Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> 5 mitova o iPhone baterijama, punjenju i potrošnji
battery-main

5 mitova o iPhone baterijama, punjenju i potrošnji

Ovdje ćemo vam pojasniti 5 mitova o Apple baterijama koji su potpuno netočni i o kojima odavno više ne morate brinuti.

Meni se čini da svaki put kada pogledam u komentare ili na Facebook, netko uvijek ima neki problem s baterijom ili ima neko narodno rješenje kako produžiti radni vijek baterije. Iako su neke od tih metoda točne, često su potpuno netočne jer su nastale još prije 10 ili više godina u nekim drugim uvjetima testiranja vijeka trajanja baterija.

Jedno je sigurno, baterije nikada dosta! Kako god Apple dodaje nove funkcije na iPhone, tako se nama uvijek čini da baterija traje kraće, iako je to po svim testovima potpuno netočno. Baterije novih uređaja uvijek traju duže ili isto, čak i sa svim novim funkcijama, samo što u većini slučajeva mi koristimo uređaj sve više i više.

Prvi Mit: Baterija mora biti do kraja ispražnjena prije nego što je ponovno stavite na punjenje

Ovaj mit vidim najčešće. Prije smo imali takozvane glupe baterije. Glupe zato što su znale zaboraviti koliki im je kapacitet, te ako ih punite na pola one zaborave da to nije cijeli kapacitet, pa se onda i gase na pola. Da bi se riješili ovog problema trebali biste istrošiti bateriju nekoliko puta do kraja i onda je napuniti do 100%, kako bi se baterija probudila iz kome i sjetila da ima više kapaciteta nego što misli. Ovakve su bile nikl-kadmium ili nikl-metal hydrid baterije, ali one se više ne koriste u pametnim telefonima.

litium-ion-baterija

iPhone i većina modernih uređaja koriste Litium-Ion baterije koje nemaju ovaj problem s kapacitetom. I sam Apple kaže:

Punite Apple litium-ion baterije kad god hoćete. Nemate potrebe čekati da se isprazni do kraja. Litium-ion baterije rade po broju ciklusa pražnjenja. Jedan ciklus pražnjenja je završen kada potrošite 100% kapaciteta. Ali ne 100% od jedanput ili iz jednog punjenja. Na primjer, ako jedan dan potrošite 75% baterije pa je napunite preko noći a drugi dan potrošite još 25% to se računa kao jedan ciklus pražnjenja. Ponekad jedan ciklus može trajati par dana, a ponekad možete potrošiti nekoliko ciklusa dnevno ovisno koliko koristite uređaj.

Znači jedno punjenje nije jedan ciklus. Jedan ciklus je kombinacija 100% pražnjenja s nekoliko punjenja. S litium-ion baterijama kapacitet baterije se pomalo smanjuje s brojem ovih ciklusa. Zato iPhone koji je star 2 godine nema isti kapacitet kao novi iPhone, nego nekih 80%. Prema izjavama stručnjaka. Naravno ovo ovisi o koliko često je punite i koliko je ciklusa iskorišteno. Applove litium-ion baterije su jedne od najboljih na tržištu što se tiče zadržavanja kapaciteta nakon velikog broja ovih ciklusa. Zato nije čudno vidjeti iPhone star 4/5 godina s istom orginalom baterijom koji još uvijek radi, ali naravno s manjim kapacitetom. Ako imate stariji uređaj, najbolje vam je da zamjenite bateriju, a tada će vam kapacitet biti kao na novom uređaju.

S obzirom da nakon svakog ciklusa baterija radi malo slabije, ponekad je potrebno isprazniti bateriju do kraja kako bi software saznao novi kapacitet. Recimo svakih 6 mjeseci, ali to će se desiti i bez brige i razmišljanja o tome. No, to je nepotrebno na novijim uređajima, jer oni u sebi imaju softver koji pravi kalibraciju trajnosti baterije sam od sebe. Jednom riječju, ne praznite bateriju do kraja i ne razmišljajte kad je punite. Punite je kad vam je to potrebno. Neće biti nikakve razlike!

Ako vas zanima stanje baterija, App Store je pun aplikacija koje će vam pokazati upravo to. Broj ciklusa iskorištenih i stanje vaše baterije u tom trenutku.

battery-life
Battery Life App – Nije na svim App storeovima. Ako ste vi našli neku koja radi, podjelite informaciju u komentima.

Drugi Mit: Punjenje baterije preko noći ili na duže vrijeme nakon što je 100% puna, smanjuje kapacitet i uništava trajnost baterije

Ovo je također bilo točno i još uvije je točno za neke uređaje ali ne Apple. Neke starije baterije, pa čak i neke litium-ion baterije ranih generacija su se mogle prepuniti, previše ugrijati i umrijeti prije nego što bi trebale.

Već godinama Apple koristi pametne punjače koji prestaju puniti bateriju nakon što je 100% puna.

Ovo je uvedeno na Apple laptopima prije 10 godina, iako danas većina laptopa koristi istu tehnologiju. To je takozvano cureće punjenje. Baterija se puni do 100%. Punjač prekida punjenje na 100%. Kada baterija padne na 99% punjač je dopuni do 100% i tako cijleu noć, odnosno onoliko dugo koliko je baterija na punjaču.

battery

Kada čujete novosti o baterijama koje su se pregrijale i eksplodirale, u većini slučajeva se radi o uređajima koji su postavljeni na mjesta na kojima se ne mogu normalno hladiti ili se koristi loš punjač koji ne radi kako bi trebao.

Kad smo već kod punjača baterija.

 

Treći Mit: Uvijek morate koristiti Apple punjače, inače ćete uništiti bateriju

Naravno da će Apple ili bilo koja druga tvrtka reći da koristite njihove punjače. Jer, ako vam se pokvari orginalni punjač, zašto ne biste dali Appleu umjesto nekome drugom $20-$50 za novi? Ali ako pogledate službenu stranicu Applea ili uputu za korištenje, vidjet ćete da je “preporučeno” koristiti službene Apple punjače.

E sada, moderni USB punjači se prave po standardu USB punjenja koji dozvoljava određeni odstup voltaže i amperaže od orginala, ali u većini slučajeva vam ovo neće uništiti bateriju nego samo usporiti ili ponekad ubrzati punjenje. Tako na primjer, iPad punjač će napuniti iPhone brže nego orginalni iPhone punjač, ali ovo vrijedi i za punjače koji nisu od Applea.

Ali ne zaboravite, iPhone je dovoljno pametan da uzima samo onoliko struje ili napona koliko mu je potrebno, a ne koliko mu punjač šalje.

anker

Znači, ako koristite Appleov punjač ili neki punjač od kompanije kojoj vjerujete (na primjer, ja već godinama koristim Anker), onda ne morate brinuti o ovome.

S druge strane, ako kupite punjač od neke kompanije za koju nikada niste čuli, koja postoji par mjeseci i nema ni profesionalnu i poštenu internet stranicu, sami ste krivi što ste kupili “mačka u vreći”.

Istražite malo po netu prije nego što kupite punjač. Naći ćete milijun recenzija o punjačima. Ovdje vrijedi ona stara, “Koliko para, toliko muzike”.

 

Četvrti Mit: Zatvaranje Aplikacija u Swticheru poboljšava trajnost baterije

Istina je upravo suprotna u većini slučajeva, a evo i zašto. Svi većinom gledamo pametne telefone kao mala mini računala. Ako imate 10 aplikacija otvorenih u isto vrijeme, baterija na laptopu će vam trajati kraće. To zvuči normalno i jeste tako. Na sreću, iPhone ne radi na isti način kao laptop računala.

Što više, kada pritisnete home gumb i aplikacija više nije vidljiva na zaslonu, iOS automatski aplikaciju stavlja na pauzu. Odnosno, aplikacija ostaje u RAM memoriji, ali ne koristi CPU i praktički je ugašena  što se tiče baterije. Kada zatvarate aplikacije putem nekog tweka ili jednu po jednu, za to koristite CPU i zaslon, što vam ustvari troši više baterije nego da ste aplikaciju ostavili u pozadini. Isto tako, kad vam treba ponovo aplikacija se mora učitati ponovno u radnu memoriju, što koristi CPU i troši još više baterije.

Ovo je potvrdio i Craig Federighi, podpredsjednik Apple zadužen za razvoj softwarea a više o njegovoj izjavi možete naći ovdje.

app switcher

Znači, zatvaranje aplikacija u pozadini je potpuno nepotrebno, osim ako ste OCD kao ja i ne volite vidjeti više of par aplikacija u switcheru. Moj najbolji prijatelj u backgroundu ima svaku aplikaciju koju je otvorio od kako je kupio iPhone.

Iznimka: E sada, neke aplikacije, naručito za komunikaciju i društvene mreže, koriste takozvani “background app refresh”. Isti dozvoljava aplikacijama da rade u pozadini. Ova vrsta aplikacija bi vam i te kako mogla trošiti bateriju. Zato, umjesto da ih zatvarate da bi uštedjeli na bateriji, isključite pozadinski rad u postavkama i više o tome ne razmišljajte.

To možete isključiti tako što odete u Settings>>>General>>>Background App Refresh i stisnete “isključi”.

Ako niste sigurni koje aplikacije rade u pozadini, to možete lako vidjeti tako što odete u Settings>>>Battery, pa pričekate dok se aplikacije izlistaju na dnu, te kliknete na ikonu sata u gornjem desnom kutu.

ios 9 battery managment

Ovo će vam pokazati koliko aplikacije rade u pozadini, a koliko su na zaslonu. U nekim situacijama ćete vidjeti da na primjer Facebook Messenger, Skype ili WhatsApp rade više u pozadini neko što ih koristite na ekranu i polako vam troše bateriju bez potrebe.

Osim toga, kako biste smanjili trošenje baterije, možete ugasiti nepotrebne obavjesti. Ne samo da su dosadne i nepotrebne, nego vam bez veze troše više baterije svaki put kad se zaslon upali.

 

Peti Mit: Gašenje Bluetootha, WiFi i GPS lokacijskih servisa osigurava trajnost baterije

Ovo je nekad pomagalo i još uvijek pomaže na nekim starijim uređajima sa starijom i lošom baterijom.

Međutim, prema istraživanjim, od iPhonea 5s pa na dalje gašenje ovih servisa vam vrlo malo pomaže. Puno manje nego što mislite, jer su ovi čipovi optimizirani na minimalno korištenje baterije.

airplane-mode

Tako na primjer, lokacijske usluge koriste manje od 1% baterije  jer ne može svaka aplikacija paliti GPS kad god želi, nego kada iOS zatraži lokacijua ista se dijeli sa svim aplikacijama koje koriste ili žele znati lokaciju. Znači samo jednom za sve aplikacije, a ne kad god one to hoće.

Ako želite minimizirati i optimizirati i taj 1% onda u postavkama iOS možete aplikacijama ograničiti pristup lokacijskim uslugama. Što više, većini aplikacija lokacijske usluge nisu ni potrebne, a svaka aplikacija ih ima. Uglavnom kako bi znali gdje ste i servirali vam bolje benere ili prodali nešto na osnovu vaše lokacije. Ako nije neka vrsta karte ili aplikacija koja vam prati trčanje i slično ili prognoza vremena, slobodno pogasiti pristupe da ne razmišljate o njima i tome koliko vam troše baterije.

Pogasiti pristupe možete u Settings>>>Privacy>>>Location Services i podesite da ih mogu koristiti samo kad su upaljene ili nikada.

location services

Testovi su pokazali da gašenje svih radija (celularnu antenu, bluetooth, WiFi, Location servis i GPS) stavljajući iPhone u Airplane mode, štedi nekih 25-30 minuta rada na dan, a čine iPhone neupotrebljivim.

Ako imate uređaj na iOS 9 ili novije, te vam treba više baterije stavite iPhone u Low Power mode i to je to.

Još jedan dodatak ovome. Iako ove antene ne koriste puno baterije, postoji jedan specifičan slučaj kada je koriste puno više nego što je to normalno, a to je ako živite na lokacijama gdje se ove antene ne mogu spojiti s mrežom zato što ste pod zemljom, u podrumu ili na lokaciji na kojoj vam je pristup mreži otežan. Ako vam iPhone stalno traži vezu, te se nikako ne može spojiti, ili se prebacuje sa 3g, na 4g pa na LTE radi slabog signala, onda će vam to potrošiti dosta baterije. Ako se spajate na slabu WiFi mrežu, iPhone će povećati potrošnju baterije kako bi WiFi antena dobacila dalje, te će vam to trošiti više baterije i slično. Ovo lako možete primjetiti ako vam je nakon 60 minuta potrošeno više od 60% baterije, a niste ni koristili telefon.

Ne zaboravite, najviše baterije vam troši CPU pod naporom i zaslon. Znači igranje igara, 4K video snimanje i editing i slično. Ako želite uštediti bateriju za kasnije, stavite telefon u džep dok vam ponovo ne zatreba.

Znate li vi još neki mit koji često čujete a nije obrađen u ovom postu? Javite nam u komentarima i podjelite ovaj post s prijateljima li ljudima kojima bi mogao dobro doći.

Ovaj članak je orginalno objavljen 18.2.2016, te je posljednji put ažuriran 15.11.2016.

 

Sources:
lifehacker.com
apple.com
en.wikipedia.org
batteryuniversity.com
popularmechanics.com
ifixit.com

  • mavericks

    Odličan članak. Svaka čast :)