Thursday, 12 December, 2019
Home >>> Apple >>> iPad >>> Upoznajte novi iPad Air
ipad-air-main

Upoznajte novi iPad Air

Upravo je završio još jedan uspješan Apple media event gdje nam je Apple između ustalih noviteta poput novog OS X Mavericks-a, novog Mac Pro-a, novog MacBook Pro-a, druge generacije iPad mini-ja te cijelog odreda besplatnog software-a pokazao i petu generaciju iPad-a koji radi svojih dimenzija i težine sada ima i novo ime.

Zašto Air (Zrak)?

ipad-air-thin

Novi iPad se zove iPad Air. Poput popularnih laganih MacBook Air laptop računala, iPad je radi svoje težine i dimenzija dobio air značku. Novi iPad još uvijek ima Retina zaslon sa svojim odličnim karakteristikama ali je sam uređaj dosta manji dimenzijama. Air ima 43% manje rebove sa strana, te je 20% tanji. Sada samo 7.5mm debljine, za razliku od iPad-a 4 s 9.4mm debljine. Osim toga novi uređaj je dosta lakši. Koliko lakši? Čak 28% te novi iPad Air sada teži samo 1LB (0.45Kg) te izgledom veoma podsjeća na iPad mini. Tim Cook je naglasio na pozornici da je ovo jedan od onih uređaja koji morate uzeti u ruke da bi shvatili koliko je lakši i manji od svog starijeg brata. Svi koji čitaju duže vrijeme na svom iPadu će razumjeti zašto je ova razlika u debljini i težini itekako potrebna.

Zoom Zoom

ipad-pic

Za razliku od prijašnjih generacija iPada nova generacija nije dobila brži prošlogodišniji čip sa dodatnim GPU jezgrama s oznakom X, već novi A7 iPhone 5S procesor, s kojim smo se upoznali prošli mjesec. To vam govori da je A7 dovoljno brz da bi radio na većem 9.7″ retina zaslonu novog iPada Air. A7, kao i na iPhoneu 5S, donosi desktop class preferomanse koja će itekako napraviti razliku pri igranju igara ili korištenju grafički detaljnih aplikacija. Osim A7 procesora, tu je i već poznati M7 co-procesor koji će pomoći kod trajnog vijeka baterije koji je i dalje ostao 10 punih sati. Grafičke prefomanse A7 procesora su 72 puta brže od orginalog iPada 1 i dvostruko brže od iPada 4

Ostalo

fast-wifi

Novi iPad dobiva bržu 802.11ac WiFi antenu te MIMO tehnologiju koja sadži dvije WiFi antene za duplo brži prenos podataka. Air također dobiva dva mikrofona, što bi trebalo pomoći kod raznoraznih Skype poziva, Siri-ja ili pri snimanju videa. Obje kamere su dobile veće pixle kao i iPhone 5S i 5C, made se broj mega pixela nije promjenio, odnosno je ostao na 5. Bez obzira, prema Appleovim izjavama, slike će izgledati bolje na novom iPadu nego na predhodniku naručito na tamnijim fotkama.

Aplikacije poput iPhoto, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers i Keynote su prilagođene iOS-u 7 i dolaze besplatno s novim iPad-om Air.

Cjena i dostupnost

iPad-Air-availability

Kao i manji iPad mini, Air dolazi u dvije boje. Srebrno-bijela i sivo-crna, a cjene su kao i kod posljednje generacije, odnosno najjeftiniji 16GB model s WiFi se može kupiti za 499$, Celularna verzija za 130$ više itd.  Iz prodaje se izbaciju iPad 3 i iPad 4, ali se nastavlja prodavati iPad 2, kojemu je cjena spuštena na 399$.

Što je najbolje, iPad Air izlazi na tržište 1.11.13., te će isti dan biti dostupan i u Hrvatskoj.

Što nismo dobili?

ipad-air-modeli

Za razliku od prošlomjesečnih glasina o kojima smo pisali u detalje, novi iPad nije dobio zlatnu boju a ni biometrijski čitač otisaka prstiju tako da ćemo za te novotarije morati pričekati do sljedeće godine. Mene osobno ovo nije začudilo s obzirom da se još uvijek ne zna kako će korisnici primiti novi senzor, te s obzirom da se iPad više koristi doma, ovakva vrsta zaštite možda nije toliko ni potrebna. No na vama je da procjenite ako su noviteti dovoljni da bi napravili upgrade ili ne.

Naravno kao i uvijek javite nam svoje dojmove i pogledajte mali promo video.

 • robee

  NAkon iPad2 prva prava nadogradnja (3 i 4 su bili cisto da se nesto izbaci) :)

 • emil

  Ne vidim niti jedan razlog zasto bi se rijesio ipada 4 i kupio air…. Nema skoro nikakvih promjena osim u dizajnu… Ocekivao sam puno vise!

 • sandro

  Tako dugo sam cekao novi ipad…., ali na njemu nema nikakvih nadogradnji…, cekao sam vise rama, vise jezgri…, kao da nema nikakvih nadogradni…., bezeze…

 • Glen

  Najbolje da i iPad mjenjas svake godine…. Po meni samo sta je vise od 30% laksi je killer app (svatko ko ima iPad trebo bi shvacati koliko to znaci), a di jos 2x brzi procesor i grafika od ipada4…Da ne govorimo o samom izgledu, ipad4 je predivan a ovo tek… Strasan je, sa manjim rubovima sa strane…zaboravio spomenuti nove WiFi antene, da jer sad su dvije! Tako da je i surfanje ubrzano, uglavnom ne razumim u cemu je problem ali dobro…

  • uzasa….

   …mislim da neke velike promjene nema, nije to ono sto se ocekuje od apple…, uvijek je bio korak ispred recimo; ako je neka firma imala 3rama ipple je imao 4 rama, a u ovome trentutku sve to nedostaje…, fali onaj osijecaj da imas uredaj koji ce barem jednu godinu biti ispred drugih…, kako je samsung izbacio note 10 2 generaciju, mislim da barem 2 godine ipad kasni za njime… pogledaj specifikaciju i razlike…. Pa nije ni stavio led bljeskalicu ni nista grrrr ljut sam!!!!!!!