Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 5 >>> Ovoliko Apple košta da proizvede jedan iPhone 5 (Update)
iphone5

Ovoliko Apple košta da proizvede jedan iPhone 5 (Update)

Stranica EE Times prenosi analizu sestrinskog sajta TechInsights a predmet je osnovano i približno nagađanje o Appleovom trošku prilikom proizvodnje jednog primjerka iPhonea. Kao i svake godine mnogi su (uključujući i nas) zainteresirani što se sve krije u novom iPhoneu a obično ne moramo čekati dugo i da vidimo ovakve analize. Njihov zaključak je da Apple za proizvodnju jednog iPhonea 5 potroši 167,50$. Za iPhone 4S za cifra je iznosila 132,50$ a za iPhone 4 112.00$. Imajmo na umu da se ovaj trošak odnosi samo na korištene dijelove a uračunati nisu troškovi rada, pošiljke i čega sve ne. U nastavku možete pogledati detaljnu tabelu s cijenama pojedinih dijelova.

UPDATE:
Ovog tjedna pojavila se i nova procjena po kojoj jedan iPhone 5 16GB sadrži dijelove u vrijednosti od 199$ a ta se brojka s troškovima proizvodnje na kraju popne na 207$. Do ovoga su došli na stranici iSuppli.

Featured image credit: apple.com

  • StoleNo1

    Posebno me raduje cena RAM memorije, sto znaci ima sigurno 1giga… :)

    • Kile_Omizio

      Pošto aktuelni iPad ima gigu RAMa ne smije ni ovog makar giga zaobići :)

    • Prema prvim indikatorima (seriskim brojevima sa ram cipa) iPhone ima 1GM memorije brzine 1066Mhz sto je otprilike 33% bolje od iPhonea 4S te malo manje od iPada 3.