Tuesday, 22 September, 2020
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 5 >>> iPhone 5 – Što se promijenilo nakon mjesec dana korištenja?
iphone-main

iPhone 5 – Što se promijenilo nakon mjesec dana korištenja?

U oči izlaska iPhone 5 u Hrvatskoj odlučio sam da vam dočaram svoje dojmove nakon nekog vremena s iPhoneom 5 kako bi vam možda pomogao pri odluci oko kupovine novog uređaja.

Kao što znate prije jedno mjesec dana, odnosno prvi dan kada je iPhone 5 izašao u SAD-u, napravio sam unboxing video te vam pokušao dočarati svoje prve dojmove s iPhoneom 5. Naravno, prvi dan nisam mogao isprobati i istestirati sve na ovoj novoj Apple spravici tako da ću vam danas opisati moje dojmove nakon mjesec dana korištenja tako da možete vidjeti što se promijenilo a što je ostalo isto.

Ovaj post nastavlja gdje je prošli završio, tako da ako niste imali priliku da pročitate i pogledate moj prvi post pogledajte ga sada prije nego što pročitate drugi dio – Otvaranje iPhonea 5 i moji prvi dojmovi.

No prošlo je mjesec dana, te su se i oni prvi dojmovi kada tek otvorite novi uređaj malo ohladili tako da danas mogu napisati par stvari o iPhoneu 5 hladne glave te vam možda dočarati ovaj uređaj iz malo bolje perspektive.

Pa što mislim o iPhoneu 5 danas?

Izgled

iPhone 5 je prelijep uređaj. Danas sam s njegovom ljepotom iznenađen kao i prvi dan kada sam ga otvorio. Apple je ovaj put stvarno nadmašio sam sebe u proizvodnji novog iPhonea.

Znam da se nekima izduženi zaslon iPhone 5 ne sviđa, ali bez obzira na to, nitko ne može uzeti ovaj uređaj u ruku i reći da je ružan ili nekvalitetan. Štoviše, većina novinara i blogera ga uspoređuju s nakitom ili skupocjenim Švicarskim satovima.

Iskreno mislim da obje usporedbe nisu baš ni malo pretjerane.

Nakon 30 dana korištenja, mogu vam reći da imam više komplimenata nego primjedbi za iPhone 5 nego li za bilo koji iPhone do sada. Ljudi mi bukvalno prilaze i pitaju koji je to telefon, a kad čuju ili shvate da je iPhone 5 žele ga dotaknuti, podići i probati.

Ja nisam od onih koji se vole hvaliti i pokazivati novi iPhone ali s ovim uređajem to je praktički nemoguće zaobići.

Naravno kao što kažu slika je vrijedna tisuću riječi. Pogledajte galeriju s preko 80 fotografija mog crnog iPhonea 5 uređene s DLSR kamerom koja će vam malo bolje dočarati što možete očekivati od novog uređaja.

Korištenje većeg uređaja

Kao što možda i znate do sada sam imao svaku generaciju iPhonea. U zadnjih 5 godina, svaki iPhone do sada je imao 3.5 inch-ni display te bio potpuno iste veličine, širine i dužine tako da sam se pitao koliko će mi vremena trebati da se naviknem na novi omjer, veličinu i težinu.

Između ostalog, 3.5 incha zaslon mi je bio sasvim dobar te nisam bio jedan od onih koji su priželjkivali veći uređaj iako sam u više navrata imao pristup uređajima s puno većim zaslonima.

Nakon mjesec dana, mogu vam reći da mi je drago da je iPhone sada 4 incha. Veći zaslon po mom mišljenju ipak ima par prednosti.

Veći Retina zaslon

Prva prednost većeg zaslona u ovom omjeru su reprodukcija videa. Stvarno izgledaju odlično na većem zaslon, te specijalno na zaslonu koji je 16:9 te nema onih crnih traka oko sebe. Iako je zaslon samo pola incha veći, radi HD omjera videi izgledaju puno veći. Za razliku od prijašnjih iPhonea sve češće gledam videe na iPhoneu 5. Sigurno duplo ako ne i troduplo češće nego na bilo kojem iPhoneu do sada. Čak češće nego i na iPadu. I to mi se jako sviđa.

Druga stvar je kombinacija iOS-a 6 i iPhone 5 zaslona, a to je čitanje i surfanje neta u horizontalnoj orijentaciji.

Na prijašnjim iPhoneima sam skoro isključivo čitao i surfao net u vertikalnoj orijentaciji a sada se sve češće i češće uhvatim u horizontalnoj. Razlog za ovo je djelomično veći zaslon ali još vise full screen mode na Safariju koji sada dozvoljava pregled stranica bez donjeg i gornjeg toolbara.

Novi unaprijeđeni retina zaslon je odličan. Boje su vidno bolje nego na prijašnjem iPhoneu što je još jedno iznenađenje s obzirom da je zaslon na iPhone 4/4S tako dobar. Ipak iPhone 5 je još bolji i bilo kakve usporedbe s i jednim drugim zaslonom na tržištu su smiješne.

Težina i veličina

Iako to nisam originalno mislio, fizički, produženi zaslon iste širine je bio odličan potez od strane Applea.

Kao što sam i očekivao iPhone 5 se još uvijek može koristiti s jednom rukom i bez micanja uređaja gore dole ili bilo kakvih neugodnosti koje odmah primjetite na većim uređajima. Siguran sam da ako razmislite možete se sjetiti više okolnosti kada koristite uređaj s jednom rukom i bez da i to primjetite. iPhone 5 sada ima the best of both worlds. Veći zaslon te još uvijek mogućnost korištenja jednom rukom te i izgled i veličinu mobilnog telefona a ne manjeg tableta.

Sam uređaj je samo 9mm duži što se i ne primjeti pri svakodnevnom korištenju. Tako na primjer nema nikakve razlike kada vam je u džepu.

Što se tiče težine samog uređaja bojao sam se da se neće osjećati kao jeftina plastična igračka, međutim nakon par dana sam se potpuno navikao mada i dan danas se začudim kako je iPhone 5 lagan.

Za razliku od drugih laganih plastikanera na tržištu, iPhone 5 je napravljen od aluminija te je vrhunski obrađen do te mjere da ni u jednom trenutku se ne može osjećati plastičnim.

Mjesec dana nakon korištenja, kada podignem iPhone 4/4S uređaj se osjeća puno težim te definitivno kao starija generacija uređaja.

Brzina uređaja

iPhone 5 je stvarno brz. Nakon mjesec dana niti jednom nisam morao napraviti reboot, niti jednom nije zaštekao (ni na sekundu), niti jedna aplikacija nije napravila crash.

Sve aplikacije koje su se prije otvarale u sekundu ili dvije se sada otvaraju trenutačno te vam se čini da sve rade u pozadini. Aplikacije kojima je potrebna satelitska lokacija ili logiranje u Facebook ili Gamecentar to sada rade u desetinkama sekundi. Osim brzine čipa i dvostruke memorije, za ovo naravno trebamo zahvaliti i puno bržim mobilnom internetu i WiFi prijenosu podataka.

Ovo je iPhone koji je Steve Jobs zamislio prije 6 godina. Potpuno savršenstvo softwarea i hardwarea.

4G LTE

Znam da 4G LTE neće biti dostupan mnogima u Hrvatskoj još neko vrijeme ali s nedavnim proširenjem HT 4G mreže u Zagrebu ne mogu a da ne napomenem da je 4G LTE nešto uistinu nevjerojatno.

S obzirom da ja provodim većinu svog vremena na internetu brza kablovska internet konekcija od 30Mbps mi je do sada bila maximum ali i navika.

iPhone 5, s druge strane, mi bez problema daje brzine od 40Mbps, a doživio sam i download od 52 Mbps te upload od 12Mpbs.

Što to znači za iPhone 5 korisnike?

Omizio blog a i bilo koja druga stranica se učita i prikaže, zahvaljujući Safari Java Engineu, u roku od jedne sekunde a ponekad i manje! Neke aplikacije se skinu i instaliraju prije nego što stignem zatvoriti App store i pogledati u ikonicu na springboardu. LTE brzina je stvarno nevjerojatna te zajedno sa samom brzinom iPhone 5 procesora čini ovaj uređaj nevjerojatno brzim u usporedbi s iPhoneom 4S.

Na žalost, koliko čujemo, iPhone 5 bar na početku neće raditi na Hrvatskim 4G  mrežama te će brzina uređaja ovisiti gdje živite ili koliko je brza vaša kućna WiFi mreža.

Kamera

Tko god kaže da je kamera na iPhoneu 5  istovjetna onoj na iPhoneu 4, ne zna što govori. Jedan od najvećih problema s optikom i lećama za digitalne kamere u pametnim telefonima je debljina (ili bolje – tankoća) uređaja. Što je uređaj tanji to su kamere gore. Bar je tako kod drugih.

Uslikano po danu u zatvorenoj prostoriji - Click to enlarge

Možda ste i primjetili da mnogi Android uređaji imaju zadebljanje na djelu gdje je kamera optika i senzor? Razlog je to što ne postoje dobre digitalne kamere koje su tako tanke. Osim, naravno, na iPhoneu 5.

Zec u skoku - Uslikano za vrijeme snimanja videa - Click to Enlarge

Apple je na neki način uspio napraviti tanju kameru te ju je još i uspio unaprijediti u usporedbi sa iPhoneom 4 i 4S. Nakon stotinjak fotografija koje sam uspio uslikati u različitim situacijama u zadnjih mjesec dana mogu vam čiste duše reći da je kamera na iPhoneu 5 vidljivo bolja i puno brža od one na iPhone 4 i 4S a i od ostale konkurencije.

Ne treba zaboraviti ni prednju kameru koja je sada za razliku od iPhone 4/4S VGA kamere 720 HD te FaceTime izgleda puno puno bolje.

Uslikano predvečer iz tamnog auta u voznji 20 km/h - Click to Enlarge

Panorama

Ne znam kako i zašto, ali opcija panorame koja je sada omogućena na iPhoneu 4S i iPhoneu 5 je nešto što sam počeo koristiti gotovo pri svakom slikanju. Iako znam da su Panorama aplikacije postojale i ranije ipak je drugačije kada je ta funkcija dostupna u glavnoj kamera aplikaciji na iPhoneu te ne morate misliti o alternativama.

Panorama Trikovi - Ista osoba tri puta na istoj slici - Click to Enlarge
Day Time Panorama - Click to Enlarge

Nove vibracije

iPhone 5 ima novi zvučnik i nove slušalice. Mnogi su me putem komentara zamolili da usporedim glasnoću zvučnika između iPhonea 5 i starijih varijanti iPhonea i mogu vam reći da je iPhone 5 najglasniji iPhone do sada. Osim što je najglasniji, zvuk je definitivno bolji te ima i više basa nego stariji modeli.

Glasnoca iPhone 5 u usporedbi sa starijim modelima:

● iPhone 2G: 91.0 dBA
● iPhone 3G: 95.0 dBA
● iPhone 3GS: 97.6 dBA
● iPhone 4: 92.8 dBA
● iPhone 4S: 97.9 dBA
● iPhone 5: 100.3 dBA

Međutim, zvuk iz novog malog zvučnika vas neće impresionirati onoliko koliko će vas impresionirati nove EarPod slušalice.

Kada je Johny Ive rekao da je proveo dvije godine testirajući nove slušalice nije vas slagao. EarPods su odlične slušalice i definitivno ih vrijedi kupiti za $30 i ako nemate iPhone 5.

Zvuk iz slušalica se može komotno uspoređivati sa slušalicama od $100 i više. Zbog toga su one postale slušalice koje od sada koristim svaki dan.

Osim zvuka, oblik slušalica je potpuno promijenjen, što u mom slučaju znači da mi više ne ispadaju iz uha za vrijeme trčanja ili vožnje na biciklu. Odlično se prilagođavaju uhu!

Lightning priključak

Iako mi se ne dopada ideja da imam samo jedan kabl za punjenje iPhonea, umjesto desetak koje sam imao ranije sa 30 pin konektorom, novi 8 pin Lightning priključak se morao pojaviti kad tad. Što reći o novitetu? Sviđa mi se što je digitalan te je prijenos istih datoteka, prema mojim testovima, nekih 20% brži a to, prilikom prebacivanja većeg videa, može skratiti dragocjene minute.

Osim toga, novi Lightning priključak radi sa obje strane i sada bih volio da ga imam i na ostalim Apple uređajima, recimo na iPadu 3 koji sam kupio prije par mjeseci. Kao da me Apple čuo te izbacio iPad 4 sa lightning konektorom.

iOS 6

Na kraju dana, što čini iPhone 5 iPhoneom 5 je i iOS 6. iOS 6 sa svim svojim novitetima za iPhone 5 je odličan, odrastao operativni sustav. Od prvog trenutka kada uzmete novi uređaj u ruku sve je gdje bi trebalo biti. Sve radi kako treba, samo još brže i bolje nego ranije. Sve aplikacije su tu i mnoge već koriste (70%) veći iPhone 5 zaslon.

Sve se čini poznatim i na svom mjestu.

Mnogi vole reći da je iOS 6 dosadan i da je vrijeme za novi izgled. Mnogi žele ušminkavanje kroz različite vizualne efekte, widgete i drugo. Ja se ne slažem sa tim. Apple zna točno što znači (i koliko znači) simbioza a kombinacija iPhone 5 – iOS 6 je pravi primjer toga.

Što mi se ne sviđa

Ovaj post je veoma pozitivan a razlog tome je to da je iPhone 5 stvarno predobar uređaj. Sve što ste pročitali  stvarno sam napisao sa najvećom dozom objektivnosti i ovdje se stvarno radi o odličnom uređaju, međutim, nitko i ništa nije 100% savršeno pa tako ni iPhone 5.

Prije nego što počnem želim naglasiti da su navedene negativne stvari više stvar osobne navike nego bilo čega drugog.

 • Prvo, i ono što mi najviše ide na živce, i što nije problem sa samim iPhoneom, je manjak iPhone 5 kablova za punjenje. Nakon 6 godina iPhonea i 3 godine iPada, u kući bukvalno imam 11 kablova za punjenje, uključujući dva sa žicom od 2m.
  Momentalno se iPhone kablovi ne mogu ni kupiti u Apple Storeu a meni se, također, ne daje $20 po kablu. To znači da sada moram koristiti jedan kabal te ga prenositi iz prostorije u prostoriju. Jadan :). #firstworldproblems
 • Druga stvar koja mi se još uvijek ne sviđa je orijentacija utora za slušalice. Kao što znate, Apple je ove godine po prvi put okrenuo ovaj utor te ga stavio sa donje strane uređaja. Iako mislim da je ovo prirodnija pozicija, nikako ne mogu da se naviknem na nju te stalno okrećem telefon na pogrešnu stranu.
  Također sam primjetio da mi se žica od slušalica više zapetljava sa novim slušalicama ali to može biti radi toga što stalno mahinalno okrećem iPhone na pogrešnu stranu kada ga stavljam ili vadim iz džepa.
 • Treća stvar koja je sve manje problem su aplikacije koje još uvijek nisu “produžene” za iPhone 5. Sada, kada imam ovaj prelijepi, veliki zaslon, volio bih da je u potpunosti iskorišten. Ponekad se desi da aplikacija nije optimizirana za iPhone 5 ipak malo ide na živce. Na sreću – većina aplikacija koje koristim svaki dan su optimizirane. Na žalost – većina igara još uvijek nije dobilo update a sigurno će proći još neko vrijeme dok se to desi.

Problemi koje su drugi pronašli

iPhone 5 je uređaj koji svi žele i od kojeg svi, uključujući i mene, očekuju jako mnogo. Kada pravite uređaje koji su skoro savršeni mnogi će od vas očekivati potpuno savršenstvo u svakom pogledu.

Ne želim završiti ovu recenziju prije nego što napišem par riječi o problemima na koje se drugi žale. Ako ih ja nisam iskusio to ne smije značiti da ne postoje. Ti problemi bi se definitivno trebali uzeti u obzir pri kupovini novog uređaja.

Apple Maps

Apple je ove godine dao Googleu nogu iz razloga o kojima smo pisali ovdje, te je izbacio vlastite mape. Po mom mišljenju, i prema načinu na koji ja koristim mape i navigaciju u USA, nove Apple Maps i govorna navigacija na iPhoneu 5 su bolje od Google Maps u svakom pogledu.

Na žalost, to nije situacija u mnogim zemljama svijeta, uključujući i Hrvatsku. Mislim da vam ne moram pisati o problemima sa Apple mapama jer sam siguran da ste ih i sami probali te vidjeli što vam se sviđa a što ne.

S obzirom da se Apple ispričao korisnicima radi mapa, te da je čovjek zadužen za Mape, Scott Forstal, dobio otkaz iz Applea, možemo mirne duše reći da mapama treba još dorade. Kao što smo čuli, update za mape treba izaći u iOS-u 6.1 prije kraja godine.

Ljubičasta izmaglica na slikama

Mnogi se žale da ako izravno slikate Sunce ili namjestite iPhone kameru na određeni način, kamera daje ljubičastu kolorizaciju  koja vam može uništiti slike. S obzirom da mi se više sviđaju NASA-ine slike sunca, one uslikane Hubble teleskopom, ove probleme nisam primjetio na svojim slikama.

UPDATE: Od kako sam napisao ovu recenziju uspio sam duplicirati ovu, takozvanu, ljubičastu izmaglicu. Iako se 100% mogu složiti da postoji, mislim da se dešava toliko rijetko da uopće ne predstavlja veliki problem. U krajnjem slučaju možete se poslužiti i ovim.

Grebanje

Mnogi se žale da se iPhone 5 puno lakše grebe nego prijašnje generacije. S obzirom da sam jedan od onih koji čuvaju svoju elektroniku, te drže svoj iPhone u jednom džepu a ključeve i lipe u drugom, nisam primjetio ni ove probleme. iPhone mi izgleda potpuno isto kao i prvi dan i nema niti jednu ogrebotinu.

UPDATE: Prijateljica koja, za razliku mene, ne čuva svoju elektroniku te drži svoj iPhone 5 na dnu torbice zajedno sa ključevima, šminkom, novčanikom, novčićima i svemu ostalom što možete naći na dnu ženske torbice, nakon mjesec dana, također nema niti jedne ogrebotine što me je potpuno iznenadilo.

Mislim da su ovi problemi sa grebanjem malo napuhani, te da se novi iPhone možda grebe isto kao i stari. Ako vam ispadne na beton izgrebat će se kao i svaki drugi.

Ako nosite skinny jeans te stavite iPhone u isti džep sa ključevima i odete trčati, možete očekivati izgreban iPhone. Ako to ne očekujete te mislite da se ne bi smio izgrebati onda iPhone nije za vas.

Što više, po mom mišljenju iPhone 5 je definitivno najjači iPhone. Ako niste uvjereni pogledajte ovaj kratki video.

Završna razmatranja

Znam da je ova recenzija malo duža nego obično, te bih vama koji još uvijek čitate, želio naznačiti da iako sam pokušao biti koliko toliko detaljan još uvijek nisam uspio pisati o svemu što iPhone 5 donosi. Mislim da sam bar objasnio najvažnije stvari koje bi vam trebale pomoći da se odlučite oko kupovine iPhonea 5.

iPhone 5 je po svakoj stavki bolji od svog prethodnika te je definitivno iPhone na koji smo čekali već dvije godine. Ljepši, brži, bolji, tanji, duži, ali i sve između.

Ovo je zaista vrhunski uređaj, vrhunske izrade i kvalitete koji će vam se sigurno dopasti. Ako ga kupite nećete se pokajati te će, kao i ostali iPhonei, vjerojatno postati dio vašeg svakodnevnog života.

Apple je još jednom dokazao da su na vrhu svijeta u izradi mobilne tehnike i softwarea i da im nitko ne može prići ni blizu.

Kao i uvijek, ostavite nam po koji komentar te pitajte sve što vas zanima za iPhone 5. Ako vam je ovaj post imalo pomogao, pomozite  i vi nama te podijelite ovaj post putem Facebooka, foruma i drugih stranica.

Ne zaboravite pogledati iPhone 5 Photoshoot.

 

 

 • Ronci

  Odlicna recenzija,svaka cast :)

 • Ossa

  Lijepo plačena reklama ništa više …

 • Sven

  Omar, mala ispravka :)
  Tmobile je danas u HR omogućio LTE za mobilne uređaje, što znači da iPhone 5 podržavati LTE u HR čim krene u prodaju sutra.

  • Odlicno. Sven imas li kakav link da vidimo detalje?

   • SvenBradic

    Mala ispravka za mene sad, neko je očito trollao na facebooku, iz telekoma kažu da će LTE biti omogućen do kraja godine.

    • Da to su i meni rekli mada nisu imali nakavih konkretnih datuma i informacija. Ja cisto sumnjam da ce biti i do kraja godine ali daj boze.

 • BanjaLucanin

  Svaka cast na postu, dobra recenzija ;) hvala na informacijama.

 • miki

  Čitajući recenziju rekao bih da je iphone5 savršenstvo nad savršenstvom. Mislim da je trebalo nabrojat zamjerke i mane, jer ako ih nema izgleda da niste probali imat u rukama neki drugi smartphone tog cijenovnog ranga

  • Miki procitaj recenziju do kraja. Znam da je malo duga ali sve ukljucujuci mane je opisano.

   • Not me

    Dragi Omizio tebi tako malo za secu treba. Blago tebi!! Jedan Iphone, jedan Ipad i to je to. Jadna recenzija koja se svela na duzinu, sirinu, visinu i na to kako ti stoji u ruci. Uzmi nesto drugo u ruku a recenzije radije prepusti nekom tko je barem malkice objektivniji. Iako mi nije trebao tvoj savjetglede kupnje Iphone5 – i ja ga imam gotovo mjesec dana i jednostavno to nije to o cemu ti pises. Ali ja nisam ni ocekivao od njega da bude cudo kakvim ga ti dozivljavas. Razgovarao sam sa mnogim kolegama i prijateljima koji ga takodjer imaju ovde u Sydneyu. Misljenja se stvarno razlikuju ali tvoje doslovno pa bolesno odstupa. Stvarno, fanaticnijeg od tebe sreo nisam. Tvoja recenzija ce ovih dana ….predmet zaj…… u Aussielandu. Sorry ali to je ipak samo STVAR ( koja dobro lezi u ruci).

    • Not me, dobro svatko ima svoje misljenje. Ja mislim ne samo da je ova recenzija objektivna vec se i poklapa sa stotinama recenzija sirom neta od Cneta, Vergea, Gizmoda i ostalih vecih i manjih iOS i Android blogova. Svi se slazu da je iPhone 5 momentalno najbolji mobilni uredjaj u prodaji te da ima svojih mana kao sto sam i napisao ali su veoma nebitne u usporedbi sa svim plusovima.

     E sad svi mi trazimo nesto drugo u mobilnom proizvodu. Naravno lako je napisati koment od dvije recenice i u njemu nista ne obrazloziti. Ako si stvarno iOS user a neki troll, molim te objasni meni i drugima, sa konkretnim primjerima sto se tebi i tvojim prijateljima nesvidja kod iPhonea 5, tako da i drugi znaju. Takodjer javi mi sto planiras kupiti da zamjenis taj tako losi iPhone 5.

     • Zeljko

      Recenzija je odlicna.Uzivao sam citajuci je. Nemoj da te brine kengurovo misljenje. Pozz

     • Not me

      Tvoj apsolutno pristran stav je bitan u ovoj prici a ne sam iphone. ‘Ako sam stvarno korisnik ios’ Kakvo ti je to pitanje?! Zar ti nisam napisao sto koristim. Nisam ni rekao da je iphone 5 los ali ga ni ne dozivljavam na tvoj gotovo idolopoklonicki nacin. Stvar ko i svaka druga stvar. I nista vise. Nije ziva osoba. Uostalom nazalost, prisiljen sam nakon svega biti na ios-u zbog brda skupih aplikacija koje odavno koristim. Ukupno cca 4000 $. Da sad prijedjem na android?! Shvatas li koliki bi meni to bio trosak?! Dakle htio ja ili ne ostajem u ios -u. Zasto ne postoje trail verzije appa npr. na mjesec dana da isprobam aplikaciju da vidim dali je vrijedna tih para ( ne govorim o aplikacijama od 2$ vec onim od 50-400$? Koliko smeca i skarta se prodaje za 100 $ nebi vjerovao, a ja nemogu to znati dok ga ne kupim tj bacim svoj krvavo zaradjeni novac i onda kupuj ponovo trazi sto je bolje. Ili zasto se aplikacije ne mogu rentati? Neke koje koristim zapravo to i mogu ali na godinu ili dvije godine i kostaju 400-500 $. Zar bi consumer zbog svega ovoga trebao biti sretan sa Apple? Uostalom pogledaj svoj review za 4 i 4S. Isti ti je kao i za Iphone 5. Znaci li to da svi koji imaju 4 ili 4S trebaju baciti svoje mobitele u smece i pohrliti kupiti peticu?! Koja ovisno o hiru apple-a za 5 mjeseci bude zamjenjena 6ticom kao sto je i moj ipad3 star 6 mjeseci postao kanta od uredja i zamjenjen 4tvorkom. Da bi mi ti nakon toga zabio prst u oko – test 3 ili 4 koji je brzi? Hej!!! Shit od GPS-a prosao je sa javnim izvinjenjem i jednim otkazom i mislis da je to OK!? Sto meni to znaci kao consumeru?! Nista! Dali su mi spustili cijenu zbog zaj… u softveru? Siri je eto u beta verziji, GPS u beta verziji i ja kao masno placam njihove beta verzije a ne completed soft. koji sam mislio da sam kupio jer su me oni uvjeravali da je tako-kako ih nije sram zbog ove prevare?! Kod nas su u Ozilandu – ipad 3 reklamirali da je LTE G 4 – kad se ispostavilo da ipak nije tako ( G4 – je samo za Amere) a mi naivci popusili bilo je kasno. Iako su kod nas tuzeni zbog obmane potrosaca-kakav je ishod, zasto o tome ne pises? Daj informiraj javnost, neka ljudi znaju. I-devices su kvalitetni daleko od toga ali zasto ne pises i o njihovom maslu na glavi, ima ga koliko hoces. Cudno bi mi bilo da neznas nista o tome ali ipak znas sve o androidima i tamo nekom Samsungu.

     • Hajde molim te daj spisak aplikacija koje si kupio da si ukupno uspio potrošiti 4000$!!!

     • Not me

      Sto mi to hoces imputirati da sam ja neka posebna iznimka pa eto koristim AUD 4000 posebnih programa?! Odakle ih iskopah? Sorry nisam vodoinstalater. Imam mojih kolega koji su ulozili puno jos i vise od mene. Ja sam samo kap u moru. Sorry, nemam zivaca za tako tupaste razgovore. Rekao sam sto sam rekao i u potpunosti stojim iza toga, a da tebi pricam tko sam, sto sam, cime se bavim…….posto ako imas mozga mogao si prepostaviti da iphone & ipad, imac nemam za igranje igrica i kurcenje vec za edukaciju i obavljanje svojih profesionalnih obaveza. Zato programi i jesu skupi. Ako ne znas koji su to programi nema svrhe da ti ih nabrajam – ocito ni ne znas za njih.
      Sent from my iPad

     • Pa ovdje i jesmo valjda da razmjenimo iskustva pa ako i neznam za takve skupe programe, nevidim razlog zašto nebi naveo koji od njih i naučio i mene nešto što ja neznam i da eventualno spasiš i druge korisnike od uludo potrošenih para na nešto što nevalja.

     • Gospon Not me kad je sve tako crno i ruzno pa buraz prebaci se na Android i Nokiu pa da vidis onda sto znaci shit i problemi. Ti ocigledno nisi svjestan nekih stvari.

      Naravno Apple nije perfektan ali je puno bolji od ostalih. Pa uopce nikakve uporedbe nisu potrebne.

      Nego da ti odgovorim na ovih par tocki.

      Dobro nije idolopoklonstvo ali ipak mislim da volim Apple proizvode malko vise nego ti. Na kraju krajeva napravio sam blog koji odrzavam godinama.

      iPhone 5? Stvar kao i svaka druga stvar? Sto sam trebao napisati? Pa ne usporedjujem ga sa svojim djetetom?

      iPhone 5, stvar kao svaka druga stva. Nije los. Probajte. Bok. tsk tsk tsk.

      Niko te nista ne presiljava. Ako si vec potrosio 4 tisuce na appove prebaci se na Andorid. Tamo su vecina besplatna. Samo nemoj ocekivati pro aplikacije.

      Nepostoji trail app zato sto nije potreban. To ze zove kapitalizam i ekonomija. Jednostavno, ako ti 99% kupaca kupuje proizvod, nemas potrebe da mjenjas cjene i dodajes nove sitnice koje ce ti smanjiti zaradu. Pa nije Apple najbogatija kompanija na svijetu zato sto daje trail software. Mislim najbolje bi bilo da sve aplikacije budu besplatne.

      Pa nije Apple ni iPhone 5 kriv sto su aplikacije skart. Jesi ti bio u Android Marketu? To se obrati kompanijama koje su ih napravile.

      Joj mislim nemam vremena se raspravljat o ovakvim glupostima. Ti stvarno zivis u nekom ideoloskom svijetu koji ne postoji.

      Covjece prebaci na drugu platformu sto prije. Nemoj patiti sa Appleom. Sto ti je.

     • android rock ios sucks

      Joj nisi nimalo objektivan nego si tipican fanboy kao i vecina ovih ovdje aj ti meni reci taj shit i te probleme sa nokiom i androidom aj molim te da vidim :D imo sam oboje ( trenutno android 4.0.4 ali cekam update na 4.1 )

     • Ja fanboy a ti si se potpisao kao user Android Rocks iOS sucks. Nemoram ti nista objasnjavati, znas ti dobro gdje Android steka :)

 • i

  Svaka cast! hvala na trudu

 • Keylogger

  Malo si previse napaljen na iProizvode, jest da je stranica namjenjena njima, ali budi malo objektivniji, svaki proizvod opisujes kao da je bogom dan.

 • drlovric

  Malo je pretjerana izjava za slusalice. Napredak postoji, jer su stare bile totalno smece. ali daleko je to ipak od 100$+ klase.

  Odlican tekst u svakom slucaju!

 • Text je odlican. Ali po ovom postu izgleda da je 4s sto je bio popularan pred mj dana sada smece koje ne valja. A iskreno meni je 4s white najlijepsi :)

  • Eddie, 4S je po mom misljenju veoma dobar uredjaj. Sto vise jos uvjek je i ostace jedan od najljepsih mobilnih uredjaja ikada napravljenih, sa najintersantnijom izvedbom i vrstom materijala. iPhone 5 je ravavno poboljsan u svemu kao nova generacija iPhonea ali to ne znaci da 4S vise nije dobar.

  • Čudno razmisljanje…po tome je moj kawasaki z1000 s kojim sam prezadovoljan perfomansama, izgledom, kvalitetom, odjednom smeće zato što je izašao novi model, vizualno malo drugačiji, malo boljih karakteristika…bez obzira što je iPhone 5 malo bolji po svemu, iPhone 4s je izvrstan uređaj i u potpunosti može koristit iOS6, što već iPhone 4 nemože a ja sam prezadovoljan njime!

   • a jbg ako imas puno novaca mozes si priustiti sve novo, tko ce pratit sve trendove od mode do tehnologije to je malo previse.

 • MaRe

  Super recenzija,gust je bio procitati ju do kraja :)

 • djecak

  Nadam se da mi neces zamjeriti, ali uocio sam da si na slici gdje su svi iphonei i kutije pobrkao kutije za 4 i 4 s jer jedan je bijeli ispred kutije za crnog i obrnuto.

 • Ipohone

  NIste napisali za bateriju jer duze traje ili je isti kao Iphone 4s?

  • Jedno 20-30% duze. Meni se jos nije desilo da je moram punitu usred dana, osim jednom kada sam satima igrao neku novu igru. Sto se tice svakodnevnog rada, 5+

 • dfdsfd

  Onaj tko opisuje bilo koji iphone, a pogotovo iphone 5, i napiše recenziju ovolike veličine i ni jedanput ne spomene bateriju i njeno trajanje, onda je ova recenzija jedno veliko smeće. Iphone 5 ima po naslovina “bateriju izvanrednog trajanja”, a u stvarnosti 25% slabiju od iphone 4. Omizio, možeš ti biti zaluđen appleom do besvijesti, al mazanje očiju ne pomaže ni tebi ni drugima.

  • dfdffd, Baterija traje oko 20% duze od iPhone 4 i 30+% duze od iPhonea 4S. Vidno je trajnija. Mislim da ovo ima vese sa boljim iOS 6 kodom i koristenjem resourca nego sa samom baterijom. Ta informacija je na Apple web stranici. Nisam pisao o bateriji iz dva razloga. Baterija nije problem ni na jednom iPhoneu. Sto vise u usporedbi sa Androidom, iPhone je poznat po trajnosti baterije, cak i sa usporedbom sa uredjajima koji imaju duplo vecu bateriju. Osim toga trajnost baterije ovisi o sto radis na telefonu te koje su ti ocekivanja. Ja na primjer dosta citam, slusam muziku i podcaste i gledam videa. Baterija meni bez problema traje jedan dan. Obicno 6-8 sati koristenja i po 15-20 standby. Naravno kada vikendom pocnem igrati igrice baterija traje 4 sata. To neznaci da nije dobra vec jednostavno ovisi o tome kako je koristis. Siguran sam da bi svi mi voljeli da punimo telefon jednom tjedno ali to je nemoguce. Ja svoj punim svaku noc kad odem na spavanje.

 • vodjaskitnica

  kao prvo, ovaj tekst nema veze s recenzijom. ovo je vise kao ljubavno pismo jednom Iphoneu. kao drugo, opet ne mogu reci da ovo nema veze s realnoscu, kad zaista ima. s tvojom osobnom i subjetivnom realnoscu. objektivnosti ovdje nema.
  i da se razumijemo, 4″ ekran je bio velik prije dvije, tri godine. danas se ta velicina u mobilnom svijetu smatra najdonjom granicom za ozbiljne uredjaje. tada su oni koji su posjedovali iphone ismijavali sve vece od 3,5″. naravno, sada je 4″ idealno, a sve preko toga preveliko, smjesno i neupotrebljivo.
  detaljno sam upoznat sa oba svijeta, kako samim uredjajima tako i operativnim sustavima. smatram da appleu vise nije toliki problem hardver, iako tu unazad tri generacije nisu izbacili gotovo nista novo u odnosu na konkurenciju, koliko im je prijeko potrebna neka novotarija i osvjezenje u softverskom dijelu posla. ne imati znacajnih razlika u operativnom sustavu kroz sest generacija uredjaja je ipak malo previse.

 • cece

  svaka cast omizi nema tu sta lep post pouzdan imas prava potpuno je tacno sto si sve izreko u vezi iphone 5 tacno da je naj telefon bar za sada al sta kaze ovaj kolega u komentari malo si i jako napaljen na iuredjaje tako da opisujes ko o maloj bebi kako odraste hehe inacee sam i ja ljubitelj jabuke iuredjaje all ipak ipak nije i neka razlika izmedju galaxyja 3 i iphone 5 to si totalno zaboravio napomenuti all billo bi fer dase i to kaze i ako je ovaj blog poseban zbog apple all bilo bi realno dase dokaze kako da nema razlike izmedju galaxy 3 i iphone 5 jer upravo koristim oba smartphona ne delim razlike sem sto sam ljubitelj apple. poz……koje samnom. ? ? ?

 • Vicko

  Evo moj dojmova . Ja sam jako zadovoljan! Brz,jako lagan,tanak… Ekran je taman koliko je potrebno. Dizajn mi se u potpunosti sviđa,jedino me malo zivcira sto mnoge poznate aplikacije nisu napravile update za peticu.

 • Zlatko

  Malo pretjerano, ja sam Apple fan i imam sve Apple, ali iPhone 5 je daleko od savršenog uređaja. Imam ga, ali nakon 2 tjedna mi se izgrebao (vrlo lako se ogrebe) i ima nedostataka. Ovo nije objektivno. Ovaj članak će vas samo natjerati da kupite iPhone 5.

  Savjetujem da ipak prije kupovine pročitate još koji, malo objektivniji review.

  • Kao sto rekoh, moji prvi dojmovi i moji dojmovi nakon mjesec dana. Jos uvjek odlican uredjaj. Ni jedna jedina ogrebotina.

 • robee

  Ovo nije recenizja, nego dnevnik jednog korisnika… :)

  Nema smisla razpravljati stalno koji je uredjaj nabolji, bolji od nekoga…ako nekome odgovara iOS i ono sto Apple radi, kupit ce to, a s druge strane imamo android i ovaj novi majkrosoft sa onim ruzno sarenim pravokutnicima (meni recimo koma i nikada to nebi mogao koristiti)..

  No kada malo izuzmemo ”Apple fan” iz dnevnika jednog korisnika, slazem se s tobom…jedino mu jaaakoo i pod hitno fali/treba JB (pravi) :)

 • Dadas

  Svaka čast na utiscima. Nikako mi nije jasno da na ovako tipski sajt, za ljubitelje Apple-a konstantno uleću ovi android provokatori, šta je s ljudima pobogu.
  Bilo koji iphone kada je izašao bio je strašan, a ovi iz npr. Samsunga i HTC ne znaju ništa pametno izmislit osim forsiranja boja do granice kiča, i samo povečavat ekran. Mobitel od 5″ i više? strava, ko tepsija, smješni su kad ih vidim da razgovaraju s tim lopatama i to za snjeg :) Iskreno volio bi da je iPhone 5 ima veličinu i omjer kao što je na Galaxy s2 ali po meni sve više je previše. Zato gorim od želje da vidim kako će izgledati Galaxy npr. 7…uuuu bit će to zanimljivo :=) garant će navući do 10″ jer kako su krenuli…bit će zanimljivo vidjet kako telefoniraju i kakve će đepove imati :) oko đepova možda i griješim jer ima onih hlača sa tregerima što imaju onaj veeeliki đep gore na želudcu.
  Samo nastavi tako, oni za koje ovo i pišeš to cijene. Hvala

 • Citoo

  Jucer ga kupio u Vipu i nije mi zao niti jedne kune za njega,jedino mi je zao sto nemam slikicu iz Vip trgovine prvi dosao prvi kupio iphone 5 i to ostaje za povjest u mojoj glavi jer to se nedesava svaki dan.

 • Pajo

  Izgorio osigurac u glavi!

 • zveki

  Prije par dana sam kupio iphone 5 i mogu reci da je ok ali nista posebno za obicnog korisnika. A mane po mom misljenju su: preuski ekran i ne postojanje precaca.
  Bez jb-a je mob jadan i siromasan. A jeftniji je 1000 kn od s3. A sad vidim i zasto..
  Stari 4g je najbolji iphone.

 • Omare, možeš li mi reći kakav je nakon mjesec dana korištenja fizički izgled, nisi to spomenuo u tekstu. Grebe li se, vidi li se siva boja ispod crne po rubovima, koristiš li case ili bumper itd.

  • Almire, odlicno pitanja sa obzirom da je internet pun horor prica o grebanju iPhonea. Ja ne koristim ni case ni bumper i nakon mjesec dana iPhone izgleda potpuno isto kao i privi dan. Vidi ove slike nakon 3-4 tjedna. http://www.flickr.com/photos/omizio/. Ako ga ne drzis u istom dzepu sa kljucevima mislim da neces imati nikakvih problema.

 • Alencevo

  Zanima me Real Racing 3. Dali on dolazi s novim iphonom?

 • Damire svakto ima svoje. Nitko te nece napadati, imas pravo na svoje misljenje.

 • zrinko

  evo nakon iPhona 4 kupio sam iPhon 5 sve super osim što mi se baterija ne sviđa ne može izdržati cijeli dan dok ja na 4 staroj 2 godine držala 1,5 – 2 dana. Također prilikom prebacivanja podataka sa četvorke na peticu prebacio je i ukupno trajanje poziva (lifetime) pa sada ispada po trajanju razgovora na telefonu imam iPhone 5 već nekoliko mjeseci ;))

  • Zrinko ja bih ti preporucio da napravis restore kao novi telefon a ne da vracas backup sa starog. To bi ti trebalo popraviti probleme sa baterijom. Baterija na iP5 meni traje dosta duze od cetvorke.

 • Odlican post, samo tako nastavi :)))

 • Odličan osvrt ili osobno mišljenje (da ne kažem recenzija kako nebi razjario ove iPhone hatere jer mi se neda raspravljati). Koristio sam dugo čekani i užasno skupo plaćeni SE-P990i koji je tada bio vrh smartphone-a. Nedugo nakon uludo utrošenih para na škriputavu kanturinu ogromnih gabarita i upitne funkcionalnosti uz katastrofalno nestabilan operativni sustav (symbian), izlazi prvi iPhone. Nakon prvobitne ravnodušnosti radi tada već slabije kamere od “samo” 2MP i ostalih karakteristika koje su na papiru bile slabije od nekih tadašnjih top modela, ipak ga odlučujem uzeti jer mi se strašno svidjela ideja korištenja touch screen-a s multitouch mogućnošću u potpunosti bez stylusa koji mi je jako išao na živce i onemogućavao korištenje aparata jednom rukom. iPhone sam na crno kupio jer ga nije bilo u HR do izlaska 3G modela. Iskreno, bilo me strah kako se neću moći prilagoditi na touch screen ali nakon polusatnog druženja, shvatio sam samo da za mene više ne postoji niti jedan drugi smartphone osim iPhone-a. Toliko kvalitetan, savršeno odmjeren, odlično optimiziran, inovativan uređaj koji je tada bio apsolutno bez ikakve konkurencije ni na vidiku, totalno me oborio s nogu. Mnogi su ga gledali i odmahivali glavama kako je prevelik (u odnosu na SE-P990i mala bebica), kako se NIKADA nebi mogli naviknuti na taj usrani touch screen, kako je to njima bez veze i šta će im sve to kada oni ionako samo pošalju poruku ili nekog nazovu a sada svi ti ljudi koriste HTC-e, GALAXY-e, XPERIA-e, pošto nemogu kupiti iPhone jer su ga toliko pohračkali da bi time pljunuli sami sebi u usta. Ja se slažem da postoje uređaji koji su možda i bolji u nekim segmentima od iPhone-a ali ostao sam vjeran pokretaču revolucije jer da nije izašao iPhone i dalje bi držali u rukama škriputave cigle katastrofalnih karakteristika, upitne upotrebljivosti i učinkovitosti. Ja ne smatram da je glup onaj tko ne koristi iPhone nego neki drugi smartphone pa stvarno nevidim razlog da me netko smatra snobom ili glupanom kojem je samo image nagrižene jabuke važan, tim prije što ta moja jabuka nije ništa skuplja od bilo kojeg drugog aparata tog ranga. Slažem se isto tako da je nekom windows programeru bolji i symbian od iPhone-a jer je otvorena platforma i može ga bolje iskoristiti za svoj posao dok je iPhone više “user” varijanta što opet meni odgovara. Pošto iPhone koristim od 2007 godine, kupio sam puno aplikacija koje sad koriste moja supruga, kćer, tata, šogor, šogorica i nekolicina prijatelja na svojim iPhone-ima. Koliko god je i meni malo dosadilo gledati isto sučelje godinama, jedini logičan potez je da opet kupim iPhone kada odlučim promjeniti uređaj. To mi ne pada teško jer osim nekih vizualnih efekata i možda ponekih sitnica koje imaju android ili windows mobile a koje meni ne znači puno, nijedan drugi proizvođač ili platforma ne nudi ništa bolje što se tiće funkcionalnosti aparata a da je meni neophodno s time da spadam pod napredne korisnike iPhone-a. Istićem samo jednu stvar, da onemoguće jailbreak u potpunosti, vjerojatno bi se prebacio na android ili windows mobile jer mi je iPhone bez jailbreak-a pola uređaja. Sretan sam što je izašao iPhone a to bi trebali priznati i zagovaratelji androida i windowsa jer su se nakon toga trgnuli i drugi proizvođači pa su počeli proizvoditi dobre i funkcionalne uređaje s novim i kvalitetnim platformama kojima su nam omogućili stvari bez kojih mnogi danas nebi znali više živjeti (bankarstvo, navigacija, informacije u svakom trenutku ravno iz đepa…) uz proširene mogućnosti komunikacije (skype, viber, iMessage, mail…) i time nam uvelike smanjili troškove života i približili svijet da nam stane u đep, bez obzira koji aparat koristimo i s kojim operativnim sustavom gdje god se u svijetu nalazili. Čitam tvoj blog uredno i za svaku odluku oko apple uređaja pročitam cijeli web ali konačnu odluku donesem nakon što pročitam tvoje mišljenje za koje odgovorno tvrdim da je apsolutno OBJEKTIVNO bez obzira na to što kažu iPhone hateri jer ovo na kraju i nije blog za njih nego za ljude koji žele apple sa svim svojim vrlinama i manama na koje iskreno ukažeš. Zaključak: kupujem iPhone 5!!! ;)

  • Jedan od boljih komentara koje sam procitao na Omizio blogu u zadnje dvije godine. Stvarno ti hvala. Uzeo si mi misli iz glave. Javi se ako bi ponekad zelio napisati ponesto na Omizio blogu. Mislim da osoba koja tako gleda na iPhone mogla pridonjeti i pomoci i drugima. LP. Omar

 • Brick

  Svaka čast majstore na recenziji.
  Javi se kad dođeš u ZG..da popijemo pifkana i pričamo u nedogled o tom savršenom uređaju ;)

 • Carlo Bibić

  Poslao mi ga je otac,i više sam nego zadovoljan njime. Smatram da je ovo najbolji moblni uređaj na svijetu. Meni je već prvi dan ispao i skoro ga je auto pregazilo ali je prošao bez ogrebotine. Svake pohvale za članak!

 • Dean Lee

  Meni je baterija uzas, gora nego na 4s, jednostavno zabrinjavajuće. Dva punjenja obavezno na dan. Zanima me kao testiraju bateriju na review kad njima traje surfanje 8,9 sati. sta stave brightness na 0. Jer 3 g surfanje jede bateriju. meni na 3 g svake 2 minute 1% pada na brightness od 40% i da je sve iskljuceno. neznam dali je to normalno. Postoji li kakav app za testiratnje baterije dali je ispravna. Restore je napravljen kao new, 5 puta. Ako ovo nije zabrinjavajuce veacam se na 4s, jer fakat mi treba akumulator u djepu.

  • Nesto nije u redu sa uredjajom. Baterija je testirana normalo, brightnes je bio na 50%, normalan rad na 3g i 4g mrezi, sve je bilo upaljeno ukljucujuci push i bluetooth. Surfanje, muzika, video i igrice. Ja bez problema 8-9 sati rada i 12-15 sati stand by. Ako ti restore kao novi device bez backupa nije pomoga onda ga nosi na reklamaciju.

 • lol

  Neznam stvarno sta ljudi vide u tom iphone 5 dobro mobitel je brz sto je je ali volio bih vidjeti dali bih bio tako brz i fluidan da ima sve te widgete i ostale stvari kao android ? Ako pogledate iphone 4 npr i pogledate iphone 5 ja tu osmi nesto veceh ekrana bolje kamere ne vidim nista vise ? isti ios6 na oba ( apple covjece 5 godina nije nista promjenio ) svaki ios maltene isti , skroz zatvoren uredaj nemos ni pjesmu preko bloethota poslat na neki drugi uredaj . Dok recimo pogledajte android od recimo 2.3 do 4.0.4 koja razlika ???!! I u svakoj verziji neke vece promjene a ne ios 6 bar da ste ikonice malo promjenili ali ono da dam 5.000kn da ne mogu ni widget stavit na pocetni zaslon ( kojega nemam ) omg !

  • Mislim ovo bi mogla biti duga rasparava. Ako nikada nisi koristio iOS onda je to malo tesko objaniti. iOS je puno stabilniji, ne trza, ne steka, ne crashaju se aplikacije. Same aplikacije su pono bolje, (Vecina). Cjeli eko sisitem je spojen. Narauciti ako imas vise Apple uredjaja. Sve je povezana. Mislim ima i Android svojih vrlina, kao kostimizacija i prilagodjavanje postavki ali sve je to nedovrsenu u usporedbi. O kvalitti da ne govorimo. Mislim svatko ima svoje. Ako volis Android ostani na njemu, nije problem :)

 • Lavern

  Ja uskoro kupujem iphone 5. Samo ne znam jer da uzmem crni ili bijeli. Crni mi je ljepši i više sexy, ali kad sam čuo za problem grebanja boje sa aluminija nekako se premišljam… Možeš li mi iz prve ruke reći kakva si ti iskustva imao? :)
  Hvala unaprijed

 • sado

  Evo i moj mali prilog raspravi. Iphone 5 mi je trenutno naj… uređaj. Promijenio sam dosta telefona (Sony xperia T, Samsung Gal. II,) no ovaj telefon ludo radi. Jednostavno na njemu mi je sve OK. Jedino kada je wi-fi uključen, baterija se dosta brzo troši. Dugo sam se opirao krilatici: “Postoji iphone i ostali telefoni” no ovaj put je stvarno tako.

  Lp.

 • Ian

  Hvala ti na recenziji. Nedavno sam počeo razmišljati da bi bilo vrijeme da promijenim mobitel (imam Samsung Galaxy 5… najosnovnije od Smartphonea), i počeo sam razmišljati o iPhonima. No, za svaki novi iPhone izašla su tri nova Samsungova Galaxy S-a. Dvoumio sam se, jer su mi svi ti Androidi isti, ali skroz isti: dok je iPhone Apple, koji još nisam do sada isprobao. (Kriza je, nema se.)

  Preferiram kupovati mobitele u Vipu. Znam da je za iPhone uređaje najpovoljniji T-Mobile (barem mi tako kažu), ali Vip je moja mreža. No, vidjevši cijenu za iPhone, tri puta sam ispočetka pomislio treba li mi zaista novi mobitel (no, nisam samo dobio laganu kap za iPhone, već i za Galaxyje, bez brige).

  Pročitao sam tvoju recenziju – sve u svemu Galaxyji 1, 2, 3, 4 i ne znam koji se međusobno razlikuju samo po veličini zaslona. Ali ovaj iPhone, barem prema tvojoj recenziji, je stvarno nešto revolucionarno. Gledao sam i specifikacije na Appleovoj stranici – stvarno me zadivilo što je iPhone 5 noviji, veći, a ujedno i lakši.

  Još jednom, zahvaljujem se na recenziji. Definitivno ću kupiti iPhone 5.

 • Vlada

  Cao, zao mi je sto se javljam sa ovakvim problemom, ali ako se neko razume neka mi pomogne. Ovako imam ipad mini i zelim da kupim odredjene aplikacije sa app stora, problem krece sad izaberem visa kreditnu karticu unesem sve i onaj kod, ali kaze mi da taj kod nije dobar taj kod je od kreditne kartice koja se provlaci kroz onaj uredjaj kod je takav i radi ali ne znam zbog cega ne mogu kupiti ni jednu aplikaciju za moj ipad, zasto nije tacnoo ne razumem ako neko moze da mi napise u odgovoru bicu mu zahvalan :)

 • tonrr

  imam iphone 5 novi i kad ga upalim nema izbornika vec samo favoriti ,call logs,kontakti i to sta da raadim?

 • Andrew

  Brand New Apple iPhone 5s 64GB zlato, već je otključana može raditi s bilo kojim SIM kartice operatera i dolazi s punim pribor i godina međunarodna jamstvo i 6 mjeseci povratak politike Izravno iz Apple store …

  E-mail; andrewllt3@gmail.com
  Skype ID; Andrew.samir 11