Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone 5 – nove glasine o budućoj generaciji popularnog uređaja
iphone-5-design

iPhone 5 – nove glasine o budućoj generaciji popularnog uređaja

Kako se mjesec jun sve više približava, a sa njim i najvjerovatniji datum izlaska nove generacije iPhone-a, tako i glasine o tom uređaju postaju sve učestalije. Nedavno smo vam na čitanje ponudili iscrpan post o tome šta sve možete očekivati od iPhone-a u novoj generaciji a sada ćemo pogledati koje su to još vijesti i nagađanja isplivale na površinu u međuvremenu.

S jedne strane imamo glasinu koja govori da Apple trenutno radi na čak 3 različita prototipa iPhone-a 5! Izvješća govore da je prvi prototip slider verzija sa qwerty tipkovnicom a drugi telefon koji će oblikom i dimenzijama svih relevantnih dijelova pratiti iPhone 4, ali uz poboljšanja na hardware-u. Treći prototip nije detaljno opisan. Ove glasine raširio je tajvanski blog tw.apple.pro, koji je prošle godine postao poznat po tome što je prvi dograbio ekran iPhone-a 4, i to prije bilo kakvih konkretnih govorkanja o izlasku tog modela. S obzirom da jedna lasta ne čini proljeće njihovu najavu ne smijemo uzeti kao apsolutnu istinu. Glasina o prototipu koji bi trebao biti identičan iPhone-u 4 ali sa više RAM-a, flash memorije i novom generacijom procesora mi se čini vjerodostojnija pošto je Apple isti potez povukao i u prošlosti kada je iPhone 3GS naslijedio iPhone 3G. Dosta manje vjerovatnim čini mi se vijest da će budući iPhone imati fizičku qwerty tipkovnicu na izvlačenje, ali ne želim da upadnem u zamku govoreći kako je to apsolutno nemoguće.

Glasine sa druge strane tvrde da tvornice koje rade za Apple širom svijeta pripremaju svoje proizvodne trake za produkciju ekrana za iPhone 5 koji bi po dijagonali trebao mjeriti 4 inča. Kao što možete vidjeti, jedna glasina skače drugoj u stomak jer ako je istina da će iPhone 5 imati ekran veličine 4 inča onda je nemoguće da će on biti apsolutni klon aktuelne četvrte generacije. Samsung, HTC i LG već u ponudi imaju uređaje koji rade na Android operativnom sistemu sa ekranima čak i većim od 4 inča tako da se Apple i sam vrlo lako može odlučiti na povećanje display-a da bi u tom dijelu održao korak sa konkurencijom. Da li će se to stvarno desiti saznat ćemo za nekoliko mjeseci. Jedino što mogu odgovorno tvrditi je to kako nisam jedini koji bi poželio vidjeti veći ekran na budućem iPhone-u.

Govorkanja o novom A5 procesoru stižu sa svih strana, te se vjerovatnim čini da će isti imati 2 jezgre i da će pokretati iPhone 5 i iPad 2. Više o tome znat ćemo sa izlaskom nove generacije popularnog iPad-a.

S obzirom da gotovo i ne prođe dan a da se ne pojavi neka novost o iPhone-u 5, iPad-u 2, a u zadnje vrijeme čak i o novom iPhone Nano, čini se da bi ovo mogla biti burna godina za Apple. Sve vijesti i glasine, kao i službene potvrde nastavit ćemo pokrivati i dalje u nadi da ćemo biti među prvima koji će vas o tome obavijestiti. O svemu ovome možete sa drugim korisnicima, ali članovima Omizio.com tima diskutovati na našim Facebook i Twitter stranicama, kao i na našem forumu.