manja od prvog minija, ona još uvijek postoji. I ako koristite iPad mini na suncu, zasigurno možete namjestiti frizuru bez ogledala.

Drugi manji problem su ostisci prstiju. S obzirom da radim s računalima, ruke me nikada nisu prljave, ali mini zaslon uvjek izgleda kao da sam razmazao komad torte po njemu. Mislim, isto je kao i s iPhonom ali je puno primjetljivije na većem zaslonu. Na žalost, ovome još uvijek tehnološki nema pomoći ali da se je nekako riješiti reflekcija i otisaka prstiju, ovaj zaslon bi po mom mišljenju bio potpuno savršen.

Baterija

Jedan od razloga zašto iPad mini 1 nije imao Retina zaslon je bila baterija. Odnosno, Apple nije našao način da u prvi mini ubaci bateriju koja bi trajala poznatih 10 sati te uz to uključi retina zaslon i brži CPU-GPU koji bi bio potreban da pokerene taj zaslon. Srećom ove godine, s dolazkom A7 procesora te M7 ko-procesora taj problem je nestao. Kao i iPad Air te iPhone 5S, iPad mini ima najnoviji A7 čip koji ne samo da je puno puno brži od prošlogodišnjeg A6 čipa već troši i puno manje struje. Povežite to s novim IGZO zaslonom koji također troši manje struje te sa novom i puno boljom baterijom i imate iPad mini Retina s 10 sati bez punjenja.

ipad-mini-baterija

Novi mini ima novu kondenziranu bateriju koja je ustvari 44% bolja od prošlogodišnje, sada čak 23.8Kh, što je skoro isto kao u orignalnom iPadu koja je bila 25Wh sve u malom kućištu koja je 1/3 originalno iPadovog. Dnevna trajnost baterije nije primjetno veća, ali nije ni manja. Prema benchmark testovima AnandTech stranice, baterija traje do 21% duže, ovisno što radite. Na primjer, Web browsing test pokazuje 10% povećanje a video playback čak 21%. Ovogodišnji mini dolazi s 10W punjačem, sto je duplo jače od prošlogodišnjeg 5W modela, koji se prodaje i s iPhoneima, te punjenje od nula do 100% traje malo manje od 4 sata.

Brzina

Kao što sam rekao ranije da bi ubacili retina zaslon u iPad mini, Apple je trebao puno brži čip koji će moći pokrenuti taj zaslon ali u isto vrijeme jedan koji će trošiti 3 puta manje energije. Ove godine, odgovor na to je A7. Dual Core Cyclone CPU je klokiran na 1.3 Ghz kao i iPhone 5S što je 0.1 Ghz manje od iPad Aira. Kao i kod iPhonea 5S čip je usporen radi dva razloga. Prvi je distribucija topline po kučištu, a drugi što je još važnije je da je A7 toliko brz, da bi bio dovoljan i sa pola clock brzine.

ipad-mini-comparison

Vjerujte mi kad vam kažem iPad mini razvaljuje u benchmark testovima u usporedbi s orignalnim mini-jem, ali što je najvažnije i u svakodnevnom korištenju. Ako ste se pitali kako izgleda tablet koji nikada, a baš nikada ne zaostaje, onda je odgovor iPad mini 2. Uz A7, iPad mini 2 dolazi s 1GB memorije što je za iOS 7 veoma dovoljno. Radili smo dosta benchmark testova, i vjerujte mi kad vam kažem da je iPad mini 2, 3-10 puta brži od iPad mini jedan i to još uz Retina zaslon.

Kamere

iPad mini je zadržao svoje prošlogodišnju stražnju kameru, odnostno 5MP s f/2.4 aperaturom i 3.3 mm focal dužinom. Prilično dobra kamera za tablet, s obzirom da slikanje s iPad minijom vjerovatno neće biti primarni zadatak. Ta kamera, s poznatim iOS 7 photo software-om, je veoma dobra kombinacija. Primjere možete vidjeti u slikama ispod.

ipad-mini-day-shot

 

ipad-mini-night-shot

Prednja kamera je ista kao na prošlogodišnjem modelu odnosno 1.2 Mgpx s razlučivosti od 1280×960 i f/2.4 aperatururom. Također isto kao i na iPhoneu 5S i 5C. Dovoljno dobra za Facetime video na suncu ili u osvjetljenoj prostoriji. Zaboravite na slikanje po noći ili u mračnoj sobi ali za to je i onako nikada nećete koristiti.

WiFi

iPad mini u sebi ima Qualcomm MDM9615 i dual stream, dual band MIMO (multiple input multiple output) 802.11n antenu istu kao i u iPadu Air-u. Dual antena, teoretski, dozvoljava dvostruke brzine na ‘n’ bandu, što se vidi i pri korištenju. Kod surfanja interneta, stranice se definitivno upisuju brže nego na iPadu 3/4. A i benchmarkovi isto pokazuju. Na žalost nismo kupili LTE model tako da to nismo uspjeli testirati, mada znamo da LTE radi na više frekvencija nego i jedan drugi tablet na tržištu. Odnosno isto kao iPad Air.

Cijena i Vrijednost

iPad mini je ove godine poskupio, te je retina verzija $70 skuplja za razliku od prošle godine, i sada košta 399$. (16GB WiFi model) Samo 100$ manje od svog velikog brata. Međutim iPad mini 1 je spustio cijenu na 299$, tako da ako vam ne treba Retina zaslon, možete još uvijek kupiti taj. Po mom mišljenju sve novotarije opisane gore, uključujući Retina zaslon, A7 super brzi čip, M7 čip, te bolju bateriju s duplo bržim WiFi-om je definitivno vrijedno extra novaca. Međutim cjena bi trebala biti niža, obzirom da se neki odlični Android tableti, kao Nexus 7, prodaju za 100$ manje.

ipad-mini-space-grey

No, ni tih 70$ extra dolara nisu to, s obzirom da vam Apple sada poklanja iPhoto, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers i KeyNote aplikacije potpuno besplatno. Ove aplikacije koje su obično između 5-10 dolara sada dobivate besplatno kada kupite novi Apple uređaj. Ne samo mini već bilo koji novi uređaj. Što dodaje vrijednosti ovog uređaja. Osim toga, nakon što kupite novi uređaj i skinete dotične aplikacije, one su vam dostupne i za sve starije uređaje.

Ostalo

Lako je zaboraviti napomenuti software i hardware funkcije na koje smo navikli od Apple-a, i koje u većini slučajeva uzimamo zdravo za gotovo. iPad mini sada ima dva mikrofona što će vam pomoći pri Skype i Facetime pozivima, te prigušivanju spoljne galame i nepoželjnih glasova. iPad mini, za razliko od iPhonea, također ima stereo zvučnike, te su oba otvora na uređaju dole – zvučnici. Pošto su zvučnici previše mali i previše blizu, glazba još uvijek zvuči kao iz mobilnog uređaja, iako su zvučnici dosta glasniji nego prije, dovoljno glasni da pri punom volumenu cjeli uređaj pomalo vibrira. Naravno, mini dolazi sa posljednjom inačicom iOS-a 7. Operativni sustav izgleda predivno na miniju. Kao da su ga pravili za njega. Uz iOS 7 tu je naravno iSir, iCloud, iMessage, Mape, FaceTime, iTunes radio, PhotoBooth te besplatan software koji sam već naglasio, i sve ostale funkcije na koje smo već navikli.

Za Kraj

Što reći na kraju. iPad mini s retinom je skoro perfektan uređaj, pored packi od prstiju i primjetne reflekcije na suncu, nemamo pa baš nikakvih primjedbi. Zaslon je jedan od najboljih u industriji, boje izgledaju odlično. Crno je crno a ne sivo. I sve je detaljno do bola. Vidi se svaka pora na svakoj slici. Baterija je ista ili čak malo bolja od prošlogodišnjeg modela usprkos bržem čipu i retina zaslonu i izdrži do 10 sati odnosno po dva tri dana korištenja i sigurno je bar dvostruko bolja od iPhonea. Uređaj je lagan i mali te lako prenosiv i u većem unutarnjem džepu jakne. Čak možda stati i u zadnji džep nekih traperica. Izgled je perverzija, baš kao i svaki Appleov uređaj i definitivno će te se osjećati da u ruci držite Ferrari u svijetu tableta. Iako je cjena ove godine 70$ viša, Retina zason, 4x brži čip, 8 puta brža grafika, i brži WiFi – je definitivno vrijedan svake lipe.

ipad-min-ipad-air

Ja osobno koristim iPad u nekoliko svrha. Slušanje glaybe i streaming putem bluetooth-a ili AirPlaya na veće zvučnike, praćenje raznoraznih tech blogova uz jutarnju, prijepodnevnu, posljepodnevnu i večernju kavu, te čitanje ili slušanje audio knjiga pred spavanje. Tu je i poneka igrica i bar 3 sata YouTubea tjedno, te standardno Facebook i Twitter. Ako mislite koristiti iPad za konzumiranje kontenta – mini je bolja opcija. Ako mislite pisati, crtati, editirati fotografije ili video onda je veći iPad definitivno bolja opcija radi većeg zaslona. Isto je istina, ako nemate računalo ili laptop.

Ako biste me pitali zašto uzeti iPad mini 2 ili iPhone 5s, odgovor bi naravno bio iPhone, ne samo radi Touch ID senzora koji nije ugrađen u ovogodišnje iPad-e, već zato što je iPhone uvijek s vama i uvjek pri ruci. Ako bi me pitali zašto uzeti iPad ili iPad mini, za mene bi odgovor bio iPad mini radi načina na koji ga koristim te portabilnosti uređaja. Naravno na vama je da odlučite što vam više odgovara, mada nećete pogrješiti s ni jednim modelom.

Ako ste u potrazi za manjim tabletom, na koji bi čitali, igrali igrice, gledali filmove i slušali glazbu, ne gledajte nigdje dalje od iPad mini-a s Retina zaslonom.

Kao i uvjek, javite nam u komentarima što vi mislite i koji vam iPad više paše i zašto. Također pogledajte Unboxing video iPad minija te se usput pretplatitie na naš YouTube kanal a i lajkajte ovaj post ako vam se svidio.

 • Urka

  Drugi problem je bio, je, da je mini dobio tad već pomalo spori A6 čip koji se našao i u manjem iPhoneu 4S……iPad mini ima A5 cip, a ne A6 :)

 • Aleksandar Kojić

  Drago mi je da je recenzija na tragu onog sto i ja očekujem od male zvijeri koja ce mi biti isporučena danas ili sutra. Pozdrav

  • Aleksandar Kojić

   Moji prvi utisci su više no pozitivni. Baterija, u odnosu na iPhone, oduševljava!