Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apple >>> Ekskluzivno!!!Prve nove slike, nove verzije iPhone-a
iphone-5 okvir antena

Ekskluzivno!!!Prve nove slike, nove verzije iPhone-a

Do sada je izaslo mnogo pretpostavki o iPhone-u 4, a takodjer i o CDMA verziji iPhone-a (Varizon iPhone za US trziste), ali je bilo jako malo cinjenica da je i jedna od tih pretpostavka tocna. Do danas!

Americki blog smartphonemedic.com je izbacio ove fotografije nove verzije iPhone-a. Zasto je nazivam novom verzijom? Za sada se jos uvjek ne zna ako je ovo CDMA verzija iPhone-a 4 ili iPhone 5.  Ispod cete naci par ovih slika sa objasnjenima sta mi mislimo o ovome.

Pod jedan, zna se da Apple ne voli mjenjati formu iPhone-a u svakoj generaciji radi proizvodjaca opreme. Navodno je prilicno skupo praviti novu opremu svake godine, tako da je puno lakse naparviti vise verzija telefona koji imaju isti vanjski izgled ali su durgaciji iznutra. Tako se mogu koristiti isti kalupi za razlicitu opremu. Sto se toga tice, lako je zakljuciti da Apple nece promjeniti oblik novog iPhone-a.  Znaci iPhone 5 bi mogao ostati potpuno isti iz vana.

Medjutim tu je problem sa vanjskom antenom i signalom na iPhone-u 4 (Antena-gate skandal). Kao sto se sjecate u 6-om mjesecu prosle godine kada je izaso iPhone 4, monogi si imali problema sa antenom u podrucijima sa niskim signalom.

Apple je potrosio milione dolara dajuci svima besplatene bumper okvire i takodjer je dobio lose recenzije od mnogih elektronskih web stranica i magazina kao naprimjer od poznate Americke kompanije “Consumer Reports”. Consumer Reports jos uvjek ne smartraju iPhone 4 pogodnim uredjajom i ne preporucuju ga potrosacima dok Apple nesto ne uradi sa antenom. Booo!!!

Prema ovome bilo bi lako je zakljuciti da bi Apple nesto morao uraditi po ovom pitanju u sljedecoj generaciji iPhone-a.

Onda sta nam govore ove slike? Dali im je vjerovati ili ne? Ja imam predosjecaj da bi ove slike stvarno mogle biti novi iPhone 5 sa obzirom da razlike nisu drasticne ali su vjerovatno dovoljne da se popravi stanje sa antenom.

Gornji dio:

Ocigledno nedostaje crtica, prekid izmedju dvije antena koje moraju biti odvojene? Sto bi moglo znaciti da bi ovaj dio metalnog okvira sada mogao biti samo kozmeticki bez ikakve funkcije, kao na prijasnjoj verziji.

Desna strana sa sim karticom:

I na ovoj strani nedostaje prekid izmedju dvije antene, ali takodjer jos uvjek postoji Sim slot, koji nam kaze dvije stvari. Prvo da se zasigurno nece koristiti elektronska sim kartica kao na iPad-u. Drugo da ako jos uvjek postoji sim rupica, a ovo je Varizon CDMA telefon koji radi bez sim kartice onda bi novi iPhone mogao biti “world phone” . Sto znaci da bi radio sa obe tehnologije. GSM i CDMA.

Lijeva Stana:

Kao sto je ocigledno dugmadi za “mute” i za zvuk su pomjereni nize, sto znaci da su najverojatnije promjenjene stvari iznutra. Odnosno, nova antena, veca kamera ili bilo sta drugo.

Medjutim takodjer na novom iPhone-u postoji nova linija iznad dugmadi koja ne postoji na iPhone-u 4? Dali ovo znaci da je Apple okrenuo antenu tako da sada stoji na gornjoj strani? Tamo gdje je niko nece dirati dok drzi telefon u ruci? Mozda je ovo odgovor problemu sa antena-gate skandalom. Mozda su zato dugmadi nize.

Donja Strana:

Donja strana izgleda ne promjenjena. Sto je odlicno u slucaju da ste kupili neki dock uredjaj ili case gdje su rupe izrezane na odredjenom mjestu.

Sta vi mislite? Ostavite nam komenate, sta mislite o ovim slikama i imate li kakvih drugih predpostavki.

Ako vec niste “like” nasu stranicu na Fajsu ili je podjelite sa ostalim prijateljima kojim bi nase informacije pomogle. Takodjer nas mozete naci i pratiti na Twitter-u 24 sata dnevno.


 • iKyzo

  Ja se iskreno nadam da apple nece ici politikom 3g-3gs i da je ovo iPhone za Verizon!

 • Stanley

  Ne vidim neku veliku razliku…mislim da je to samo dotjerivanje postojeceg modela (antena)…

 • kile

  Teško je reći, ne bih bio iznenađen da je ovo iPhone 5. Jedino što je bilo pozitivno u jednakom dizajnu 3G i 3GS je to da korisnici nisu imali dojam da im je telefon zastario preko noći.

 • iKyzo

  ovo je definitivno iPhone za Verizon

  • bionda_015@omizio team

   ako to misliš zbog informacije da iPhone Verizon izlazi 03.02.2011., to opet ne znači da ovako neće izgledati i iPhone 5…
   pozzz…
   ;-)))

   B

 • jpq

  Imate gresku u clanku u recenici: “I na ovoj strani nedostaje prekid izmedju dvije antene, ali takodjer jos uvjek postoji Sim slot, koji nam kaze dvije stvari.”
  Upravo je na ovom novom modelu tamo crtica.

  • Adel Miljkovic

   iPhone 3G i 3GS su identični… Zašto nebi bili i iPhone 4 i 5,

   Adel