Friday, 20 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Zašto mislim da ćemo ove godine ipak dobiti iPad Mini
iPad-Mini-Mockup

Zašto mislim da ćemo ove godine ipak dobiti iPad Mini

iPad Mini je bijeli jednorog o kojem slušamo i pišemo već godinama. Ako je suditi prema glasinama, iPad Mini je u testnoj fazi još od vremena kad nije bio predstavljen ni iPod Classic, o iPhoneu da ne pričamo.

Iako znam da vam je već dosadilo slusati o manjoj, 7-8 incnoj varijanti iPada o kojoj skoro svi pišu, danas sam odlucio da vam verbalno i graficki prikazem zašto ja mislim da bi iPad Mini stvarno mogao izaći ove godine te da je devinitivno potreban na tržištu.

10 inčni iPad nema konkurenciju na tržištu. Zašto?

Koncept iPad Mini - Razlike u velicini

Da se ne zavaravamo, Apple je potpuno uništio konkurenciju sa 3.5 inčnim iPhonom i 10 inčnim iPadom. Android, Windows i druge platforme su se okrenule uređajima sa drugim zaslonskim veličinama i puno nižim cijenama na kojima čak i gube novac umjesto da ga zarađuju, a sve s ciljem da nađu tržište koje Apple već nije osvojo. To se zove takozvana Android / Samsung inovacija.

Tako su se rodili 4.5 inčni pametni telefoni  i 7″ tableti. Gledajući samo na kupoprodajne brojeve Kindle Firea i Nexusa 7, očigledno je da postoji ogromno tršište za 7″ tablete kojima je cijena malo dostupnija. To je bez daljnjeg.

No u čemu je problem? Zašto su svi tako skeptični o iPad Miniju?

Prvi razlog, kao što sam spomenuo ranije, su dugotrajne glasine koje se nisu obistinile već više godina. Drugi, i najvažniji razlog, je poznati stav gospodina Jobsa koji je u više navrata izjavio da su tableti sa zaslonom od 7″ glupost te da Apple vjeruje jedino u 10″.

Steve Jobs na predstavljanju orginalnog iPada

Treće je “Cool Faktor”. Mnogi misle da se Apple proizvodi upravo prodaju zbog visoke cijene i Cool faktora te da bi niža cijena uređaja stavila Apple na istu razinu sa Androidom te uređaji ne bi imali istu privlačnost kao sada.

Međutim, da li je sve to dovoljno da Apple ne napravi 7″ verziju iPada?

Ja osobno mislim da nije, a evo i zašto:

Pod jedan, zašto bi Apple kao tvrtka bila tako tvrdoglava. Oni su u businessu pravljenja hrpe novaca a ne u businessu slušanja Steve Jobsa. Pa što i ako je Jobs mislio da je 7 inčni  tablet glupost? Cijena je važnija. Po mom mišljenju 99% Android uređaja su glupost. Pa što? Ljudi ih i dalje kupuju,  a u vecini slucajeva,  razlog je cijena. Ovo je naročito istina za tržišta van Amerike gdje su Appleovi uređaji skuplji od zlata te su potpuno nedostupni velikoj većini. No neću da ulazim previše u materijalnu tematiku i druge razloge ali je cijena definitivno važan faktor. Ako su ponuđene mogućnosti kupovina ne tako perfektnog 7 inčnog tableta i ne kupovanje tableta uopce, mislim da će uvijek pobijediti kupovina ne tako pefektnog uređja.

Pod dva, zašto bi Apple dopustio da Android zastupa cijelu grupu potrošača koji imaju 200-300$ za tablet ali nemaju 500-800$ za iPad. Apple je svjestan da je puno lakše zadržati korisnike nakon što kupe neki Apple uređaj nego ih preuzeti sa druge platforme.

Šta više, ako pogledate cijene Apple proizvoda prema ovom grafu vidjet ćete da je iPad Mini definitivno potreban te da ga Apple ne misli izbaciti na treziste, tu rupu bi popunio orginalni tri generacije star iPad 1 koji se vise ne prodaje. (Slicno kao sa prodajom 3 generacije starog iPhonea 3GS.

Apple Cjene Uredjaja u Americi
Apple Cjene Uredjaja u Americi

Ako pogledate grafikon, možete vidjeti da je Apple iPhone napravio dostupnim u širokoj cjenovnoj lepezi, od 0$ uz potpisivanje ugovora do pune cjene od 850$. Isto je i sa iPod Touch uređajima, jedino bi drugačije trebalo biti sa iPadom. Zašto? Zašto bi kompanija koja je već nudi svoje uređaje po cijeni od 50-200$  propustila prodaju tableta iste ili čak nešto više cijene?

Apple mora naći načina da prodaje tablet računala po nižoj cijeni, kao što su to uradili sa muzičkim playerima i telefonima. Propuste li to učiniti taj komad torte definitivno ide Androidu i Windowsu. No hoće li to biti iPad mini ili neka jeftinija vezija 10 inčnog iPada još je za vidjeti. U svakom slučaju mislim da nećemo morati čekati još dugo.

No, što vi mislite? Da li je iPad Mini dobra ideja? Pridružite se raspravi na ovu temu putem kometara.

 

Image Sources: [NYTimes Blog, Mashable]

  • Evo,ja se slažem s tobom u pogledu predstavljanja malog iPada, te vjerujem da će ga Apple predstaviti baš na sljedećem eventu zbog toga sto dolaze bozicni praznici te je to razdoblje odlicno za Apple…takodjer, slazem se i da je 99% androida glupost…android je nastao tako što su ga iz hira napravila dva studenta…a google je samo imao novca i to kupio…android je prije iphonea bio za uredjaje s fizickom tipkovnicom…a iPad mini bi bio idealan za apple, zasto oni nebi osvojili jos jedno trziste kad vec mogu ;)

  • davor

    ja mislim da nema potrebe,sta ce im manje,ima iphone ako ce manje,hehe.. sve sto treba moze se lepo vidit na normalnom. ondaprave od sebe kao i samsung,svaki telefon itd ima 3 verzije,mini,extra,live,itd,itd. poceli su i oni sa iphone 4 pa 4s,nadam se da tako nece i sa ovim,heheh. ruzno za druge kupce,ja sam se licno glupo osecao kad sam kupio 4 a malo posle toga 4s,hehe

  • Miha

    imam adroid uređaj (samsung galaxy s3) i mogu reći da je android bolji od iOS-a, em što ima widgete, dostupan je i na jeftinim i na skupim uređajima, a većina androida ima zaslon preko 4.0 inča (moj ima 4.8) i puno je bolje surfat webom, gledat slike, videa i slično na 4.8 nego na bijednih 3.5.. android je ionako više zastupljeniji, tako da onaj početni dio je, BO, ne znam o čemu govoriš..