Friday, 28 January, 2022
Home >>> Apple >>> iPad >>> Upoznajte iPad Mini
ipad-mini-main

Upoznajte iPad Mini

Kao sto sam i predvidio prije tri mjeseca, Apple je prije par sati upoznao svijet s cijelom regatom novih proizvoda, uključujući iPad mini. Ako nemate 2 sata da gledate cijelu prezentaciju (iako bih vam ja to preporučio) mi ćemo vam ukratko pokazati sve uređaje te objasniti što nam se na njima sviđa a što ne. Pa krenimo od iPada Mini.

iPad Mini Zaslon

Naravno zvijezda cijelog showa je bio novi uređaj u Appleovoj obitelji stvarno prelijepi 7.9 inchi iPad Mini. Za razliku od Nexusa 7 i ostale konkurencije koji imaju 7 inchi zaslon, novi iPad Mini zaslon je površinsko veći 35%. Što nije malo.

Kao što je Apple pokazao u jednom od demoa kada izbrišete browser, iPad Mini u usporedbi na konkurenciju daje čak do 67% veću preglednu površinu u landscape modu, uz što ne povećava fizičku veličinu samog uređaja.

Kao što smo i očekivali, zaslon nije Retina već je iste razlučivosti kao iPad 2 odnosno 1024 x 769 što znači da će sve iPad aplikacije automatski biti spremne za iPad Mini što je odličan potez od strane Applea.

Osim što mi kao korisnici nećemo morati čekati na nove iPad aplikacije, ista rezolucija će također privući i programere koji neće morati praviti aplikacije za još jednu vrstu uređaja.

Radi manjih dimenzija te iste razlučivosti, iPad mini zaslon će se činiti oštrijim od iPada 2 ali sa 162ppi ne dolazi ni blizi Nexusu 7 s 216ppi ili Nook HD s 243ppi (pixels per inch).

Veličina

Sto se tiče veličine, uređaj je samo 7.2 mm debljine te 0.68 Lb težine, što znači 53% lakši i 23% tanji od normalnog iPada što će se mnogima koji koriste iPad kao uređaj za čitanje te ga drže u ruci duže vrijeme jako svidjeti.

Ove specifikacije ga također čine čak lakšim i tanjim od konkurentnog Nexusa 7 koji je u usporedbi 10.4 mm debljine te 0.75 LB težine. Mislim da slika ispod govori sve.

To je ipak iPad

Naravno kao i regularni iPad, Mini ima sve ono što iPad čini iPadom. Stotine tisuća App Store aplikacija, iOS 6,  bolju LTE konektivnost, Dual Channel 5Ghz  WiFi 802.11a/b/g/n i Bluetooth, brži Lightning Port, FaceTime HD Kameru koja je bolja od iPada 2 i Five Element, 5MP stražnju iSight kameru s pozadinskom iluminacijom koja uz odlićne fotografije dozvoljava i 1080P video.

Mini u sebi ima vež provjeren dual-core A5 procesor te vjerojatno 512 Mb – 1GB RAM memorije što mu omogućuje AirPlay a i Siri. Sasvim sam siguran da ce postojeća konfiguracija gurati iPad mini i iOS 6 bez ikakvih problema ali definitivno vrijedi napomenuti da Nexus 7 ima quad core 1.5Ghz Tegra Chip koji je definitivno brži, što naravno ne znači da je i bolji.

Kao i ostali iPadi dolazi u konfiguracijama između 16GB, 32GB i 64GB.

Sve to u puno manjem, ljepšem i lakšem paketu te još uvijek uz punih 10 sati baterije po čemu je Apple već poznat.

I’m in Love!

Naravno kao i svi Appleovi uređaji, iPad mini je stvarno prelijep. Ako smijem presuditi prema slikama, čak puno ljepši od mog iPad 3 s retinom. Kao i iPhone 5, Mini koristi najnovije tvorničke metode te je napravljen od jednodijelnog anodized aluminija te pokriven novijom tanjom generacijom zaslona. Kao iPhone 5, Mini će izaći u bijeloj i mat crnoj boji te će online naručivanje započeti u Americi već 26.10.2012.

Naravno, gledajući sam event bilo je očigledno da je iPad Mini definitivno napravljen kao konkurencija Nexusu 7, te je uređaj bolji i ljepši u gotovo svakom pogledu osim jednog veoma bitnog. Cijena :(

Cijena

Za razliku od 16GB, $249 Nexusa 7, najjeftiniji iPad Mini počinje sa $329 za WiFi verziju od 16GB. 32GB verzija je $429 a 64GB $529. Ako hoćete LTE ili 3G dodajte još po $130 na svaku od ovih u ubrzo ćete biti u ludim cifrma zbog kojih će se mnogima ona voda iz usta brzo osušiti.

Iako smo se svi nadali puno manjim cijenama od možda nekih $200 do $250 dolara, Apple je još jednom pokazao da sve ove poslastice nisu jeftine te ako želite, plemenite materijale, 270.000 iPad Appova i iOS/iBooks infrastrukturu morat ćete iskašljati još nekoliko stotina extra kuna.

No naravno na vama je da odlučite želite li potrošiti tolike novce ili vam je dovoljan iPhone 5 ili regularni iPad. Po mom mšljenju Apple je izbacio još jedan odličan proizvod koji je vrijedan Apple imena i ako nemate tablet računalo iPad mini bi vam mogao biti odličan ako ne i najbolji prvi korak.

No što vi mislite? Da li je Apple uradio dovoljno s iPad Mini? Da li ste dobili što ste očekivali? Da li mislite da je iPad mini bolji od normalnog iPada i zašto? Započnimo konverzaciju putem komenta.

Evo i prvih videa poslje samog eventa.

Za vise slika i informacija posjetite Apple.com

Image Source: [Apple.com]

  • Glen

    Po mom misljenju odlicna prezentacija i puno novih proizvoda… Sta se tice cijene za Mini, relativno shvatljiva, sta kad ipod kosta 200$

    • I po mom, svi koji zele manji tablet sada ne moraju gledati u konkurenciju vec imaju opciju da si kupe iOS uredjaj i sve sto dolazi sa Apple uredjajom.