Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 5 >>> Više detalja o Apple A6 čipu koji pokreće iPhone 5
a6

Više detalja o Apple A6 čipu koji pokreće iPhone 5

Ove godine se ekipa iz iFixit nije zadovoljila samo da time da novi iPhone rastavi na sastavne dijelove nego je poseban, naknadni tretman doživio Apple A6 čip. Za ovu “ekspediciju” snage su udružili s timom sa stranice Chipworks. Nakon što je uklonjen sav silikon došlo je vrijeme da novi čip otkrije svoje tajne pod mikroskopom.

Na početku moramo pomenuti da čip mjeri 9,70×9,90 mm, a izrađen je pomoću CMOS procesa od strane, ubacite pauzu radi dramatičnosti, Samsunga! Da, svi sudski procesi i reklamni “trash talk” na stranu, ove dvije kompanije i dalje surađuju do izvjesnog stupnja. Dakle, Samsung proizvodi ovaj čip ali ne možemo to pomenuti previše puta, A6 čip dizajniran je od strane Applea. Riječ je o custom čipu nastalom na ARMv7 nacrtima. Nije ni čudo da je iPhone 5 tako brz. Apple je maksimalno iskoristio prednosti ručnog rasporeda komponenti u čipu prema svojim zamislima te ga u potpunosti prilagodio potrebama svog mobilnog eko sustava.

Kad su brojke u pitanju ovo ogoljavanje je potvrdilo da A6 sadrži dvije jezgre ARM procesora te čak tri PowerVR grafička čipa. Zanimljivo je da su dvije ARM jezgre ručno raspoređene na ovom čipu što je prilično neobično za današnje vrijeme a sa sobom nosi i dvije posljedice, jednu ugodnu a drugu baš i ne. Neugodna je da je razvoj trajao duže a ugodna da zbog toga ovaj čip može postizati veće brzine.

featured image credit: cultofmac.com

 • odlicne informacije. ali isto nedovoljno podataka. I da trebali bi malo vise postova pisati. Izasao je iphone 5 a vi po 1 post u 3 dana. Nije da govorim da ste losi ali isto bi volio kad bi imao vise citati :D

  • Upravo sam odgovorio na 84 komenta i 38 contact us emaila. 4.5 sati. Opet nista od postova za danas.

 • veddo

  Samo mi nije jasno, zasto se moji komentari vezani za iOs 6 brisu, al’ nema veze potrazit cu pomoc negdje drugo ! ;)

  • Komentari vezani za krekiranje aplikacija i cydia tweakova su automatski izbrisani.

 • Veddo

  Moje pitanje je bilo, dal’ mi neko moze pomoci da vratim softver sa 6.0 na 5.1.1 i kako da to uradim ?! Jel’ ima negdje clanak na kome je objasnjen taj postupak ?

  • Za sada to nije moguce za vecinu uredjaja. Cujem da je moguce samo na iPhone 3GS ali jos nismo probali. Cim testiramo, napravimo tutorial na blogu.