Sunday, 1 August, 2021
Home >>> Apple >>> iPad >>> Kako osposobiti iOS 5 multi touch geste i na iPadu 1
ipad-gestures

Kako osposobiti iOS 5 multi touch geste i na iPadu 1

Ako se sjećate, u verziji iOS 4.3 Apple je uključio beta funkciju multi touch gesti na iPad 1 i iPad 2 uređajima. Ove geste su vam omogućile da koristite iPad bez da ikada dodirnete home gumb, što se meni osobno jako svidjelo. Geste su vam omogućile i da swipe iz jedne otvorene aplikacije u drugu, otvaranje i zatvaranje multitaskinga, te vraćanje na home zaslon. Ako koristite OS X Lion ili ste isprobali ove geste na iPadu onda znate da kada se jednom naviknete na ove multi touch geste, život bez njih više nikada nije isti!

Nažalost sa izlaskom iOS-a 5, iz nekog razloga je odlučeno da ova opcija bude dostupna samo korisnicima iPad-a 2.

Ostatak nas koji imamo iPad 1 smo ostavljeni bez mogućnosti korištenja gesti. Na sreću, očigledno je da su i drugima nedostajale ove geste na iPad-u 1 te je već napravljen crack i za Mac i za Windows koji vam dozvoljava da ponovo uključite dotične.

Prije nego počnete, vrijedno je napomenuti da obavezno napravite backup uređaja preko iTunesa u slučaju da dođe do kakvih problema.

Kako osposobiti multi touch geste na iPadu 1 – Upute za Mac

Prvi crack je nađen na modMyi forumima od strane lifehacker.com websajta i radi se o modifikovanom RedSn0w alatu koji, bez obzira na dugmad ne jailbreaka uređaj, već samo osposobljava izgubljene multi touch geste.

Korak 1: Skinite modifikovanu verziju RedSn0w alata za geste (redsn0w_mac_0.9.9b5_gestures_only.zip) Link Removed from the original Source!

Korak 2: Unzip i otvorite modifikovanu verziju RedSn0wa koju ste skinuli sa gornjeg linka te spojite iPad 1 na računalo.

Korak 3: Ako vam se otvorio iTunes, ugasite ga za sada. Odite na Jailbreak dugme (Iako kaže jailbreak ovo vam neće jailbreakati iUređaj) te stavite iPad u DFU mode. Možete pratiti upute na ekranu ili pogledajte upute na našem jeziku.

Korak 4: Sada čekirajte opciju da se dodaju muti touch geste a “uncheck” opciju za Cydiau. Pričekajte da RedSn0w odradi svoje. Za vrijeme ovog procesa iPad će vam se upaliti i ugasiti više puta.

Korak 5: Nakon što sve završi, odite u Postavke>>> General te upalite nove postavke za multi touch geste.

Video:

Kako osposobiti multi touch geste na iPadu 1 – Video Upute za Windows

Ovdje možete naći video upute za Windows računala. Omizio nije probao Windows metodu, mada prema komentarima i zahvalama na YouTubeu ispod ovog videa, ova metoda radi odlično. Ako se odlučite da je isprobate, javite nam kako je prošlo.

 

Source: [YouTube]

Source: [LifeHacker.com]

  • Antonio Toplak

    meni ne radi :/

  • Pijani_zubo

    Jeli postoji to za iphone za ios5 ?