Wednesday, 28 October, 2020
Home >>> Apple >>> iPad >>> iPhone 6s i iPad Pro – Koliko RAM memorije imaju?
iphonoe-6-plus-on-top-of-ipad-mini-with-retina-980x520

iPhone 6s i iPad Pro – Koliko RAM memorije imaju?

Prošlog tjedna Apple nam je predstavio novu generaciju iPhone pametnih telefona ali i potpuno novi, 12,9″ iPad Pro. Po svojoj ustaljenoj navici Apple ne spominje megaherce i gigabajte RAM memorije tako da za te podatke uvijek moramo čekati druge izvore.

Poznati developer Hamza Sood je odlučio dobro pročešljati Xcode razvojni alat kako bi doznao sa koliko radne memorije se isporučuju ovi uređaji. Nakon što je u Xcodeu uporedio iPhone 6, iPhone 6s i iPad Pro napravio je i screenshot koji pokazuje koliko će memorije oni imati na raspolaganju.

iPhone-6s-iPad-Pro-RAM

Dakle, iPhone 6s je prvi iPhone koji će se isporučivati sa 2GB RAM memorije, dvostruko više od prethodnika. iPad pro će imati čak 4GB radne memorije što i nije čudno ako uzmemo u obzir da je namijenjen nešto ozbiljnijim aktivnostima kao što su grafički dizajn ili uređivanje videa.

 • Appledoctor

  Glupost!
  Apple-ov iOS do 6-te verzije bolje je radio sa 512mb rama nego sada ios 9 sa 2gb rama.
  Prvo su unistili svoj poznati OS po stabilnosti, na starijim uredjajima pogotovo, a sada im je bespotrebno da stave i 10gb rama, jer iOS vise nije stabilan kao nekad sto je bio sa iOS 6-icom.
  Ja licno bih prije koristio iPhone 4 ili 4S sa iOS-om 5 ili 6, nego iPhone 6 ili 6S sa iOS-om 8 i 9. Katastrofa sta je Apple napravio od onakvog sistema.

 • Respect

  Upravo suprotno , od svega sto je rekao “Appledoctor”, ocito nemas iphone koji se moze update-ovat na daljnje verzije iOS-a

  • Appledoctor

   Stari sam ja pratioc ovog bloga.
   Imao sam 4S i dobro znam kako je radio na ios 5 i 6,a kako radi na ios 8 i ios 9 koji se prakticno uopste nije poboljsao.
   Trenutno imam iphone 5s koji je solidno radio na ios 7, dok na ios 8 ima puno bugova i iskreno sam u nedoumici da ga updatujem na ios 9, jer ce sigurno biti jos gori, jer Apple u narednim verzijama umjesto da poboljsava kvalitet uredjaja on ih usporava.