Saturday, 26 September, 2020
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Awesome Note – Napredna aplikacija za pisanje bilješki
Awesome-Note-Syncs-Your-Notes-and-Todos-with-Evernote-and-Google-Docs-Downloads_eodse_1

Awesome Note – Napredna aplikacija za pisanje bilješki

Kada zamislite sliku nekog radnog okruženja na njoj će se sigurno naći šareni, samoljepljivi papirići sa raznim napomenama. I pored cijele armije modernih uređaja koji su jako sposobni preuzeti njihov zadatak njih i dalje nije moguće poslati u penziju. Ako ste ipak među onima koji su navikli zabilješke švrljati na svom iPhone-u onda je vrijeme da se upoznate sa aplikacijom Awesome Note. Pitat će te se šta fali Notes aplikaciji koja je default u iOS-u? Pa, nekima neće faliti ništa, ali ako je koristite svakodnevno, garantujem vam da nakon što probate Awesome Note nećete se tako brzo vratiti staroj aplikaciji.

Za instalaciju nije potreban jailbreak, jer se radi o App Store aplikaciji, ali, ako već niste, predlažem vam da jailbreak-ate svoj iPhone.

Korištenje je sasvim jednostavno, međutim, uslijed zaista opsežnih opcija i pogodnosti koje vam ova aplikacija nudi trebat će vam neko vrijeme dok otkrijete svaku od njih. Po otvaranju aplikacija dočekuje vas zaiste lijepo i detaljno uređeno sučelje, kao podloga služi virtuelna drvena ploča na kojoj će te naći foldere za pojedine tipove bilješki, brze bilješke i podsjetnik onog što vam predstoji za taj dan jer je u svaku bilješku moguće dodati podsjetnik za stvari koje trebate obaviti. Postojeće foldere možete prilagođavati i imenovati po želji, a uvijek možete otvarati i nove foldere. Unutar pojedinog foldera izabirete vama najpogodniju varijantu pregleda pristunih zabilješki, svaki folder moguće je zaštititi privatnom šifrom a ako se ne osjećate ugodno da vaši poznanici i nepoznanici kopaju po vašim bilješkama jednostavno možete šifrom zaštititi pristup cijeloj aplikaciji. Folderi su osim imenom obilježeni bojom i pripadajućom ikonicom da bi ste ih mogli bolje razlikovati, naravno, sve je to moguće promijeniti prema svojoj želji, a pojedine bilješke možete i pomijerati iz jednog foldera u drugi. Na početnom ekranu imate i „Quick Memo“ opciju koja vam u biti služi za neku brzu i kratku bilješkicu i tu imate dvije mogućnosti, da je utipkate tastaturom ili odabere handwriting mode gdje pomjeranjem prsta po ekranu pišete/crtate baš kao na običnom papiru.

Prilikom pisanja same bilješke možete odabrati neku od ponuđenih pozadina ali i vaš omiljeni font. Bilješku je moguće poslati email-om a u svaku možete dodati i neku sliku sa vašeg iPhone-a. Jedna od originalnih ideja koju vam tvorci ove aplikacije nude je bilježenje dnevnika sa putovanja u vidu malih bilješki u koje je moguće, pored slika, dodati i vašu trenutnu poziciju koju odredi Google Maps. Ako ste ljubitelj pisanja o svemu i svačemu, sve što vam treba je prava ideja koju će ova aplikacija odlično realizovati.

Da bi koristi od napisanih bilješki imali i pored svog iPhone-a možete ih wifi mrežom prebaciti i na vaš računar, moguće je napraviti i sync bilješki sa Google Docs ili Evernote servisom ali i poslati bilješku Bluetooth vezom sa jednog iPhone-a na drugi.

Mnoštvo opcija, oku ugodan i zanimljiv dizajn, ovoj aplikaciji teško je naći manu, osim,možda, cijene od 3.99$ po kojoj se trenutno nudi na App Store-u, na vama je da odlučite da li vrijedi.

Našim vjernim čitateljima želim sve najbolje u 2011. godini, uz nadu da ćemo nastaviti naše druženje na Omizio.com Facebook-u i Twitter-u :)

  • iKyzo

    App je do jaja XD, odlican rev, steta sto nema podsjetnik sa alarmom.

    • Ja koliko cujem od developera ta opcija treba izaci u sljedecoj verziji.

    • kile

      Drago mi je da ti se dopada :) Dobro si primjetio, to je, realno, jedino što fali ovoj aplikaciji, ali izgleda da ćemo uskoro očekivati i tu opciju.