Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 5C >>> iFixit su rastavili iPhone 5s i iPhone 5c
ifixitiphone5s

iFixit su rastavili iPhone 5s i iPhone 5c

Svake godine ekipa sa stranice iFixit se potrudi da među prvima nabavi najnoviji iPhone model i rastavi ga na sastavne dijelove kako bi otkrili ne samo kakve tajne taj uređaj skriva nego i utvrdili koliko je jednostavan/kompliciran za popravke.Ove godine imali su dvostruko više posla jer su i Appleo-vci tržište počastili sa dva zasebna modela. Što su sve otkrili prenosimo u nastavku a počinjemo sa iPhone-om 5c.

Zaslon se kod ovog modela prilično jednostavno skida, baš kao i kod iPhone-a 5 te tu ne bi trebalo biti problema prilikom eventualnih zamjena. Dok je iPhone 5 imao bateriju kapaciteta 1440 mAh, iPhone 5c je unaprijeđen sa jačom baterijom od 1510 mAh. iPhone 5 i 5c dijele isti Apple A6 čip kao i Toshibinu flash memoriju.Naglašava se kako se pojedine komponente (više no ranije) zalijepljene adhezivnom trakom kako bi se spriječilo rukovanje i popravke od strane amatera.Stražnje plastično kućište je iznimno kvalitetno ali pokazuje i minimalne mogućnosti savijanja kako bi se unaprijedila otpornost kod padova.

ifixitiphone5cteardown

Svi su, ipak, bili više uzbuđeni prilikom otvaranja iPhonea 5s zbog novih dijelova (čitaj biometrijskog senzora) koji su u ovaj uređaj ugrađeni. Iako je sam zaslon lako izdvojiti serviseri će morati naročitu pažnju obratiti na flex kabl koji senzor povezuje sa pločom jer bi se isti mogao počupati u trenutku nepažnje. Baterija kapaciteta 1570 mAh je dodatno pričvršćena nezanemarivom količinom adhezivnog ljepila koje ni malo ne olakšava njenu zamjenu.

ifixitfingerprintsensor

Novi Apple A7 čip dominira na matičnoj ploči a kako ekipa koja je radila cijeli posao nije mogla identificirati M7 čip sumnja se da je on ugrađen u sam A7 SoC. Umjesto Toshibaine, iPhone 5s koristi SK Hynix flash memoriju.

ifixitiphone5steardown

Za pristupačnost prilikom vršenja popravki oba uređaja su dobili ocjenu 6 od 10 što nije nikakvo iznenađenje s obzirom da Apple uređaji nikad nisu bili jednostavna klijentela serviserima.

 • Tras

  Ma j*** to sve ba :) kad ce jailbreak za IOS7 ? To nas zanima. xD

 • cekce

  dali je moguce menjati bateriju sa iphone 5s i 5c i staciti na iphone 5 ?

  • saki

   BAterija se ne moze mjenjati, to ti je veliki nedostatak meni je milion puta iphoone ostao bez baterije, a bio mi je potreban pogotovo zbog slikanja

 • Mladjo

  Da li moze da se postavi kuciste sa iphone 5s na iphone 5c ?

 • Mladjo

  Da li moze da se postavi kuciste sa iphone 5s na iphone 5c ?

 • Mladjo

  Da li moze da se postavi kuciste sa iphone 5s na iphone 5c ?