Sunday, 1 November, 2020
Home >>> Apple >>> 13 nacina da popravite trajnost beterije na iPhone-u
iphone_battery

13 nacina da popravite trajnost beterije na iPhone-u

Napisali smo još noviji i bolji vodič za poboljšavanje trajnosti baterije na iPhone. Pročitajte 25 + Najboljih savjeta i trikova da produžite trajanje iPhone baterije – Ultimativni Vodič  

Sudeći prema Apple-u baterija na iPhone-u 4 je 30% veća nego na 3GS-u i daje do 20% dužu dnevnu trajnost baterije nego prošla generacija iPhone-a. Ali nažalost mnogi se jos uvjek žale da im baterija ne traje koliko bi trebala. U ovom postu ću vam data par priedloga koje mozete da uradite da produžite život baterije. Ovo vrijedi za sve modele iPhone-a i ostalih Apple uređaja.

Prvo ako ste jedna od onih osoba koje gledaju u svoju bateriju svake 3 minute i stalno mislite kako se brzo prazni prestanite gubiti vrijeme i nervirati se. iPhone 4 beterija traje otprilike jedan dan. Ja svoju punim svaku noć prije spavanja a telefon sigurno koristim minimalno 3 sata dnevno, što na razgovore, što na igrice, što na internet. Ako gledate dva filma preko iPhone-a, ili vam je Skype non stop u backgroundu, ili ste upravo zavrsili četvero-satni maraton igrajuci Mega Jump, nemojte se čuditi sto vam baterija ne traje dovoljno dugo.

Vrijedno je napomenuti da iPhone 4 ima jednu od najboljih baterija u svjetu pametnih telefona, tako da vaša baterija traje puno duže nego kod prijatelja sa Android smart telefonima.

Da bi bolje razumjeli kako produžiti trajnost baterije počećemo sa Apple statistikama o njihovim baterijama. Ovo je ono što je napisano na Apple stranici o vremenu trajanja baterije. Ako ne dobivate ove brojeve, niste sami, nitko ih ne dobiva. U stvarnom životu oduzmite 20% od ovoga i to bi vam trebala biti dužina dnevne trajnosti.

Apple Battery Stats:

iPhone 4 iPhone 3GS
Talk time:
Up to 7 hours on 3G;
Up to 14 hours on 2G
Talk time:
Up to 5 hours on 3G;
Up to 12 hours on 2G
Standby time:
Up to 300 hours
Standby time:
Up to 300 hours
Internet use:
Up to 6 hours on 3G;
up to 10 hours on Wi-Fi
Internet use:
Up to 5 hours on 3G;
up to 9 hours on Wi-Fi
Audio playback:
Up to 40 hours
Audio playback:
Up to 30 hours
Video playback:
Up to 10 hours
Video playback:
Up to 10 hours

Stvari koje mozete uraditi da poravite zivot baterije:

 • Ne ostavljaj te bateriju na suncu. Ostavljanje telefona u autu preko dana će vam zauvjek uništiti bateriju. Ako zaboravite telefon na vrućem mjestu,  čim se sjetite, odmah ga pokupite. Operativna temperatura iPhone-a je (0° to 35° C). U autu po ljeti zna biti 150° C . Ovo vam neće samo ubiti bateriju taj dan već zauvijek. Nakon ovoga vaša baterija jednostavno više nikada neće imati toliku kapacitivnost koliku je imala, a samim tim i njena trajnost će se smanjiti.

 • Isključite background apps. Neke background aplikacije ne troše bateriju nikako a neke troše jako puno. Testiraj te i saznajte koje trose puno i pocnite ih gasiti. Ovo je dobro pravilo: Aplikacije koje su prikačene na mrežu i rade nešto u backgroundu, konstantno su aktivne i troše bateriju, a isto tako troše i slobodnu operativnu memoriju te će vam time i sam iPhone biti brži u pokretanju drugih aplikacija. Najbolji primjer je Skype. Ako ga ne koristite ugasite ga. Igrice i aplikacije koje nisu spojene na mrezu ne trose bateriju posto su samo pauzirane u backgroundu. Jedan od najlaksih načina da ugasite sve background appove koje vam ne trebaju je Cydia aplikacija Remove Background, preko koje mozete ugasiti sve aplikacije u multi task baru sa jednim potezom.Za gasenje aplikacija u multi task baru koje vam trose bateriju takodjer mozete koristiti SBSettings Cydia App.

SB settings

Ovako izgleda aplikacija SB settings kad ju otvorite. Zatim touc na ikonicu Processes i otvorit će vam se popis aktivnih aplikacija koje rade u background-u što će izgledati ovako:

SB settings

A zatim idete na touch aplikacije koju želite ugasiti da vam ne bi trošila bateriju te onda na izbriši. Ovime naravno niste izbrisali aplikaciju nego ste ju jednostavno zatvorili da vam ne troši bez potrebe bateriju i slobodnu radnu memoriju. Također na kraju gašenja background aplikacija pritisnite na FREE UP MEMORY da bi oslobodili cijelu radnu memoriju i olakšali rad svog iPhone-a.

 • Update na najnoviju verziju iOS-a.  (osim ako ste jailbreak.ani ili otkljucani). Svaka nova verzija iOS između ostalog optimizira i poboljšava trajnost baterije. Ponekad možete vidjeti veliku razliku između dvije zadnje verzije iOS u trajnosti baterije. Zato ako ste ljubitelj Jailbreak-nog i Unlock-ovanog iPhone-a svakako se od svakog update-a morate suzdržati par tjedana dok se ne pojave Jailbreak alat za novi iOS. Moje osobno mišljenje je da Cydia aplikacije koje štite trajnost baterije u nekim slučajevima to bolje rade nego li sam update na novi iOS.

system app

 • Iskljucite Push Email. Naručito ako imate više od 3 email inbox-a. Ovo ce vam sačuvati dosta baterije. (Settings > Mail, Contacts, Calendars > Fetch New Data and set Push to Off), umjesto toga stavite Fetch new data manually (Settings > Mail, Contacts, Calendars > Fetch New Data and tap Manually). Umjesto da vam je iPhone stalno prikopcan na email server, ovo ce vam provjeriti email samo kada sami odete u mail aplikaciju. Ako nista, bolja opcija od push-a je da vam mail app provjerava email svakih 30 min ili sat.

push mail

Moja preporuka je svakako da push mail podesite na ručno pa onda provjeravajte poštu po potrebi. Osim ako vam se ne da o tome razmišljati i po prirodi posla vam je jako bitno da vam mail stiže trnutačno.

 • Isključite email inbox-e koji vam nisu prijeko potrebni (Settings > Mail, Contacts, Calendars, choose an email account, and set Account to Off)
 • Auto-adjust Brightness (Settings > Brightness and set Auto-Brightness to On). Ovo ce vam ustediti dosta baterije posto je zaslon jadan od najvecih potrosaca baterije na iPhone-u.

auto svjetlina

 • Stavite Auto Lock na 1 minutu automatski (Settings > General > Auto-Lock > 1 minute)

auto lock

 • Iskljucite Vibrate (Settings > Sounds and set Vibrate to off) Narucito ako dobivate puno email-a ili ako textate puno. Ako dobivate preko 50 poruka dnevno definitivno iskljucite Vibrate opciju.

vibrate

 • Iskljucite BlueTooth ako ga ne koristite (Settings > General > Bluetooth and set Bluetooth to Off)

bluetooth

 • Iskljucite Push notifikacije (Settings > Notifications and set Notifications to Off)

obavjesti

 • Iskljucite WiFi antenu ako je ne koristite (Settings > Wi-Fi and set Wi-Fi to Off)

wi fi

 • Iskljucite 3G antenu ako vam mreza ne omogucuje 3G (Settings > General > Network and set Enable 3G to Off)

3G

 • Iskljucite Song EQualizer (Settings > iPod > EQ and tap Off)

iPod EQ

 • Iskljucite Location Services (Settings > General > and Location Services to Off)

lokacijske usluge

Meni je sasvim jasno da neke od ovih stvari ne možete promjeniti i da ih stalno koristite. Ugasite sve koje ne koristite ili rijetko koristite i vidjecete razliku u trajnosti baterije.Naročito ako ste vani bez mogućnosti da u dogledno vrijeme dopunite svoju bateriju, onda morate sve ove opcije isključiti da bi vam baterija izdržala za pozive ili SMS što duže.

Ostavite nam koment ako smo nesto zaboravili ili bi trebali dodati. Takodjer na mozete pratiti na Twitter-u i Facebook-u @ Omizio

 • Enterprise2111

  Meni je na 3G uglavnom sve od navedenog isključeno, povremeno uključim što mi treba. Trajanje baterije 5-6 dana. Napomena: noću ga ne isključujem.

  • Zoca

   Jeeeeste 15 dana

 • Kdbj30

  ja sam ga kupio u t mobileu 32 g i meni koliko ga koristim traje 2 dana i pol uvijek pustim da se ful ugasi i onda ga punim.kad je ugasen tko me je zvao ak me treba zvat ce opet

 • zagor sihribaz

  Kada isključim sve, iPhone više nije pamtni telefon nego 3310.

  • Pa nemoj sve gasiti. Samo ono sto ne koristis a troši ti bateriju.

 • Zoca

  Definitivno slabije drzi nego 3gs… I plus, jaci je zvuk na 3GS nego na cetvorci… Zvuk mislim na iPod…

 • pozz imam veliki problem sa baterijom kada se baterija isprazni na 50-60% iphone se sam ugasi imam iphone 3gs 16 gb IOS:6.1.3 sve je bilo uredu do prije neki dan sada se poceo gasiti a kupio sam ga polovnog prije mjesec dana ako neko zna šta bi moglo bit molim vas za pomoć

 • Zoran Djo

  grejemise i telefon i baterija trazim pomoc unapred hvala
  iphoes 2s

 • Zoran Djo

  iphones grejese previse a radi ekstra neznam dlije do baterije inace telf.star 6g. nezna sta da radim molim za pomoc i unapred hvala

 • kao ja

  najbolje da mobitelj iskljucim i ne koristim ga