Thursday, 29 October, 2020
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 6 >>> iPhone 6 ima dva akcelerometra a evo i zašto
akcelometar

iPhone 6 ima dva akcelerometra a evo i zašto

Kompanija Chipworks je pri rastavljanju iPhonea 6 i iPhonea 6 Plus otkrila da novi telefoni imaju dva akcelerometra. Za one koji nisu upoznati akcelerometar je jedan od iPhone senzora koji dozvoljava uređaju da zna gdje se nalazi u prostori te kako je orjentiran. Ovaj mali senzor se koristi za mnoge stvari od rotacije zaslona do kontrola za video igre a izgleda da novi iPhone ima dva.

Jedna od iritacija na starijim ili jeftinijim Android telefonima je bila loša implementacija akcelerometra gdje telefon nebi uvijek prepoznao kako je zaslon okrenut. Morali ste ih ono baš agresivno okrenuti da bi telefon prepoznao orjentaciju što je dosta kvarilo korisničko iskustvo. Iako iPhone nikada nije imao takvih problema, Apple je odlučio da i to malo unaprjedi.

Naime, Chipworks je pronašao jedan tri-osni BMA280 akcelerometar od kompanije Bosh i drugi MPU-6700 šesto-osni od kompanije InvenSense. Pitate se zašto dva?

InvenSense je bolji i puno osjetljiviji nego Bosh, ali u isto vrijeme koristi i više baterije. Gdje je Bosh manje osjetljiv ali koristi i puno manje baterije. Boshov akcelerometar se također pali puno brže InvenSense te je razlika u brzini između starog i novog 3ms i 30ms, što znači da u svakodnevnom korištenju zaslon će reagovati još brže i fluidnije bez trunke zakašnjenja.

Tako da iPhone sada koristi tro osni na primjer za okretanje zaslona gdje se osjetljiviji šest-osni koristi za glatku kontrolu u video igrama.

Ova informacija mi je interesantna zbog toga što pokazije koliko Apple vodi računa i o najmanjim detaljima i poboljšanjima u preformansi i životnom vijeku baterije. Još jedna sitnica koja me podsjeti zašto iPhone.

  • Ante

    iOS 8.1 beta je upravo pustena!!!

  • mrtvatrka

    pfff… pogledaj što ima od senzora skoro duplo jeftiniji LG g3. O zaslonu kameri i procesoru suvisno je i diskutirati.