Wednesday, 26 February, 2020
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> 15 Popularnih iPhone Pitanja i Odgovora
iphone-4

15 Popularnih iPhone Pitanja i Odgovora

Eto nakon mjesec dana godišnjih odmora, cijela Omizio ekipa je ponovo na okupu i spremna na nastavak rada i pisanje postova te odgovaranje na vaša pitanja. Dok sam ja bio na odmoru nakupilo se dosta pitanja, što preko kontakt forme, što preko Facebooka. Iako je Darko vjerojatno već na dosta toga odgovorio, ja sam odlučio da napišem ovaj post sa najčešćim pitanjima na Omizio.com i Facebook Stranici u zadnja dva mjeseca. Nakon par sati sakupljanja, imam spisak dotičnih.  No krenimo redom:

 

 1. Kada će izaći iPhone 5? Update: iPhone 4 S izlazi 14.10.2011. Datum izlaska iPhonea 5 jos nije određen. Naravno kao i svake godine, postoji dosta glasina i špekulacija, međutim nitko ne zna zasigurno. Najveće su šanse da će novi uređaj izaći sa novim operativnim sistemom iOS5. Ja osobno mislim da bi iPhone 5 trebao izaći pred kraj ovog mjeseca ili početkom listopada.
 2. Koliko će koštati iPhone 5? Update: Cijene novog iPhonea 4S mozete naci ovdje.Cijene iPhonea 5 o kojem još nitko ništa ne zna, zasigurno jos uvijek nisu dostupne. Poznajući Apple, cijene će vjerovatno ostati iste kao i svi novi dosadašnji modeli. Ovo ovisi o zemlji u kojoj kupujete uređaj te o ugovorima koje sklapate sa operaterima.
 3. Kada će izaći finalna verzija iOS-a 5?
  Update: iOS 5 izlazi 12.10.2011. Iako postoji već rekordan broj od sedam beta verzija iOS-a 5, točan datum izlaska iOS5 nije poznat. Kao i sa iPhoneom, postoji dosta glasina i špekulacija, ali jedino što je sigurno je to što je rekao Ujko Steve na zadnjoj iOS5 konferenciji, a to je da ćemo vidjeti iOS 5 najesen.
 4. Kako instalirati iOS 5 betu? iOS 5 beta se može instalirati veoma lako ako imate developer račun sa Appleom. Developer račun košta $99 godišnje i može se kupiti na Apple.com, te se koristi za testiranje aplikacija i novih iOS software verzija. Naravno ilegalne kopije iOS-a 5 postoje po cijelom internetu. Pošto su beta verzije iOS-a jos uvijek nestabline, Omizio.com namjerno ne piše o ovim verzijama operativnog sistema, pošto bi to moglo donijeti probleme korisnima. Dosta čitalaca Omizio.com je već probalo iOS 5 samo da bi vidjeli probleme te se vratili na staru verziju. Problemi su mnogorbojni, od nemogućnosti povezivanja sa operaterom, do problema sa WiFi-om, GPS-om i drugim. Mali broj korisnika nema nikakvih problema. Ako ste mogli čekati do sada, pričekajte još malo da izađe prava izpolirana verzija iOS5 koja ce raditi kako treba.  Beta su ipak bete i namjenjene su malom broju korisnika koji imaju tehničko iskustvo da koriste i testiraju nedovršen software.
 5. Zašto mi ne radi WiFi (ili druge stvari) na iOS-a 5 beta? Kao što sam detaljnije napisao u trećem pitanju, ima dosta problema sa beta softwerom i WiFi je jedan od njih.
 6. Da li se mogu vratiti sa iOS 5 beta na iOS 4? Naravno! Na sreću, ako ste na nekoj od iOS5 beta, možete se vratiti na najnoviji iOS 4.3.5 tako što uradite restore preko iTunes-a. Ovo će vam naravno podići baseband na najnoviju verziju i ako ovisite o unlocku, onemogućiti da otključate telefon. Ako imate SHSH blobove, možete se vratiti i na prijašnje verzije iOS 4 kao iOS 4.3.3 za koji postoji untehtered jailbreak. Ako vas interesuju ove upute javite nam pa ćemo ih napraviti ako ima dovoljno zainteresiranih.
 7. Kada će izaći jailbreak i unlock za iOS5? Budući da se ne zna kada uopće izlazi iOS 5, teško je reći kada izlaze jailbreak i unlock i da li uopće postoje. Članovi iPhone Dev Teama su prije više mjeseci objavili da će moći jailbreakati iOS5 te da čekaju finalnu verziju da bi izbacili svoj alat za jailbreakanje. Naravno nikad se ne zna što će Apple napraviti u konačnoj verziji iOS 5 pogotovo sada kada za njih radi Comex koji je najvjerovatnije imao pristup bilo kakvim exploitima koje je Dev Team našao u iOS-u 5.
 8. Da li će iOS 5 moći raditi na iPhoneu 3GS? Ovo se za sada zasigurno ne zna, međutim, sudeći po prethodnim izlascima iOS softwarea i uređajima koji su bili podržani onda je 99% šansi da će iOS 5 raditi na iPhoneu 3GS.
 9. Da li postoji jailbreak za iOS 4.3.4 i iOS 4.3.5? Ovisno kako gledate na jailbreak. Kao što znate, postoji tethered i untethered jailbreak za iOS uređaje. Jailbreak za dotične verzije iOS-a postoji ali je tethered, što znači da ako vam se telefon reboot/ugasi iz bilo kojeg razloga ili vam nestane baterije, nećete ga moći koristiti dok ne odradite tethered jailbreak ispočetka. Po mom mišljenju, ovo nije pravi jailbreak, te iz gore navedenih razloga ne pišem o njemu niti me interesuje.  Ako nekome treba pomoć sa ovom vrstom jailbreaka, javite nam preko komentara pa ćemo napisati tutorial ako ima dovoljno zainteresiranih.
 10. Kako downgrade sa iOS 4.3.5 na nižu verziju? iOS 4.3.5 kao i iOS 4.3.4 se može spustiti na stariju verziju samo ako imate SHSH blobove spremljene na vasem uređaju. Što su SHSH Blobovi? Upute možete naći ovdje: Kako downgrade iOS 4.3.5 i iOS 4.3.4 na nižu verziju?
 11. Kako riješiti problem sa 3194 greškom? Greška 3194 je greška koja se dešava iz jednog razloga ili u više scenarija. Razlog je to što Apple/iTunes iz nekog razloga, ne može da provjeri  da li je vaša kopija iOS-a legalna ili ilegalna. Odnosno, da li postoji digitalni potpis legalne verzije na vašoj kopiji iOS-a koju pokušavate da instalirate. Razlog za ovu grešku javlja se u jednoj liniju koda u “host fajlu” koji mora biti prisutan ili ne, ovisno o scenariju koji pokušavate uraditi. Detaljne upute se mogu naći ovdje:  Greška 3194! Ako vam ove upute ne pomažu, dobro ih pročitajte. Ova se greška može popraviti i svi koji su nas prvobitno kontaktirali da nisu uspjeli, preko ovih uputa su na kraju ipak uspjeli ispraviti dotičnu grešku. Dobro pročitajte upute.
 12. Koji su dobri tweakovi na Cydiai? Preporuke? Cydia ima stotine ako ne i tisuće korisnih i dobrih tweakova. Korisnost određenog tweaka ovisi o vama i vašim potrebama. Svi tweakovi nisi korisni za sve korisnike.  Omizio.com je već pisao o tweakovima za koje mi mislimo da su bitni. Njih možete naći na Cydia Tweaks sekciji.  Prije nego odete tamo, pogledajte post: 16 najboljih Cydia tweakova za vašiPhone za najbolje preporuke.
 13. Zašto se neki od you tube videa ne mogu gledati preko iPhonea? Postoji više razloga zašto ne možete pogledati YouTube video preko iPhonea. Najčešći su konekcijski problemi sa YouTube-om i vašom mrežom, te problemi sa WiFi routerom. Također videos na YouTube-u su još uvijek u Flashu i kao takvi se ne mogu vidjeti preko iUređaja. Najbolji način da to riješite je da potražite drugu kopiju videa koji nije u Flashu.
 14. Da li se baseband 06.15.00 može spustiti na nižu verziju? Da i ne. Za većinu korisnika je nemoguć downgrade 06.15.00 iPad baseband na nižu verziju. Jedini korisnici koji ovo mogu učiniti su iPhone 3G korisnici sa određenim bootloaderom. Ako ste jedan od tih, onda ovdje možete naći detaljne upute: Kako downgrade 06.15.00 baseband?
 15. Sa kojom aplikacijom mogu povezati iPhone preko bluetootha sa drugim mobitelima?Postoje mnoge aplikacije za povezivanje iPhona sa drugim mobitelima te za razmjenjivanje podataka preko bluetootha. Ako ste na iOS-u 4.x.x, po mom mišljenju je Celeste najbolja.

 

 • Dwade

  iOS 5 ce sigurno raditi na 3GS jer je na konferenciji SJ rekao da hoce i da ga nisu zaboravili.

  • Darko_Omizio

   I ja tako mislim ali isto tamo mislim i da nece biti moguće vjerojatno neke od mogućnosti koje će imati isti iOS na iPhone 4… To naravno svi moraju biti svjesni…