Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 5S >>> Potvrđeno postojanje Apple M7 čipa
applem7

Potvrđeno postojanje Apple M7 čipa

Vratimo se par dana unazad. iFixit se tradicionalno među prvima dograbio iPhone 5s i odradili su sada već tradicionalno rasturanje. Pomalo iznenađujuće, ekipa na ploči novog iPhonea nije pronašla novi M7 koprocesor namijenjen žvakanju podataka iz različitih pokretnih senzora. Pretpostavilo se da je M7 ugrađen u sam A7 čip što se danas ispostavilo pogrešnim.

Grešku je ispravio Chipworks blog koji je dio identificirao pod njegovom tvorničkom oznakom NXP LPC18A1. Naglasili su kako je LPC1800 serija mikro kontrolera visokih performansi a bazirani su na Cortex-M3 čipovima tvrtke ARM.

Iako je M7 potpuno zaseban čip on procesuira podatke od MEMS senzora koji se nalaze na glavnom A7 čipu. Na taj način A7 čip može ostati neaktivan dok M7 obrađuje podatke sa senzora a pri tome troši znatno manje energije. Imate pravo tri puta da pogađate tko je proizvođač glavnog Apple A7 čipa? Točan odgovor je, naravno, Samsung – Appleov dugogodišnji (ne)prijatelj bez čijih ogromnih proizvodnih pogona Tim Cook i ekipa ni dan danas ne mogu poslovati.

Što se tiče iFixit bloga, pa svatko ima pravo pogriješiti i ovaj mali previd im ni u kojem slučaju nećemo uzeti za zlo.

 • Eml

  Sta bi apple bez samsunga….

  • davor

   Konpleksi su cudo..

   • davor

    Kompleksi*