Friday, 20 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 5S >>> iPhone 5s biometrijski skener hakiran po prvi put
iphone_5s_touch_id

iPhone 5s biometrijski skener hakiran po prvi put

Nesumnjivo je kako Touch ID tehnologija vezana za senzor skeniranja otisaka prstiju, a koju koristi novi iPhone 5s ima ogroman potencijal za unaprijeđenje sigurnosti podataka koje imamo na našim uređajima. Ipak, pitanje koje se gotovo svima mota po glavi je kako se ta sigurnosna značajka može zaobići?

Prva u tome je uspjela grupa hakera iz Njemačke pod nazivom Chaos Computer Club. Njihov proces sastojao se od toga što su prvo napravili fotku visoke rezolucije (2400 dpi) originalnog otiska prsta. Fotka je zatim odštampana na providnoj površini printerom sa mogućnošćnu debljeg nanosa tonera, a sve je na kraju preljeveno lateksom u boji kože. Rezultate možete pogledati na video uratku.

Iako prikazana metoda nije naročito komplikovana, korisnici iPhone-a 5s ne bi trebali imati razloga za brigu jer scenarij ipak djeluje previše filmski. Moguće je da će se kasnije pojaviti i drugi propusti ali o tome treba brinuti kada za to dođe vrijeme.

Izvor: ZDNet

 • Sada kad vam neko ukrade iPhone mora uradit sljedeće: pratiti vas jedno dva tri dana dok negdje ne ostavite dobar otisak prsta. Onda ga trebaju pokupiti, uslikati u visokoj rezoluciji, ubaciti u dobar grafički Software isprintati 3D printerom i onda se pomolti bogu da ce raditi i da do tada vec niste prijavili iPhone kao ukraden i zakljucali ga lozinokom ili možda i izbrisali preko fond my phone aplikacije. Stvarno nesigurno. Sretno im. :)

  • Dara

   Ili vam jednostavno odsjeku prst. ;-)

 • gost

  Pa ti omizio fakat spavaš. Objavljuješ tu nekakve vijesti koje su na drugim nekim stranicama objavljene još prije 2-3 dana. Stvarno si se pretvorio u prepisivača.

 • goki

  Mene je licno bezveze ovo sa finger printom …, na mobitelu su mi svi podaci sada jos nekome trebam davati svoj otisak prstiju…jednostavno zele znati sta sve o tebi facebook itd…, i to sto saznaju zele potvrditi da li si to stvarno ti!!!