Sunday, 27 September, 2020
Home >>> Apple >>> iPad >>> Novi iPad – Sve na jednom mjestu
main

Novi iPad – Sve na jednom mjestu

Ako niste pratili današnju Apple konferenciju o iPadu, onda ovdje možete naći sve detalje o novom Apple uređaju objašnjene malo bolje od našeg live blog posta ranije. Novi iPad se zove upravo tako, novi iPad odnosno samo i jednostavno iPad.

Nismo sigurni zašto Apple nije nazvao novi iUređaj iPad HD, iPad 4G ili iPad 3, ali sam siguran da će ga blogosfera veoma ubrzo prozvati iPadom 3. Izgleda da Cook pravi par promjena nakon Stevea, ili jednostavno misle da “iPad 15″ neće zvučati previše dobro.

Novi iPad nam donosi četri glavne novine. Retina zaslon, novi A5X quad core chip, 5 megapixel iSight stražnju kameru, novu generaciju wireless tehnologije takozvani ultrafast 4G LTE,  još par sitnih dodataka i poboljšanja zajedno sa  iOS 5.1 softwerom i potpuno istom cijenom kao i prije. Krenimo redom:

iPad Retina Display

Po mom mišljenju najveća novina na novom iPadu je novi iPad 3 Retina zaslon. Novi zaslon će promjeniti standard zaslona za touch tablete. Kao i iPad 2 zaslon je 9.7 inchni, ali ovaj put sa rezolucijom od 2048 pixla sa 1536 pixela. Zaslon ima 44% veću color saturaciju te stvarno nemoguć 3.1 miliun pixel što je četiri puta više nego posljednja generacija iPada. U usporedbi sa normalnom HDTV sa rezolucijom od 1920×1080, iPad 3 sa svojim malim ekranom ima miliun više pixela.

Naravno, ako imate iPhone 4 ili iPhone 4S onda znate što znači Retina zaslon i koja je razlika u slovima, slikama ili videima. To je nešto što je teško objasniti i jednostavno se mora vidjeti.  S obzirom da je zaslon 90% samog tableta, mislim da je Apple napravio odličnu odluku da donese retinu na iPad.

Ovo također znači da je iPad 3, sada tablet sa najvećom rezolučivosti zaslona na tržištu.

A5X Chip

Već znate da Apple voli testirati novu generaciju svojih čipova prvo na iPadu, pa ga tek onda staviti u novu generaciju iPhonea. Tako je i sa ovom novom generacijom iPada.

Osim toga, zasigruno je potrebno nešto puno jače od A5 čipa ugrađenog u iPhoneu 4S, da pokreće 9.7 inchi retina zason sa 3.1 milijun pixela.

Novi čip se zove A5X , te je dual core chip kao i A5, ali ima 4 jezgre koje pokreću grafiku (GPU) . Osim četiri jezgre čip ima duplo jaču grafičku performansu, u usporedbi sa iPadom 2, i 4 puta bolju grafičku performansu Tigra 3 chipova, koji se momentalno mogu pronaći u većini ostalih tableta.

Iako nisu spomenute točne karakteristike i veličina RAM i VRAM memorije, jedan od video game developera je rekao da je iPad 3, jači uređaj od PS3 i Xbox 360. Mislim da je prilično interesantno, da sada imamo takvu porcesornu snagu na malom hand held  tablet uređaju.

iSight Kamera

iSight kamera je nova stražnja iPad 3 kamera koja sada dolazi sa 5 Megapixela. Kao i nova kamera na iPhone 4S, ova kamera ima backside illumination sensor, koji pravi puno ljepše i čistije fotografije. Osim toga nova kamera ima Autofokus, Tap to Fokus, Tap to set the exposure.

iSight dozvoljava snimanje videa u punoj 1080p rezoluciji sa video stabilizacijom, što je po mom mišljenju veliki plus.  Ako imate Mac, te koristite iMovie video stabilizaciju onda znate što ovo znači. Puno čistija i stabilnija videa, koja ne izgledaju samo dobro na samom uređaju već i na ogromnim  HDTVima.

4G LTE Antena

Osim dosadašnjih tehnologija iPad 3, sada ima i 4G LTE antenu. Što za zemlje koje imaju ovu vrstu mreže, znači download do 73 Mbps. Osim 4G LTE iPad zadržava i ostale antene što znači da sada ima 4 te dozvoljava prijenos podataka preko GSM/UMTS mreža, te uključuje SPA+ i DC-HSDPA, 42 Mbps najbrže 3G mreže koje se mogu naći u svijetu. Na žalost nama LTE antena neće previše pomoći pošto još uvijek nemamo 4G LTE mrežu.

Baterija

Retina zaslon sa visokom rezolucijom i 3.1 miliun pixela, 4G LTE mreža, novi dual core A5X chip sa quad core boljom grafikom. Ja se pitam, što je sa baterijom? Ništa ili sve. Kao i iPad 2, iPad 3 donosi 10 sati baterije na WiFi anteni i do 9 sati na 3G ili 4G mreži što je stvarno “Amazing”. Svaka čast Apple.

Ostalo

Izlazi? Novi iPad izlazi u Americi, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj, Japanu, Švicarskoj,  Njemačkoj i još par zemalja 26.3.2012. U sljedećih 20 zemalja izlaze 28 dana kasnije, ali na žalost Hrvatska nije ni na toj listi. Za sada se ne zna kada će doći kod nas, ali ja se iskreno nadam u roku od jedno dva mjeseca.

Cijena. Usprkos svim poboljšanjima iPad zadržava prijašnje cijene.

Počinje za $499  za 16GB model. $599 za 32GB model i $699 za 64GB model. Ovo su WiFi modeli.

WiFi+4G modeli su $629 za 16GB, $729 za 32GB i $829 za 64GB

iOS 5.1. Sa novim iPadom dobivamo i novi iOS 5.1 koji si možete skinuti već danas. Ukoliko ste jedan od korisnika sa jailbreakom preporučio bih vam da se klonite ovog updatea. Za više informacija pogledajte iOS 5.1 Novosti i Upozorenja.

Diktiranje. Kao i iPhone 4S sa Siri, iPad nema Siri, ali ima funkciju za diktiranje teksta kao Siri.

Naravno osim ovoga, iPad 3 zadržava stotine drugih funkcija koje  su radile odlično i na prošloj generaciji ovog uređaja. Mislim da će iPad 3 nastaviti biti najbolji tablet na tržištu bar još ovu cijelu godinu. No javite mi što vi mislite? iPad 3 ili nešto drugo? Da li vam se sviđa novi uređaj? Jeste li razočarani ili ne?

Za više detalja možete posjetiti http://www.apple.com/ipad/specs/

Također danas možete pogledati čitavu konferenciju na Appleovoj stranici.

 

Image Srouce [Apple.com]

 • TheBlack

  Ja se nebi žalio kad bi ga posjedovao :)

 • Pejo

  Ovaj iPad nema quad core chip kao što je navedeno gore. To je Dual Core chip, ali je sa quad core grafikom.

  • Da u pravu si. Ispravljeno. 

 • Bulldog7379

  sta se tice baterije,ona je povecana kao i kuciste i tezina ipad3

 • Mblesc

  Ne znam, očekivao sam više. Čini mi se da ga Samsung stiže lagano…

  • Zeljko

   Ma i ja sam ocekivao da ce mi praviti kafu ujutru a ono nista od toga, tako da sam i ja sada razocaran. :-)

   • Mblesc

     Nisam mislio baš na kafu al dobro ajd…. :P

 • Boy

  Sve ovo je ravno ”novom” automobilu, spektakularna prezentacija, te ovo, te ono, a u stvari je redizajniran branik, retrovizori i ima nove ratkape :)
  Tako je i sa ajpadom, prvo su naz zeznuli sa 4S-om a sad opet i ovo….s jedne strane krajnje bezobrazno od proizvodjaca, u ovo slucaju ejpla, a s druge, vide da mogu dobro zaradjivati i kada izbace i najmanju glupost-promjenu, tak da … i jos uvijek ostaje onaj glupi probelm pristupu samom iosu..jealbreak kako bi ajpad imao smisla i koristi, no posto se ejpl vodi kao nesto ”vaouu”, vecini korisnika nije bitna personalizacija i korisnost, vec sve postaje stvar prestiza (vidi me imam love pa si mogu kupiti skupu igracku koju ne znam a i ne zelim koristiti)…
  Trzisno gledano, mala je vjerojatnost da ce se udjeli prodaje promjeniti, no korisnici koji znaju sto zele i treabaju, ce polako poceti kupovati druge uredjaje, dolaze i win8 tableti…
  Ono sto stoji je kvaliteta izrade uredjaja, touch panela, no po meni (posto sam zahtjevan korisnik) je veliki nedostatak ta zatvorenost iOS-a !!

 • Otacle5

  Zašto nitko nije primjetio da nedostaje bljeskalica, zar je pod normalno da takva kamera nema ono što bi joj trebala biti desna ruka????

 • fez

  Evo došao mi novi iPad i meni je super (pošto do sad nisam imao ni jedan iuređaj). Zanima me kad se očekuje u HR jer bi kupio futrolu i kad se očekuje jailbreak (u dva dana sam sve skužio i sad mi fali kao da sam ga dosad imao)?