Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> 25 + Najboljih savjeta i trikova da produžite trajanje iPhone baterije – Ultimativni Vodič
iphone-low-battery-main

25 + Najboljih savjeta i trikova da produžite trajanje iPhone baterije – Ultimativni Vodič

Ovaj članak će biti posljednji koji ćete morati pročitati, a tiče se produživanja dnevnog trajanja iPhone baterije. Ovdje ćemo vam detaljno objasniti i pokazati kako optimizirati iOS kako biste svaki dan izvukli što više iz baterije vašeg iUređaja, te ćemo ga nastaviti ažurirati svaki put kada naiđemo na neku novu opciju u budućim inačicama iOS-a.

Naučiti ćemo vas neke osnove rada baterija, te vam dati listu savjeta o produženju života baterije, počevši s onima koji će vam najviše pomoći do onih koji pomažu manje, te ovise o načinu na koji koristite uređaj.

Vrijedno je napomenuti! Ovo uputstvo ne znači da trebate isključiti sve servise i usluge na telefonu koje su nabrojene ovdje. Ovdje vam pokazujemo koje funkcije utječu na trajnost baterije, a na vama je da se odlučite koje vama osobno nisu potrebne, te da ih isključite kako bi izvukli što više iz vaše baterije.  

Prije nego što počnete, pročitajte 5 najvećih mitova o iPhone baterijama, kako biste saznali što apsolutno ne utječe na dnevnu trajnost baterije.

Savjeti i Osnove

Temperatura – Mnogi nisu svjesni da se baterije pametnih telefona optimiziraju za rad na sobnoj temperaturi. Odnosno imeđu 0 i 35 stupnjeva celzijusa. Znači, kada negdje pročitate da baterija treba trajati x sati, to onda znači x sati na ovim temperaturama.

iPhone temperatura rada

 

Niske Temperature – Ako ste ikada snimali neki duži video po zimi, primjetili ste da iPhone baterija traje puno kraće po hladnom vremenu. Štoviše, uređaj može biti na 30% u jednom trenutku, a u drugom se ugasiti kao da vam je “crkla” baterija. Ovo se događa zato što vrlo niske temepature utječu na kemijski rad iPhone baterija.

Visoke Temperature – Za baterije pametnih telefona visoke temperature su još gore. Temperature preko 40 stupnjeva celzijusa mogu potpuno promjeniti kemijsku strukturu baterije, te je bez povrata oslabiti.

Nikada ne ostavljajte iPhone, recimo, u autu usred ljeta, jer se temperature u kabini mogu podići i preko 40 stupnjeva celzijusa. Isto vrijedi i za plažu. Ne ostavljajte iPhone izravno na suncu. Metal + Staklo + Sunce = Visoka temperatura. I na kraju (ovo vam govorim iz osobnog iskustva), ako imate neku zaštitnu maskicu, naručito ako je gumena, skinite je s iPhonea kako bi se mogao ohladiti, jer doprinosi pregrijavanju uređaja.

iphone-needs-to-cool-down

Senzor – iOS u sebi ima senzor visokih temperatura. On je ugrađen kako bi vam ugasio iPhone i onesposobio ga za korištenje ukoliko temperature postanu previsoke. Previsoke temperature, već smo gore objasnili, mogu utjecati na bateriju. Ako dobijete ovu poruku na slici gore, iPhone je definitivno došao do temperatura koje bi vam mogle trajno oštetiti bateriju.

Najveći potrošači – Najveći potrošači baterije na iPhoneu su CPU i zaslon. Što znači da će korištenje uređaja do maksimuma trošiti najviše baterije, logično, zar ne?. Igranje 3D video igara i Video/Audio Editing troši najviše baterije, budući da tada i CPU i zaslon koristite do maksimuma.

Prvi Koraci

Upotreba Baterije – Počevši s iOS 9 i više, iOS u sebi sadrži opciju koja vam pokazuje koje aplikacije troše koliko baterije. Opciju možete naći u postavkama pod “Baterija” u sekciji Uporaba baterije.

Uporaba baterije

Ovdje možete vidjeti koje aplikacije su koriste najviše baterije u proteklih 24 sata i u 7 dana. Ako dodirnete malu ikonicu sata sa strane, dobit ćete podatak na koji način aplikacije troše bateriju, i to, koliko dugo vremena se koriste na zaslonu dok koristite uređaj, a koliko u pozadini dok ga ne koristite. Pozadinsko korištenje je ono na što trebate obratiti pažnju, što ćemo detaljnije objasniti niže u tekstu. (Vidi Osvježavanje Aplikacija u Pozadini)

Ovo vam je prvi, ali ne i jedini, korak u pronalaženju razloga za veću potrošnju baterije. Kao što možete vidjeti iz mog primjera, iako mi je iPhone optimiziran za najbolju potrošnju, neke aplikacije kao Overcast i Foto koriste jako puno baterije pozadinski. Pitanje je zašto i što se može napraviti po tom pitanju.

Ako primjetite da vam baterija odjednom kraće traje, ovo je prvo mjesto koje trebate provjeriti.

Mod Slabog Napajanja / Low power mode – Počevši s iOS 9 i više, iOS u sebi ima takozvani Mod Slabog Napajanja. Ovaj režim rada se automatski pali kad vam baterija padne ispod 20%, te se automatski gasi kad bateriju napunite preko 80%. Možete primijetiti da je ikonica baterije žute boje kada vam je iPhone u modu slabog napajanja.

Pogledajte što sve znače različite statusne ikonice u statusnoj traci na iPhoneu.

mod-slabog-napajanja

Mod slabog napajanja vam pomaže pri potrošnji baterije tako što automatski gasi neke ne tako važne servise, te usporava rad samog procesora. Kad je ova opcija uključena, dohvaćanje email poruka, Hej Siri, osvježavanje aplikacija u pozadini, automatska preuzimanja i neki vizualni efekti bit će smanjeni ili isključeni.

Ovako Apple umjesto vas misli o potrošnji baterije. Štoviše, ako već znate da nećete biti pokraj punjača i da će vam trebati više baterije nego obično, ovu opciju možete sami aktivirati bez da čekate da baterija padne ispod 20%. Odiđite u postavke, Baterija i uklučite Mod slabog napajanja. Ovo će vam zasigurno dodati extra sat ili dva na trajnost baterije ako ga uključite kada vam je baterija 100% puna.

Optimizacija Zaslona

Za većinu korisnika gore navedene informacije će biti dovoljne da vam produže dnevno trajanje baterije. Međutim, ako želite više, nastavite optimizirati iOS putem sljedećih savjeta.

Auto Svjetlina Uključena – Kao što sam rekao ranije, zaslon je jedan od najvećih potrošača baterije, i ako stalno držite svjetlinu na maksimumu, to će vam trošiti dosta baterije. I sam Apple preporučuje da zaslon postavite na Auto Svjetlinu, tako što odete u Postavke pod Zaslon i svjetlina i uključite Auto svjetlinu.

auto svjetlina ios

Auto svjetlina će vam automatski dizati i spuštati svjetlinu zaslona ovisno o osvjetljenju u vašoj okolini. Tako naprimjer, kada ste vani na suncu, svjetlina će biti povećana na 100%, ali kada ležite i čitate navečer u mraku, svjetlina će biti od 0% do 20%, što će automatski uštedjeti bateriju.

Auto Svjetlina Isključena – E sad, ovisno o vašem načinu korištenja, u nekim situacijama isključena Auto svjetlina može biti korisnija i to samo ako možete koristiti iPhone uvijek ispod 35% svjetline zaslona. U tom slučaju isključite Auto Svjetlina opciju, te spustite svjetlinu na 30-40% i uvijek je držite tu. Međutim, ako stalno ručno mjenjate svjetlinu, onda uključite Auto Svjetlinu.

Auto Zaključavanje – Sljedeća optimizacija za zaslon je Auto zaključavanje. U ovoj postavci možete odlučiti nakon koliko vremena će vam se zaslon zaključati i ugasiti. Što je manje upaljen nakon što ste ga prestali koristiti, to bolje.  Ova postavka ovisi o vama i vašim sklonostima, ali ja bih vam preporučio da ga stavite na 30 sekundi ili jednu minutu i nikako više. Za većinu korisnika ovakve postavke su potpuno dovoljne, naručito ako imate Touch ID.

Auto Zaključavanje

Podignite za Uključenje – Kad smo već u postavkama zaslona i svjetline, tu možete pronaći Podignite za uključenje zaslona.  Ova opcija počeviši s iOS 10, sama pali zaslon kada podignete iPhone. Jako korisno i učinkovito, ali često uključi zaslon kada to nije potrebno, kao na primjer u džepu ili torbi. Ako ste dugotrajni korisnik iOSa onda ste možda već naviknuti paliti zaslon preko lock gumba, što vam ga onda ustvari ugasi, ako imate ovu opciju uključenu. Ako vam ova funkcija nije potrebna, slobodno je ugasite jer će vam pomoći za produženje trajnosti baterije.

Obavijesti – Obavjesti na zaključanom zaslonu bi vam mogle itekako prazniti bateriju da toga niste ni svjesni. Ako dopuštate iPhoneu da šalje veliki broj obavijesti na zaključan zaslon svaki put kada neka od ovih obavijesti stigne, to vam automatski pali zaslon na 10 sekundi, što troši bateriju. E sad, ako imate par obavijesti dnevno, te ste već optimizirali obavijesti, onda ne morate brinuti. Međutim, ako dozvoljavate većini aplikacija da vam šalju obavijesti, onda je vrijeme za proljetno čišćenje.

Osim ove vrste obavijesti, zvučne obavijesti također troše bateriju, ali puno manje. Bez obzira na to, sad vam je prilika da napokon optimizirate obavijesti, jer, mnoge od njih vam samo dosađuju i već ih duže vrijeme ignorirate.

Postavke Obavjesti

Odiđite u postavke, pa na Obavijesti, te kliknite na svaku aplikaciju i podesite obavijesti tako da pogasite što više obavijesti koje stižu na zaključan zaslon. Ovo ne znači da morate potpuno ugasiti obavijesti na svim aplikacijama, već samo one koje vam nisu potrebne. Meni osobno stiže možda pet obavijesti dnevno na zaključan zaslon, dok me mnoge druge čekaju kao banneri, bedževi ili u centru za obavijesti kada otključam uređaj.

Facedown Detection – Počevši s iOS 9, iPhone ima još jednu manje poznatu funkciju, takozvanu “Zaslon dole detekciju”. znači ako spuštate iPhone, spustite ga sa zaslonom prema dole, takozvani proximity senzor će automatski ugasiti Obavijesti na zaključanom zaslonu.

Znači, zaslon se neće paliti ovih 10 sekundi opisanih gore. Ako vam je teško prilagođavati obavijesti jednu po jednu, onda se naučite da spustite iPhone sa zaslonom prema dole, što će vam produžiti trajnost baterije, a ako imate iPhone 7 Jet Black, i pri grebanju sjajne aluminijske poleđine. :)

Naravno, podešavanje obavijesti je puno bolja opcija, budući da iPhone ne stoji uvijek na stolu. Kad ga na primjer stavite u torbicu, proximity senzor se najvjerovatnije neće aktivirati, te će vam nastaviti paliti zaslon s ovom vrstom obavijesti.

facedown-detection

Optimizacija CPU

E, sad kad smo se riješili zaslona i sve je optimizirano, vrijeme je da se bacimo na optimizaciju rada CPU koji i te kako troši bateriju. Vrijeme je za malo ozbiljniju optimizaciju.

Osvježavanje Aplikacija u Pozadini –  U 90% slučajeva pozadinsko osvježavanje aplikacija je potpuno nepotrebno. U većini slučajeva vam se isplati isključiti ovu opciju i nikada nećete primjetiti razliku s radom iUređaja.

Pozadinsko osvježavanje aplikacija

Štoviše, noviji uređaji od iPhonea 5 i više su dovoljno brzi da u većini slučajeva osvježe aplikaciju i informacije u roku od jedne sekunde.

S druge strane, ako imate stotine aplikacija instalirano i sve dišu u pozadini, to bi vam moglo nepotrebno trošiti bateriju.

Odiđite u Postavke, pa Općenito, pa Osvježavanje aplikacija u pozadini i isključite ovu opciju u većini aplikacija, naručito u video igrama i društvenim mrežama, počevši s Facebookom koji je poznat po nepotrebnom trošenju baterije pri pozadinskom radu.

One koje bi trebale ostati su aplikacije kojima bi ova opcija mogla pomoći. Naprimjer, mape i GPS aplikacije, Prognoze Vremena, Aplikacije koje vrše neku vrstu sinkronizacije u pozadini, kao DropBox ili Photo App, Aplikacije koje prate dešavanja u živo kao Uber ili Lyft, Aplikacije za komuniciranje kao Viber ili Skype i druge aplikacije koje vam pokazuju informacije na ikonama, Apple Satu ili u widgetima, ali samo u slučaju ako ih koristite.

Ako niste sigurni koje isključiti, možete isključiti ovu opciju za sve aplikacije i one će i dalje nastaviti raditi. Većina aplikacija će vam čak i reći ako im je potrebno pozadinsko osvježavanje i za što, pa ga onda po potrebi možete uključiti samo za njih.

Dole ispod sam vam dodao galeriju isječaka ekrana, koji pokazuju koje od aplikacija na mom iPhoneu koriste pozadinsko osvježavanje.

Kao što vidite, većina aplikacija nema pristup pozadinskom osvježavanju. Ovo spašava dosta baterije, ovisno na koliko aplikacija isključite ovu opciju.

Note: Gašenje pozadinskih aplikacija vam neće isključiti obavijesti.

Ako ste čitali ovaj članak ispočetka, onda ste vidjeli da smo na početku objasnili opciju uporabe baterije. U toj opciji možete vidjeti koje vam aplikacije koriste najviše baterije u pozadini i koliko vremena. Tim aplikacijama biste, ako vam pozadinsko osvježavanje nije potrebno, isti trebali što prije isključiti. Sve aplikacije koje vam (gledam u tebe, Facebook!) troše više CPU u pozadini nego kad ih koristite, ne trebaju pristup ovoj funkciji ako želite uštedjeti na potrošnji baterije.

Gašenje Aplikacija – Prestanite opsesivno isključivati aplikacije u pozadini ako ste podesili pozadinski rad,  kao što je objašnjeno u ovom članku. Aplikacije koje vam stoje u switcheru su pauzirane, ali su još uvijek u radnoj memoriji. Same od sebe ne koriste bateriju. Međutim, ako ih opsesivno isključujete, to vam čak može potrošiti više baterije zato što kad je ponovo uključite, aplikacija se ponovo mora učitati u radnu memoriju, a baš to troši više baterije.

Dohvaćanje Pošte – Mnogi od nas imaju više mail računa. Ja imam sigurno desetak, mada mi ih je samo 4 postavljeno na iPhone. Učinak promjene ovih postavki na rad vaše baterije ovisi o broju mail računa koje ste postavili na iPhone. Ako imate više od jednog maila nastavite čitati.

iPhone zadano dohvaća poštu putem izravnog prosljeđivanja sa servera. Što znači, kada pošta dođe na server, odmah je proslijeđena na vaš uređaj. Ako ste jedan od onih kojima je potrebno dobiti mail u istoj sekundi kada vam je poslan, ništa ne mijenjajte.

Međutim, za većinu korisnika ovakvo proslijeđivanje maila je potpuno nepotrebno. Umjesto da aktivirate CPU na vašem iPhoneu sa svakim novim mailom, ovu opciju možete prebaciti na ručno. To znači da će iPhone povući svu poštu onda kada otvorite mail aplikaciju. Da, morat ćete pričekati par sekundi da se pošta preuzme, ali će vam ova opcija itekako pomoći s trajnošću baterije.

Da bi uredili ručno skidanje pošte sa servera napravite sljedeće:

1. Otiđite u Postavke.

2 Otiđite u Mail.

3 Kliknite na Računi.

posta-1

4. Kliknite na Dohvati nove podatke.

5. Isključite “Proslijedi” opciju.

6. Sada kliknite na svaki mail račun i kliknite na “Ručno”.

posta-2

S opcijom “Ručno”, taj mail račun će vam provjeravati novu poštu samo kad se aplikacija koristi, što je puno rjeđe nego sa svakim emailom koji je proslijeđene sa servera. Usput vam štedi bateriju.

Lokacijske Usluge – Lokacijske usluge koriste GPS, Bluetooth i lokacije većeg broja Wi-Fi hotspotova i odašiljača za određivanje vaše približne lokacije. Postoje tri glavna razloga zašto aplikacje koriste lokacijske usluge.

1. Lokacijske usluge pomažu nekim aplikacijama da odrede gdje se nalazite kao naprimjer Auto Mapama gdje je ovaj servis prijeko potreban.

2. Druge aplikacije, kao recimo prognoza vremena, koriste ovu uslugu kako bi znali u kojem se gradu nalazite. Međutim, ovaj podatak je u većini slučajeva potreban samo jednom, i ako nemate uključene lokacijske usluge, jedino ćete morati svoju lokaciju upisati ručno. Za one koje ne putuju često, ovo je potrebno napraviti samo jednom. Nema potrebe da ova vrsta aplikacija ima pristup vašim lokacijama non-stop.

3. Međutim, u većini slučajeva aplikacje koriste vašu lokaciju bez potrebe, recimo, da bi programeri znali kuda se krećete, kako bi vam poslali bolje reklame u svojim aplikacijama, te dobili geo lokacijske podatke o svojim korisnicima.

iOS u sebi ima ugrađena određena pravila koja se tiču korištenja GPS čipova i trošenja baterije. Znači, svaka aplikacija ne može upaliti GPS čip kad god želi kako bi vidjela vašu lokaciju, te vam nepotrebno trošila bateriju.

Kada jedna aplikacija povuče vašu lokaciju, ista je zapisana u sistem, tako da je i druge aplikacije koje imaju ovu dozvolu mogu povući iz sistema. Ovo troši puno manje baterije što se tiče GPS čipa, ali još uvijek koristi CPU kako bi sve ove aplikacije napravile ažuriranje lokacija. To je ono što možete optimizirati kako biste smanjili trošenje vaše baterije.

Postavke lokacijskih usluga

Kako optimizirati lokacijske usluge kako bi uštedjeli bateriju?

1. Otiđite u Postavke.

2. Kliknite na Privatnost.

3. Kliknite na Lokacijske Usluge.

4. Ovdje imate listu aplikacija koje koriste lokacijske usluge. Kao što ranije rekoh, svaka aplikacija ne treba potpuni pristup lokacijama. Ako kliknite na bilo koju aplikaciju dobit ćete dvije ili tri opcije za pristup lokacijskim uslugama te aplikacije.

Tri opcije za pristup su sljedeće:

– Nikad (Aplikacija nema pristup lokacijama.)

– Tijekom uporabe aplikacije (Aplikacija ima pristup samo tokom upotrebe ali ne i u pozadini.)

– Uvijek (Aplikacija ima pristup i za vrijeme korištenja i u pozadini.)

5. Kliknite na svaku aplikaciju i odredite koja vrsta pristupa im je potrebna.

Vrlo mali broj aplikacija bi trebao imati pristup uvijek. Nekoliko bi ih trebalo imati pristup Tijekom uporabe, a većina nikada ne bi trebala imati pristup.

Štoviše, na ovom isječku ekrana možete vidjeti koje aplikacije vam koriste GPS  i kada, prateći ove ikone koje će se pokazati pored svake aplikacije. Na taj način možete vidjeti koje aplikacije koriste najviše baterije.

lokacijske-usluge-ikone

Sistemska Optimizacija

Gore navedeno optimiziranje će vam najviše pomoći, međutim, postoji još nekoliko stvari koje biste trebali isključiti ako ih ne koristite, budući da one ipak troše nešto struje.

Ovdje bi vrijedilo još jednom napomenuti da je isključivanje ili mjenjanje opcija navedenih u ovom članku potpuno do vas. Nitko ne očekuje da isključite sve opcije opisane u ovom članku, nego samo one koje ne koristite odnosno koje vam nisu potrebne, a bez veze troše bateriju. 

Hej Siri – Počevši s iPhone 6s i više, možete aktivirati Siri jednostavno izgovorivši “Hey Siri”. Telefon ne mora biti uključen u struju. Što to znači:  to znači da sa ovim uređajima operativni sustav neprekidno sluša kako bi čuo tu naredbu. Ako ovu opciju ne koristite, slobodno je isključite kako vam ne bi nepotrebno trošila bateriju. Otiđite u postavke. Pa na Siri i onda isključite “Dozvolite Hey Siri”. Normalno paljenje Hey Siri putem home guma će nastaviti raditi ako i prije.

hey-siri

Vibracije – Vibracioni mehanizam, takozvani Taptic Engine, troši nešto baterije. Zato, ako vam vibracije nisu potrebne za baš sve, možete ih i isključiti. iOS dozvoljava izvrsnu optimizaciju vibracija, tako da možete izabrati koje obavijesti trebaju vibrirati a koje ne.

Otiđite u Postavke, pa u Zvukovi i Vibracije. Tu imate više opcija koje možete isključiti. Kao na primjer Vibracije uz melodiju, Vibracije u tihom modu, Vibracije sustava, te vibracije s pojedinim melodijama, porukama, itd.

Ako kliknete na Melodije, pa na Vibracije, možete aktivirati “Bez” kako biste ugasili vibracije na pojedinim melodijama. Isto vrijedi i za zvuk poruke te i sve ostale zvučne opcije.

vibracije

AirDrop – AirDrop je jednostavan način za prebacivanje informacija između dva iOS uređaja ili između iPhonea i Maca. Kao na primjer fotografije ili neki link web stranice i mnoge druge. Mnogi ga ne koriste, pa je dobro imati ga isključenog, kako sustav ne bi nepotrebno tražio druge iOS uređaje, a vi dok dijelite podatke na drugi način.

Da biste isključili AirDrop, povucite prstom od dna zaslona prema gore, te kliknite na AirDrop i isključite primanje. Ako vam ova opcija ikada zatreba, na isti način je možete vrlo brzo ponovo upaliti kada vam zatreba.

airdrop

Praćenje čestih lokacija – O ovoj funkciji iOSa smo detaljno pisali i ranije. Isključivanje ove opcije ne samo da vam produžuje vijek trajanja baterije, već osigurava i privatnost. Detaljne upute kako isključiti ovu opciju možete naći ovdje.

locations-main-660x330

Automatsko ažuriranje aplikacija – iOS vam dozvoljava da automatski preuzmete Glazbu, Aplikacije i Knjige koje ste kupili na drugim uređajima. Također, imate opciju za automatsko Ažuriranje svih aplikacija koje su vam na uređaju.

Ovo je odlično, jer tako ne morate vi misliti o ažuriranju. Ja je osobno držim uključenom, međutim Ažuriranje, a naročito putem mobilne mreže troši bateriju i nepotrebno koristi podatkovni prijenos, zato budite oprezni..

U postavkama postoji prekidač koji vam omogućava isključivanje ove funkcije dok vam je iPhone na mobilnoj mreži. Drugim riječima, automatsko Ažuriranje će se obavljati samo  kad ste spojeni na WiFi mrežu. Znači kada ste doma ili na poslu i tamo gdje imate pristup punjaču. Prilagodite ove opcije po potrebi.

Otiđite u Postavke, pa na iTunes i App Store, pa isključite “Koristi mobilne podatke”, a i druge opcije koje vam nisu potrebne.

Automatsko Ažuriranje

Dijagnostika i uporaba – iOS dozvoljava praćenje i slanje različitih dijagnostika rada operativnog sustava Appleu i programerima aplikacija, kako bi oni mogli unaprijediti rad svojih aplikacija, a i samog sistema. Ovo su takozvani crash reports, koji se stalno događaju u pozadini. S obzirom da iOS ima stotine milijuna korisnika, Apple dobiva dovoljno podataka, zato vi ne morate ovo dijeliti, pogotovo ako vaše aplikacije i sustav rade besprijekorno.

Ako ne želite dijeliti ove informacije, možete ugasiti tu opciju i usput malo uštedjeti i na bateriji. Otiđite u Postvake, pa na Privatnost, pa na Dijagnostiku i uporabu. Tamo prebacite s Automatski Šalji na Nemoj Slati.

iOS Dijagnostika Postavke

Dijeli moju lokaciju – Jesti li svjesni da ako vam je ova opcija uključena, bilo koji vaš prijatelj bi mogao pogledati vašu lokaciju s Find my Friend aplikacijom ili čak izravno iz SMS poruke? Ovo je odlična opcija za mnoge koji za nju znaju i koriste ju, ali mnogi je nisu ni svjesni.

Ako ne koristite ovu opciju i ne želite da vas itko prati, slobodno je isključite.  Otiđite u Postavke, pa na iCloud, pa pri dnu na Dijeli moju lokaciju i isključite opciju.

Djeljenje lokacije postavke.

Kretanje i kondicija – Ako vam nije bitno koliko se krećete svaki dan i ne koristite ovu opciju, slobodno je možete isključiti, jer i ona koristi malo baterije za svoj rad. Nalazi se u Postavkama, pod Privatnost pa onda Kretanje i kondicija. Isključite Praćenje kondicije.

Dinamične Pozadine – Ako vam nisu potrebni dinamiči wallpaperi, zamjenite ih s statičnim kako bi uštedjeli malo baterije. Opciju možete pronaći u postavkama pod Pozadine.

Ostali Prijedlozi

U ovoj sekciji ćemo vam nabrojati nekoliko stvari koje vam se možda događaju,  kako biste znali zašto vam baterija traje kraće nego obično.

Zrakoplovni Mod – Ako vam se desi da ste negdje gdje nemate signala, te ne koristite telefon, recimo u šumi. Uključite opciju Zrakoplovni mod kako se različite vrste modema i antena u iPhoneu ne bi pokušavale spojiti na mrežu, kada mreža ne postoji. Kada se nalazite u ovakvoj sredini, iPhone se svakih par minuta pokušava spojiti na različite mreže. Ako ne može dobiti signal vašeg operatera, nastavlja ga tražiti dok ga ne dobije. Pored toga se pokušava orijentirati putem Bluetootha i WiFija. Prebacivanje iPhonea u Zrakoplovni mod će vam ugasiti sve te antene i vašoj bateriji uštedjeti nešto kapaciteta. Ne zaboravite, u ovom režimu rada se ne možete spojiti ni sa čim.

Spotlight Pretraga – Kada kupite novi iPhone ili kada napravite takozvani “restore” starog, prvi dan će vam baterija biti osjetno slabija. Za to je najčešći razlog Spotlight Pretraga i indexiranje svih dokumenata na vašem iPhoneu. Naime, da bi ova vrsta pretrage funkcionirala kako treba, iPhone mora indexirati sve dokumente, a to traje dosta dugo i troši dosta baterije. Isti je slučaj i ako vam je uključena opcija iCloud fotografije koja sprema fotografije sa svih vašim uređaja. Nemojte zaboravit i automatsko preuzimanje svih vaših aplikacija s App Storea.

Battery Status Aplikacije – Ako ste sve provjerili i složili, a baterija vam i dalje ne može izdržati cijeli dan, onda možda stvarno imate problem s baterijom. Ne zaboravite da baterija ima rok trajanja, odnosno broj ciklusa punjenja, nakon kojih radi sve slabije i slabije. Ako vam je uređaj star tri godine, njegova baterija sigurno neće trajati ni približno toliko dugo kao kod novog ili godinu dana starog uređaj. Da bi provjerili zdravlje vaše baterije i broj ciklusa koji su potrošeni, skinite jednu od mnogih besplatnih aplikacija u App Storeu. Nakon toga možete odlučiti da li je došlo vrijeme za zamjenu baterije.

Najnovije inačice iOS-a

Nove inačice iOS-a i noviji iOS uređaju su uvijek bolji pri optimizaciji hardvera i softvera nego starije. Ako imate opciju da ažurirate na noviju inačicu iOS-a, to uradite kako bi pospješili trajnost baterije.

Ovdje možete naći upute kako pravilno ažurirati iOS na najnoviju inačicu na više načina.

Mislite da smo nešto propustili? Pročitajte 5 najvećih mitova o iPhone baterijama, tako da znate što uopće ne utječe na dnevnu trajnost baterije. Informacije vas možda i iznenade.

Pitanja?

I to je sve što znamo. Ako imate kakvih dodatnih pitanja napišite nam ih u komentarima ispod ovoga posta. Naravno, ako smo što propustili a vi ste primjetili da produžuje trajnost baterije, slobodno nam javite pa ćemo dodati u članak.

 • gogymister

  Super članak..
  Nedavno sam kupio macbook pro. Rabljen 2011.
  Kako smanjiti broj ciklusa punjenja? Dali šteti bateriji ako je ona na 100%, a laptop i dalje na punjaču?

 • gogymister

  Super članak..
  Nedavno sam kupio macbook pro. Rabljen 2011.
  Kako smanjiti broj ciklusa punjenja? Dali šteti bateriji ako je ona na 100%, a laptop i dalje na punjaču?

 • Mala Misha

  Pozdrav!
  Lijepo bi vas zamolila info za Iphone 8 u kojim postavkama mogu regulirati arhivu mailova?
  Sada imam uvid u mailove samo za par dana unatrag a potrebno mi je minimalno 30 dana.

  Hvala, lp