Wednesday, 28 October, 2020
Home >>> Apple >>> iPhone 5 – 18 glasina i što se najviše očekuje
iphone5render

iPhone 5 – 18 glasina i što se najviše očekuje

Update: Bez obzira na sve glasine o iPhoneu 5, Apple je upravo najavio iPhone 4S. (Recenzija novog iPhone 4S uredjaja.)

Update: Pročitajte jos novije postove i glasine o iPhoneu 5.

Poznajući Apple, peta generacija iPhone-a će najvjerojatnije biti upgrade sadašnjeg iPhone-a 4 a ne posve drugačiji uređaj. Naravno, mnogi misle da će Apple ponovno promijeniti formu iPhone-a budući da postoje problemi sa antenom i sa zadnjim staklom, te da će iPhone 5 ili iPhone 4S biti posve drugačiji uređaj. (Update: Sada se govori da bi mogla postojati dva razlicita modela iPhone 5)

Ja mislim da se dosadašnje glasine i želje vezane za iPhone 5 mogu podijeliti na dvije skupine: stvari koje će se 90% vjerojatno naći na iPhone-u 5 i stvari koje vjerojatno neće.

Ovih 5 stvari su 90% sigurne:

 1. Apple će ubaciti više memorije. To znači da će se sadašnjih 16 i 32 GB pretvoriti u 32 i 64GB ili ce izbaciti Cloud servis u kojem slucaju vise memorije mozda nece biti ni potrebno.
 2. Već znamo da je u pripremi nova kamera sa rezolucijom od 8mpx ali nije poznato kako će ovo promijeniti rezoluciju snimanja video isječaka. Također, Apple bi trebao dodati image stabilizaciju za video.
 3. 90% je sigurno da će iPhone 5 imati brži procesor ,bolju grafiku i više operativne RAM memorije. Koliko bolje i brže, ostaje nam da vidimo.
 4. Sa istom sigurnošću možemo reći da će novi iPhone 5 imati bolju bateriju koja će duže trajati, a koliko duže – vidjet ćemo!
 5. iPhone 5 ce izaći kao CDMA (Varizon) mobilni uređaj. (Update: od kada je napisan ovaj post vec je izasao CDMA iPhone 4)

Ostatak ovog posta čine stvari za koje nema pouzdanih informacija, ali se čuju glasine o njima budući da ih je Apple registrirao kao patente.

Liquid Metal iPhone 5

Ove godine Apple je napravio ekskluzivni ugovor sa kalifonijskom kompanijom LiquidMetal Technologies koja će praviti liquid metal komponente za iPhone 5. Hoće li iPhone 5 biti napravljen od ovog materijala? Ili će samo neke komponente biti napravljene od njega? Naravno kada se spominje liquid metal ne mogu a da ne pomislim na Terminatora 2.

Photo kredit: Crunchgear.com

Liquid metal Technology Demo

Na CrunchGrear.com možete pročitati odličan članak o tečnom metalu i o nacinima na koji bi se mogao koristiti.

Brzina 4G mreže

Iako većina korisnika i entuzijasta, zbog imena misli da iPhone 4 funkcionira na 4g mreži, to ipak nije tako. Nadamo se da će iPhone 5 imati mogućnost rada na 4G LET mobilnim mrežama koje će omogućiti puno vecu download i upload brzinu, kao i nove mogućnosti kad su u pitanju mobilne aplikacije.

Photo kredit – cNet

Wireless Sync

Bežicni sync za iPhone “Wi-Fi Sync” već postoji I dostupan je na Cydia store-u za 10 dolara ako imate Jailbreak-iran iPhone. Apple bi trebao omogućiti ovu opciju svim korisnicima preko WiFi-a i 3g ili 4g mobilne mreže tako da za sync-anje iPhone-a više ne bi bili potrebni kablovi niti stroga blizina računala. (Update: Apple je objavio dostupnost bezicnog sinkanja u novoj verziji iOS-a 5)

Photo kredit: iphonetechie.com

Wi-Fi Sync Video

Kamera Sa Dvije Bljeskalice

Dosta mobilnih uređaja na tržištu već posjeduje duplu bljeskalicu na kameri što omogućuje veći kvalitet fotografija u okruženjima sa nedostatkom svjetla. Apple bi trebao ugraditi ovu opciju u iPhone 5 budući da noćne fotografije, iako bolje nego prije, još uvijek nisu dovoljno dobre na iPhone-u 4. (Update: iPhone 5 ce imati dual LED beljeskalicu)

Photo kredit: Apple.com

Flash

Dostupnost SkyFire-a 2.0 umanjila je problem flash-a na iPhone-u, međutim, Adobe još treba da nađe način da kreira verziju Flasha koja bi bila kompatibilna sa “i” uređajima, ne samo za video već i za igrice i drugi flash materijal na netu. Mogućnost izlaska Flash-a na iPhone-u trenutno je 1%.

Photo kredit: cNet.com

Video komunikacija sa drugim mobilnim uređajima

FaceTime Video je super ali Apple treba pronaći način da korisnicima omogući komuniciranje sa drugim mobilnim uređajima koji imaju kameru sprijeda, ali i sa kućnim računalima. Ovakvo komuniciranje je već moguće ako koristite programe poput Skype-a, Tanga ili Yahoo Messenger-a, ali bilo bi mnogo pristupačnije da ih Apple objedini neposredno na iPhone-u 5, budući da mnogi korisnici nisu svjesni postojanja ovakvih aplikacija.

Photo kredit: Apple.com

Voice to SMS ili Voice to e-Mail

iPhone iOS vec posjeduje mogućnost glasovne kontrole ali bi zaista bilo korisno da se one mogu koristiti za kreiranje SMS poruka, emailova ili pisanje Twitter ili Facebook status update-a. Budući da tehnologija već postoji, bilo bi prilično lako za Apple da napravi App koji bi mogao ovo raditi. Ovo bi omogućilo textanje tokom vožnje i vjerojatno spasilo živote J u procesu. S obzirom da ovakva opcija postoji na Android uređajima velika je vjerojatnoća da ce se isto pojaviti i na iPhone-u 5.

Photo kredit: cNet.com

Bolji lock zaslon sa widgetima

Appla-ova konkurencija nudi widgete koji se mogu prilagoditi kako bi bili funkcionalniji za lock i home zaslone. Ove opcije već postoje na jailbreak-anim iPhone-ima i mogu se naći na Cydia-i za par dolara. Jedna od njih je LockInfo a postoje i mnoge druge koje vam nude prognozu vremena, provjeravanje email-ova, slanje sms-ova, mogućnost Twitter i Facebook update-a itd. (Update: Novi lock zaslon sa notifikacijama izlazi u novoj verziji iOS-a 5)

Photo kredit: teehanlax.com

HD Output za TV

Bilo bi fino kada bi iPhone 5 došao opremljen kablom za HD output kako bi se se HD videi mogli gledati direktno na TV-u sa iPhone-a. Ta funkcija vec postoji na boljim Android mobilnim uređajima kao što je EVO, a moze se postići i na iPhone-ima 4 koji su jailbreak-irani. Uz to se moraju kupiti dodatni kablovi ili HD accessories kao ovaj na slici.(Update: Apple sada dozvoljava AirVideo pocevisi od iOS 4.3.3 za koji vam ne treba ni kabal.)

Photo kredit: Dexim

Biometrička sigurnost

Apple je tokom ove godine registrirao patent za biometričku sigurnost, koja bi omogućila da otključavamo I zaključavamo iPhone 5 pomoću prepoznavanja otiska prsta, kao što postoji na određenim laptop računalima. Ovo bi osiguralo da nitko osim vas ne može otključati vaš iPhone 5.

Photo kredit: appleinsider.com

IR za daljinske upravljače

IR dodatak za iPhone već postoji ali bi bilo lijepo kada bi IR signal bio inkorporiran u iPhone 5 kako bi se iPhone 5 mogao koristiti kao univerzalni daljinski za različite uređaje u kući.

Photo kredit: L5 Tech

RFID

Apple je također registrirao patent za radio-frequency identification ili RFID koja će omogućiti da se budući “i” uređaji koriste za plaćanje robe onako kako se to dosad radi pomoću kreditnih kartica ili za otključavanje vozila i drugih uređaja koji koriste RFID frekvencije.

Photo kredit: appleinsider.com

iOS 5

Sasvim smo sigurni da iOS 5 izlazi slijedeće godine sa iPhone-om 5 ali nitko još uvijek ne zna šta nam isti točno donosi. (Update: Apple je upravo na WWDC 2011 konferenciji najavio iOS 5)

Photo kredit – cNet

 

Omizio je napisao ovaj clanak u desetom mjesecu 2010, cetiri mjesecan nakon sto je tek izasao iPhone 4 i kada se znalo jako malo o iPhoneu 5 (iPhoneu 4S). Vise od pola tadasnjih glasina se vec ostvarilo. Ako vas interesuju novije glasine o iPhoneu 5 pogledaj te ovaj novi post – Sve postojece iPhone 5 glasine na jednom mjestu (Info Grafika) ili nasu sekciju o raznim Apple glasinama.

Kakva su vaša mišljenja o dodacima na novom iPhone-u 5? Da li smo zaboravili nešto dodati na ovu listu? Ostavite nam komentar i pratite nas na Twitter-u @omizio i Facebook stranici za update na ovom i drugim postovima.

 • Mattrofl

  apple nikako neće imat podršku za flash već za HTML5, a što se tiče LiquidMetal-a to je naziv legure koja je vrlo elastična al nema nikakve veze sa pametnim materijalom koji mjenja agregatna stanja ko u T2u XD

 • Larakutlaca

  stvarno napredna tehnologija i ovo je pre, pre dobar mobitel

  “ja bi ga”

 • Blan

  “brzinu izmedju 100mbps i 1gbps i nove mogucnosti u mobilnim aplikacijama. Zamislite da mozete skinuti 1 gb u sekundi?”

  Tko je ovo napisao ???? kakav NOOB od novinara. 1 GB u sekundi nemaju ni u Koreji gdje imaju
  FTTH ( guglaj pa vidi sta to znaci ) 1 Gbit znači 100 MB/S download i 100 MB/S upload.

 • Blan

  “brzinu izmedju 100mbps i 1gbps i nove mogucnosti u mobilnim aplikacijama. Zamislite da mozete skinuti 1 gb u sekundi?”

  Tko je ovo napisao ???? kakav NOOB od novinara. 1 GB u sekundi nemaju ni u Koreji gdje imaju
  FTTH ( guglaj pa vidi sta to znaci ) 1 Gbit znači 100 MB/S download i 100 MB/S upload.

  • Ja sam napisao, ali nisam ni mislio da je GBps zato sam napisao malim slovima kao “gb” u svakom slucaju promjenio sam da nebude kakve zabune. Naravno radi se o 1 gbps :)

  • aa

   I ja bas gledam i kontam jesam ja lud ili wtf?

 • Fratelo

  zanimljivo. kad se mogu bacit rezervacije? :D

 • Roby Ceky

  Negdje sam pročitao da ce novi iPhone imati ekran od 4″ sto se meni osobno svida i mislim da je to krajnja granica za veličinu ekrana a da mobitel bude upotrebljiv u svim prigodama!!!

 • ivan

  Mislim da je zaboravljeno napomenuti da postoji velika šansa da gumb HOME ode u svoju mirovinu samo je pitanje dali ce se to desiti sa 5-com ili 6-ticom.

 • Razarach

  Vecina ovog su sranja, komponente poput procesora i memorije nemogu biti izradjene od “Liquid metal”-a.
  Od tog materijala moze se izraditi okvir i straznja ploca, dok je ovo za komponente apsolutna glupost.
  Brzinu downloada od 1gbps nemoze pruziti niti jedan ISP u Hrvatskoj, pa nemozemo ni sanjati o brzini 100mbps a kamoli 1gbps. Takodjer nemojte mjesati jedinice bit i bajt, bit ima oznaku malo b, dok bajt ima veliko B. Jedan bajt ima 8 bita.
  Evo tu imate jedan konverter pa vam mozda budu jasnije neke stvari. http://www.beesky.com/newsite/bit_byte.htm
  Uostalom za takve brzine downloada i uploada potrebna je opticka mreza, no cak ni sa tom mrezom nemozete postici 1GBps. Novinar koji je ovo napisao je kreten.

  @52d860b9482bc1f589f07ab59388db3c:disqus – slazem se za ovo sa HTML5, zar nemaju vec sad to?

  • Razarach hvala ti na edukaciji. Srecom postoje ljudi poput tebe da mi pokazu razliku izmedju bita i byta inace nebi znao to sam naci. Ako ti nije tesko procitaj text a nemoj samo gledati slike koje su nadjene na netu. Drugo pogledaj datum kada je napisan ovaj post. Prije 7 mjeseci ze znalo jako malo o iPhone-u 5. To sto se nagadalo je napisano u ovom postu, na kraju krajeva ovo su samo bile glasine a ne sranja. (Btw pola ih se vec ostvarilo)

   Ako zelis da nadjes novije iPhone 5 glasine klikni na link u prvoj recenici. Pun ih je blog.

   Nisam siguran koje su tvoje kvalifikacije u zivotu, ali sam siguran da su nize od mojih. Milim da sam daleko od kretena, ali posto ti tako mislis mora da jesam.