Monday, 29 November, 2021
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 4S >>> Zasto iPhone 4S nije dobio 4 Inch zaslon?
iphone-galaxy

Zasto iPhone 4S nije dobio 4 Inch zaslon?

Tokom zadnjih šest mjeseci čitamo i slušamo dosta diskusija o iPhoneu i mogućnosti 4 inchnog zaslona.

Iako još uvijek nismo vidjeli nikakve solidne dokaze da takav uređaj postoji ili će ikada postojati, internet glasine su učinile svoje.

Sa izlaskom Android i Windows uređaja sa zaslonima u različitim veličinama od 3.5 – 4.5 incha bilo je lako pretpostaviti da ce i Apple uraditi isto.

Međutim da bi razumjeli Appleov stav prema ovome, moramo se prisjetiti Steve Jobsa, čovjeka koji je u svom životu samo razmišljao o najsitnijim detaljima, te o načinima da približi tehnologiju masama.

Primjera o ovom detaljnom razmišljanju je mnogo i ja bih vam preporučio da pročitate Steve Jobs biografiju ali ću vam dati primjer gdje je gospodin Jobs primijetio da je Google logo na jednoj od iPhone 2g ikonica pomjeren jedan piksel više ulijevo te zamolio Google da isprave ovaj dizajnerski problem prije nego što se ta ikona pojavi na iPhoneu.

Naime, u više zaboravljenih intervjua u 2007 i 2008, Jobs je rekao da je Apple design team isprobao različite veličine zaslona te se odlučio na 3.5 incha kao idealnu veličinu mobilnog uređaja za većinu korisnika.

Međutim zašto je ovo idealna veličina? Meni 4 inchni zaslon izgleda idealniji? Naravno, lako je pomisliti da je 4 ili vise inchni zaslon bolji. Na kraju krajeva vidjeli smo ovakav zaslon na uređajima kod prijatelja i stvarno je izgledao bolje? ljepše, veće, detaljnije. Međutim, što je sa samim korištenjem uređaja?

Tu dolazi na scenu i sama veličina zaslona. Jedan od razloga za ovaj post je članak koji sam pročitao na stranicama dizajnera Dustin Curtisa koji objašnjava ovu dizajnersku odluku.

When you first see a phone with a 4-inch or larger screen, it seems like a much better experience. I thought it was a technical decision, and it could be, but since switching to an Android phone — a Samsung Galaxy S II — 15 days ago, I have realized another huge downside of larger screens: when holding the phone with one hand, I can’t reach the other side of the screen with my thumb.”

ostatku posta Dustin objašnjava da iako Samsung Gallaxy SII 4.2. inchni ekran izgleda bolje na prvi pogled, to nije stvar u praksi. Naime, kao što vidite na samoj slici, iPhone je napravljen za korištenje sa jednom rukom. “One hand operation” je moguća samo ako možete dohvatiti sve dijelove zaslona sa palcem jedne ruke dok držite uređaj.

I to ne samo ljudi visoki preko metar i osamdeset, nego većina korisnika po cijelom svijetu. To je definitivno slučaj sa iPhone-om od prvog do zadnjeg, ali nije slučaj sa uređajima sa većim zaslonom. Prema Dustinovom postu, korištenje Gallaxy S II nikada nije djelovalo tako udobno i u većini slučajeva su se trebale koristiti obje ruke što se njemu nije svidjelo.

To znači, da 3.5 inchi zaslon nije slučajnost? Netko je dobro razmislio o ovome, testirao, te postavio zaslon koji je optimalan, ne samo za čitanje interneta i gledanje videa, već i za ostale opearcije, uključujući korištenje jednom rukom te i za samu veličinu uređaja i kako taj uređaj izgleda i osjeća se u džepu prilikom stajanja, sjedenja, trčanje itd.

Osobno sam testirao njegovo mišljenje i veoma brzo zaključio da:

 • Većinom koristim iPhone jednom rukom. (Osim kod igranja igrica)
 • Da korištenje sa dvije ruke nije lako, ni zgodno kao sa jednom.
 • Korištenje sa dvije ruke je naročito teško u hodu, ili za vrijeme vožnje, bicikla ili auta.

 

Iako se slažem da neke stvari izgledaju bolje na 4 inchnom zaslonu, da li je to dovoljno velik razlog da se stavi veći zaslon? Što vi mislite?

Source: [Gizmodo]

 • Ivan R.

  Nokia N9 ima ekran 3,9″ što je 0,1″ manje od 4″ i uređaj je veći od iPhone 4/4s za par milimetara doslovce tako da ova teroiju palca baš i ne drži vodu.

 • Skynet6000

  O tome sam ja pričao kolegi neki dan da moram Samsung sII koristit sa dvije ruke zbog veceg zaslona jer ga je nemoguće koristit samo jednom rukom pa sam se vratio na iphon4 a i android je živo sranje.

 • Darko_Omizio

  Sad kad sam ovaj post pročitao sjetio sam se tek kad sam kupio iPhone 4 kolega je kupio Galaxy I i jos onda sam mu rekao ( kad sam mu dokazivao da je iPhone 4 puno bolji uredjaj) da ni ti 4′ ne mogu pomoći… Isto tako kad su izašli modeli s 4.2 i vise tada ostajem pri onoj svojoj rečenici koju većini kazem DA BIH HTJEO MOB S VEĆIM EKRANOM UZEO BIH iPAD ( tablet )….

  • Neko

   Sad mi te je baš žao, sad ne možeš kupiti iPhone 5 ili noviji, jer bi tvoj drugar bio u pravu. Imam osjećaj da ćeš danas pričati kako je 4″ savršena dijagonala ekrana, a sutra, kada izađe iPhone 6 već nešto drugo. E ovce moje…

 • Skynet6000

  NIKAD VIŠE ANDROID DOK SAM ŽIV NEĆU KUPIT.

 • Matija_1991

  3.7 inca idealno, a ove nebuloze 4 inca pa nadalje to je uzaz jer su mobiteli glomazni galaxy s prvi sa 4 inca kako lose lezi u ruci i tesko je upravljat sa njime a mogu zamislit one sa preko 4 inca uzas

 • Za preciznost su ipak potreben dvije ruke. Da li je iko razmišljao da se sa ekrana i čita? Veći ekran daje bolju preglednost.
  Mobilni telefoni manje štete prstima (osim ako nemate blekberi) no više očima. Jer telefon više nije samo telefon. To je radna alatka kojom se svaki proizvođač mobitela hvali. Veći ekran = veći komfor.
  Bilo bi interesantno da se pojavio model sa retina ekranom od 4″. Čisto da korisnici daju svoje mišljenje.

 • slažem se sa gore navedenim, imam iphone 4 i galaxy 2, lakše je raditi sa jednom rukom na iphone 4

 • Ivan R.

  A ja se ne slažem s ovih 200MHz manje i ponovnim prodavanjem magle.
  http://www.gadgeterija.net/2011/10/11/iphone-4s-koristi-slabiju-inacicu-a5-procesora/

  • Ante

   Pa jesi ti uopce procita ovo sta si linka ? Ili si samo naslov ?

   • Ivan R.

    Da ali se onda lije može napsati 800 MHz, a ne 1 GHz dual-core ARM Cortex-A9 processorRazlika kako god gledaš.

  • Ivane ovaj clanak je napisan prema clanku u AnadnTech blogu. 

   http://www.anandtech.com/show/4951/iphone-4s-preliminary-benchmarks-800mhz-a5-slightly-slower-gpu-than-ipad-2 Statistike iPhone 4S su uzete iz glasina i videa koji se pojavio prije par dana koji navodno pokazuje iPhone 4S statistike. 800Mhz je pogodjen broj posto su brojevi na videu nizi nego na iPadu. 

   To nije statistika pravog iPhonea 4S, cak i sam bloger kaze na dnu texta da ce brojevi biti updated cim se dohvate pravog iPhonea 4S.  Nitko jos nema pravi iPhone 4S.