Sunday, 28 February, 2021
Home >>> Error >>> iPhone 6 Error 53 – Apple potvrdio da neovlaštene opravke Touch ID sklopa mogu uređaj učiniti neupotrebljivim
apple-sapphire-touchid

iPhone 6 Error 53 – Apple potvrdio da neovlaštene opravke Touch ID sklopa mogu uređaj učiniti neupotrebljivim

Iako je problem poznat kao error 53 poznat već neko vrijeme u užim krugovima i među vlasnicima iPhone 6 i 6 Plus uređaja, ovih dana je dobio toliku pažnju blogosfere da se tim povodom morao oglasiti i Apple.

Problem se javlja kod određenog broja iPhone 6 i 6 Plus korisnika koji su iz nekog razloga vršili opravke na Home/Touch ID gumbu (ili kablu koji ovaj dio spaja sa pločom) u neovlaštenim servisima. Ovi korisnici prilikom pokušaja ažuriranja iOS-a dobiju u iTunesu error 53 i njihov iPhone postane neupotrebljiv. Rješenje za ovaj problem još nije pronađeno. Da nije riječ o tek manjem problemu koji pogađa neznačajan broj korisnika svjedoči i Kyle Wiens sa iFixit bloga – njihova podstranica za error 53 posjećena je više od 183 tisuće puta! Kyle objašnjava kako prilikom nadogradnje software provjerava da li su u telefonu još ugrađene originalne komponente te čini telefon neuporabljivim ako to nije slučaj.

Prašina se digla do te mjere da su i iz Apple morali javno pojasniti svoje rezonovanje iza ovakvog poteza. Pomoću sigurnosne enklave uparene sa Touch ID senzorom mi štitimo podatke o otiscima prstiju. Kada opravke na ovom sklopu vrši servis koji nije autoriziran od strane Applea ponovo će se vršiti validacija pomenutog uparivanja kako integritet podataka ne bi bio narušen. Bez ove provjere bi se mogao ugraditi senzor koji bi u konačnici mogao kompromitovati podatke korisnika koji se koriste i za Apple Pay tako da se uređaj onesposobi kako bi se zadržala sigurnost.

Iako ovo objašnjenje ima smisla Apple će se naći na meti razočaranih korisnika. Nakon isteka garancije korisnici moraju imati pravo da biraju gdje će vršiti opravke na uređaju koji su platili vlastitim novcem, neovisno od toga što misle o narušavanju sigurnosti. Ne zaboravimo da mnogi iPhone uređaji svoj životni vijek provedu u zemljama u kojima nisu pristuni službeni i autorizovani Apple dućani i servisi pa su vlasnici u slučaju kvarova osuđeni na druge servisere kako bi opravili svoje uređaje. S druge strane ovdje imamo klasični slučaj da Apple pribija svoju stražnjicu uz zid jer u slučaju da se nečiji podaci otisaka prsta kompromituju zbog ove vrste servisa bila bi to noćna mora za ovu kompaniju. Jedino pitanje koje za sad ostaje da visi je da li se ovi uređaji mogu ponovo vratiti u život.

Story credit: The Guardian