Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apple >>> Izgleda da iPhone Nano postaje stvarnost – nove glasine
iphone_nano_main2

Izgleda da iPhone Nano postaje stvarnost – nove glasine

Prije par dana sa poznate američke webstranice Bloomberg potekle su glasine da Apple radi na manjoj i jeftinijoj verziji iPhone-a zvanoj iPhone Nano. Tijekom zadnjih par dana, nekoliko novih poznatih media outleta kao što su Wall Street Journal, Cult of Mac i TechCrunch su potvrdili glasnine koje dolaze sa svih strana, te su one navodno istinite.

Upravo smo saznali dva nova detalja o iPhoneu Nano. Prvi je da že ovaj uređaj, iako za trećinu manji od iPhone-a, imati zaslon skoro iste ili potpuno iste veličine kao iPhone. Zaslon ce prekrivati cijelu prednju stranu uređaja.

Ovo bi mogla biti istina, budući da je Steve Jobs u više navrata objasnio kako je Apple puno bolja i lakša opcija za app developere koji ne moraju misliti na 50 različitih veličina i rezolucija na zaslonima (kao što je slučaj kod Androida, koji ima stotine varijacija). Sa Apple-om programeri mogu iskoristiti svoje vrijeme na kodiranje boljih app-ova a ne testiranje appova na svim varijacijama uređaja.

Ako je to istina, Apple će pokusati napraviti zaslon koji je isti po veličini tako da isti app-ovi mogu biti korišteni i za iPhone i za iPhone Nano.

Druga jutrošnja vijest je da ova nova verzija neće imati nikakvu integriranu memorije, nego da će koristiti “cloud based” servis putem Mobile Me platforme. Apple bi na ovaj način uštedio na cijeni uređaja koji će navodno koštati 200$ bez ikakvih korisničkih ugovora.

Naravno, bilo bi nemoguće napraviti uređaj bez memorije, s obzirom da operativni sistem zahtijeva korištenje memorije. Bilo kakve aplikacije sa App Store-a također zahtijevaju to isto. Ako uređaj bude imao kameru (a vjerojatno hoće), slike i videa se moraju negdje  pohraniti, itd.

Lako je moguće da Apple ugradi 4-8 GB memorije, po uzoru na Apple Tv, gdje bi memorija većinom služiti za potrebe OS-a, pohranjivanja fotografija te aplikacija. Muzika i filmovi bi se stream-ali preko clouda (mobile me).

Ne znam da li se sjećate, ali prošle godine, u jednim od svojih brojnih emailova korisnicima, Steve Jobs je naglasio da će Mobile Me service biti iznimno promijenjen i da nas očekuje iznenađenje u toku ove godine. Da li je riječ o ovom iznenađenju?

Koliko će nas koštati mobilni internet ako moramo sve stream-ati?

Šta vi mislite o ovome? Glasine ili stvarnost?

  • GoGo

    Ovaj iphone nano bi bio pun pogodak, prelijepo bi izgledao i bijo bi jako funkcionalan, samo po meni ova memorija je veliki minus ako bude istina!

  • Dada

    Sminka ;)