Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 5S >>> Dodatni uvid u rad nove Apple Touch ID tehnologije
touchid-scan-fingerprint2-20130910

Dodatni uvid u rad nove Apple Touch ID tehnologije

Više od dvije godine nakon što je Apple kupio tvrtku Authentec specijaliziranu za biometrijske senzore, pokazao se prvi plod te suradnje. iPhone 5s dobio je senzor za očitavanje otisaka prstiju što bi daljim razvojem trebalo sigurnost naših privatnih podataka dovesti na zavidan nivo.

Tvrdolinijaške struje zabrinute za privatnost svojih podataka obavezno će vas smatrati ovcom jer namjeravate dozvoliti da vaši otisci prstiju završe pohranjeni tko zna gdje i dostupni tko zna kome. Zbog toga će izjava koju je jedan Apple glasnogovornik dao The Wall Street Journalu pokušati da malo umiri strasti. Izjava pruža i novi uvid u rad samog senzora i Touch ID tehnologije.

13.09.11-Touch_ID

U biti iPhone ne skladišti sliku vašeg otiska prsta nego samo enkriptovane djeliće podataka koji su neophodni za prepoznavanje otiska. U praksi bi to značilo da u slučaju i da neko uspije prohakati u enkriptovani iPhone čip, ta osoba neće biti u mogućnosti da iskoristi vaš otisak prsta. Podaci se čuvaju lokalno, u posebnom dijelu Apple A7 čipa, te se ne uploaduju na Apple servere niti iCloud. Naravno, developeri neće imati pristup ovim podacima.

Pri korištenju Touch ID tehnologije ćete morati imati i svoju lozinku kao dodatni vid zaštite. Ukoliko napravite reboot telefona morat ćete ga otključati tom lozinkom a ne otiskom prsta. Ista stvar vrijedi i ako telefon nije otključan duže od 48 sati.

13.09.11-Touch_ID

Takođe je spomenuto da je biometrijski senzor nekada imao problema sa očitavanjem otiska vlažnih ili masnih prstiju. Kako će ova tehnologija funkcionirati u svakodnevnom životu ostaje da vidimo.

Naravno, ove činjenice neće vrijediti ništa ako ste uistinu paranoični. Možete reći da će sve svjetske tajne službe ipak gledati konkretne slike vaših otisaka prstiju, da će se senzor sa daljine paliti po želji, da će vješti hakeri ipak biti u mogućnosti uvida u vaše prstiće i što sve ne. Što mislite o Touch ID tehnologiji?

 • NN

  Malo nam prisluskuju pozive, citaju poruke, prate nase kretanje pa jos i da im dam otisak prsta ma ni u ludilu, ali to je to tehnologija se razvija pa sat moze sta se hoce staviti na nama je dali hocemo ili ne da koristimo, po meni develporteri imaju pristum SVIM NASIM PODACIMA TE DA CE IMATI I OTISKU PRSTA…!
  SIGURNO… !

  • montag

   Evo ga, paranoik. Pa tko si ti da te “oni” prate i prisluškuju?

   • Sonny

    hahaha montag slazem se u potpunosti

    • montag

     ekipa si svašta umisli, bit će ih još :)

  • Dadinho

   pa već si dao otisak prsta u policiji kad si osobnu iskaznicu radio. čemu tek sad paranoja?

 • Aleksandar Stefanovic

  siguran sam da postoje osobe koje nece koristiti ovo, sto zbog posla kojim se bave sto zbog privatnog zivota, a siguran sam da kada bude ovo imao svaki bolji telefon onda ce ovi koji koriste android i windows krenuti da pricaju kako je super, a sada pisu po apple stranicama kako je bezveze i nije dobro… Po meni ovo je veliki napredak, svaka cast Apple kompaniji. telefon sam rezervisao u CH, jedva cekam da stigne… pozzz

 • ,,,,

  MOZE LI MI IKO REC KAKO DA OTKRIJEM NA KOJOJ MREZI MI JE ZAKLJUCAN IPHONE?DA NADJEM ORGINALNU MREZU? OMIZIO POMOZI!

 • sasa

  Ja nedam nikome svoj otisak, mislim mail, facebook, sve mi je upaljeno na mobu jos i otisak ma daj…..,mislim da je ovo glupost sa otiskom….,jednostavno zakljucas telefon lozinkom i tocka…..vrlo jednostavno…kakav otisak prstiju davati… uzas….